Bugün hep birlikte Naturzade Camisi yakınında 838 -774 sokaklarının kesiştiği yerde bulunan ‘Alanyalı’ adı ile bilinen konağa gidelim. Fotoğrafını gördüğünüz konak, neoklasik üslupta 19. yüzyılın sonu veya 20. yüzyılın başlarında inşa edildi. Çok odalı, harem selamlıklı, hamamı, mutfağı, müştemilatları olan konak mimari stiliyle günümüzde de ilgi çekiyor.
Alanyalı Konağı’nın çatı silmelerine, plasterler, pencere ve kapı sövelerine iç mekan tavan bezelerine dikkatli bakarsanız konağın ustalıkla inşa edildiğini görürsünüz.
Eşref Paşa Caddesi’ne yakın konağın bahçesine sonradan yapılan eklentilerin inşası sırasında havuzu, kuyusu ve çardağı, müştemilatı, yasemin, limon, turunç, defne ağaçları bilinçsizce yok edildi, tarihi sarnıçının önü kapatıldı.
İç mekanda ortada geniş bir salon etrafında sıralanmış odaları, ışıklık ve oda tavanlarında ayyıldız işli kornişler, duvar resmi, tarihi yapının iç mimarisinin zenginliğini sergiliyor. Bu evlerde doğan çocuklar, odaların duvarlarında manzaralara, tavanlarında ayyıldızlı motiflere, çiçek bezemelerine bakarak büyüdükleri için şanslılar.
***
Cumbasından körfeze bakarak kahvelerin içildiği, misafirlerin ağırlandığı, ziyafetlerin verildiği, doğumların, ölümlerin yaşandığı, acı tatlı anılarla dolu olan İzmir evleri ve konakları, apartman kültürüne yenik düştü.
Ayakta kalıp zamana direnenlerin çoğu şimdi harabe durumda, kapılarına kilit vuruldu, enkaz sökücülerinin hışmına uğradı. İzmir’de ilk sahiplerinden çok, yeni sahiplerinin adıyla anılan binaların sayısı hiç de az değil. Zamanla el değiştirdiği için tapu kayıtlarında Alanyalı ailesine ait olduğu görülen konağın önceki yıllarda Yemişçizade ailesinin mülkiyetinde olduğu biliniyor. Yapının daha önceki sahiplerinin olup olmadığı merak konusudur.
Kaderine terk edilmiş bir vaziyette geçen dönem Konak Belediyesi tarafından satın alınan ve detay farklılıklarıyla dikkat çeken Alanyalı Konağı’nın onarımına başlanması kent adına sevindiricidir. Bir dönem okul olarak kullanılan üçgen alınlıklı cumbalı konağın özgünlüğünü koruması için uzman restoratörlerin kontrolünde aslına uygun onarılması, İzmir’in mimari zenginliğine zenginlik katacaktır.
Aslında eski İzmir sokaklarında binlerce tescilli veya tescilsiz yapı koruma bekliyor. Alanyalı Konağının eski eşya ve mobilyaları kim bilir şimdi nerede, belki bir gün ortaya çıkar. Onarım sonrası tarihi konağın bahçesinde kahve içip,cumbasından İzmir’i seyretmek umuduyla...
İyi pazarlar...