Akdeniz Mahallesi’nde Gazi Bulvarı ve Necati Bey Caddesi’ne cephesi olan, mimarisinde geleneksel yapı malzemelerin kullanıldığı 1.Ulusal Mimarlık Dönemi yapısı “Silahçıoğlu Hanı” (1928) günümüzde Doğan Güven İş Merkezi adını taşıyor. İç-dış mimarisiyle ilgi çeken kubbeli köşe bina, bir dönem İzmirli bayanların eğitim gördüğü Akşam Kız Sanat Okulu olarak hizmet verdi. Silahçıoğlu Han’ın mermer dış cephesi, sütunlu kapı girişleri, çatı silmeleri, kubbesi, kemerli pencereleri, çinileri, merdivenleri, korkulukları, plasterleri, yer karoları, mimarının yaratıcılığından kalan izler olarak görülmeye değer. 1940’lı yılların başında tarihi binada açılan okulda öğrencilik yapmış 1925 doğumlu Münevver Tunalı Hanım ile Silahçıoğlu Han’da faaliyet gösteren Akşam Kız Sanat Okulu yıllarını konuştum.
Münevver Hanım o yılları, “Okulumuzun adının başında akşam yazsa da, bizler okula düzenli olarak gündüz gidiyorduk. Bir kaç okul iç içeydi, binada sanat okulu olarak da çeşitli bölümler vardı. Dikiş, nakış, iç çamaşırı, frenk gömleği, pijama, manto, elbise, kumaştan çiçek, şapka ayrıca yemek ve pasta yapılması öğretiliyordu. Okula başladığımda on yedi yaşındaydım. Aldığım dersler; yemek, pasta, dikiş, çiçek, moda, iç çamaşırıydı. Çok disiplinli sanat okuluydu. Yaptığımız işi en ince detaylarına kadar öğreniyorduk. Hala dikişimi kendim yapıyorum. O yıllarda şimdiki gibi elektrikli mutfak aletleri yoktu, pasta yapımında yumurtanın akını öyle çırpıyorduk ki beyaz bir köpüğe dönüşüyor, kabı ters çevirince dökülmüyordu. Yemek ve pasta defterlerimi, yaptığım işlerin bir kısmını saklıyorum. Tuttuğum defterlerin düzeni ve yazımın güzelliğinden adını anımsamadığım bir öğretmenim defterin bir sayfasına teşekkür yazmıştı. Çünkü en titiz düzenli defter bendeydi. Anımsadığım dikiş-nakış işlerine Münire Hanım geliyordu. Pijama için İclal Hanım öğretmenlik yapıyordu. Çamaşır için Ankara’dan gelen Saadet Hanım vardı, en zor derslerden biri buydu. “Paris puanı” denilen dikiş şekli elde yapılıyordu. Bir gün ev ödevi olarak verildi, sabaha kadar uyumadan yaptım ama sonrasında bir daha bu dikişi yapmadım. Okulun son günlerine yaklaşırken diktiğimiz kıyafetlerle defile yapardık” diye anlatıyor.
Yazı sınırını aştığım için ileride tekrar devam etmek üzere söyleşiyi noktalıyorum. Fotoğrafta, kendisinin okulun merdivenlerinde 75 yıl öncesi ve sonrası çekilmiş fotoğrafı görülüyor. Akdeniz Mahallesi’nde aynı döneme ait yazılmayı bekleyen başka yapılar da var. Tarihi Doğan Güven İş Merkezi’nde Akşam Kız Sanat Okulu öğrencilerin fotoğrafları ve ürettikleri ürünler toparlanıp bir sergi açılsa sanırım ilgi görür ses getirir.