Kuruluş tarihinden günümüze başarılı spor karşılaşmalarına ev sahipliği yapmış, futbol ve atletizmde şampiyonluklar kazanmış, taraftarı, yöneticisi ve sporcuların birlikte aynı semtte yaşadığı Altınordu Spor Kulübü binasının terk edilmiş hali içimizi acıtıyordu.
Semtin ve kulübün çöküşe geçtiği, sokaklarında şampiyonluk heyecanının yaşanmadığı yıllarda tarihi kulüp binasını korumaları için dönemin Belediye Başkanları Aziz Kocaoğlu, Muzaffer Tunçağ ve Kaymakam Ali Muhsin Nakiboğlu’ndan yardım istemiştik. Aynı günlerde Aya Vukla Kilisesi, Emir Sultan Haziresi, Kumrulu Mescit, 945 Sokak çıkmazında bulunan tarihi yapılar gibi Altınordu Spor Kulübü için düğmeye basıldı ve Osmanzade Yokuşu’nun bitiminde inşa edilen kulüp binasının restorasyonu gerçekleştirildi. Binanın üst katı müze ve toplantı salonu haline getirilip, vitrinlerde kulübün geçmiş başarılarını simgeleyen kupa şilt, madalya, berat ve objeler sergilendi.
Kulüp yöneticilerinin ara sıra olsa da ziyaret edip toplantı yapmaları düşünülerek salona toplantı masası, koltuklar konuldu. Antrenman sahası, soyunma odaları, duşlar elden geçirildi. Bu arada bizler de boş durmadık, arşivlerden çıkardığımız fotoğrafları binanın giriş katına asıp, Basmane Günleri’nde Altınordu’nun efsane futbolcularını, yöneticilerini, davet edip söyleşiler düzenledik. Kulübün arşivinde olması gereken belgeleri toplayıp yeniden kulübe kazandırma girişimlerinde bulunduk. Nedendir bilinmez kulüp yönetimi restore edilen binaya gerekli ilgiyi göstermedi.
İhmaller nedeniyle tarihi bina tekrar çöküşe geçti, klimaların dış cephe üniteleri çalındı, pencere kepenkleri düştü, müzeyi görmeye gelenler göremeden geriye dönmek zorunda kaldı. Bu arada Özel İdare, mülkü olan binaya el koydu. Konunun farkında olan, kulübüne yürekten bağlı olan Dr. Salih Mertan Altınordu taraftarının bir araya geleceği, içinde müzesi olacak yeni bina arayışına geçti. Fazla uzaklara gitmeden Altınordulu Basketbolcu Hüseyin Alp’in yaşadığı evin yakınında Fettah Camii sokağında avlulu eski İzmir evini satın aldı. Dr. Salih Mertan’ın ömrü hayal ettiği yeni kulüp binası projesini gerçekleştirmeye yetmedi.
Özel idare malları tekrar belediyeye devredilince bu kez Başkan Tunç Soyer kulüp binasına sahip çıktı, yeniden elden geçirdi, antrenman sahasına portatif havuz kurup, yukarı mahalle çocuklarının yüzme sporu yapmasını sağladı.
Gazete haberlerinden Altınordu Spor Kulübü Müzesi’nin, Torbalı’ya taşınmış olduğunu okuyunca üzüldüm, müzenin Basmane’den koparılmasına anlam veremedim. Basmane’de yaşayan Altınordululara sordum, onlar da üzüntülerini dile getirdiler. Altınordu Spor Kulübü binasının içi boşaltılsa da kulüp binası anılarıyla varlığını semtinde sürdürmeye devam edecektir. Cumhuriyetle yaşıt olan Altınordu Spor Kulübü’nün değerli yöneticileri kusura bakmasınlar taş yerinde ağırdır, müze eski yerine Pazaryeri Mahallesi’ne geri dönmelidir.