Sözlerini Şair Dr. Onur Şenli’nin yazdığı, bestesini İsmet Nedim’in yaptığı, başta Gönül Yazar, Zeki Müren, Behiye Aksoy ve Müzeyyen Senar olmak üzere birçok ünlü sanatçının plaklara okuduğu, hafızalara kazılmış ‘Agora Meyhanesi’ şarkısını bilmeyen yok gibidir. Bu şarkının Basmane Garı’yla olan, bilinmeyen ilişkisini ilk kez bu satırlarda yazıyorum. Şair Onur Şenli, Afyon Lisesi’nden ayrılıp teyzesinin öğretmenlik yaptığı İstanbul’da Vefa Lisesi’ne okumaya gider, ilginç deneyimler yaşar. 6-7 Eylül olaylarının Beyoğlu’nda yaptığı tahribatı görür, tramvay durağında beklerken gazete bayiinde, gözüne Cahit Sıtkı Tarancı’nın ölüm haberi takılır. İşte bu günlerde, dayısı Dr. Mehmet Şahin, Onur Şenli’nin öğretmen teyzesine mektup yazıp Onur’un İzmir’e gelmesini, burada okumasını ister. Onur Şenli, İzmir’e gelir ve Namık Kemal Lisesi’ne kaydını yaptırır. Dayısı Dr. Mehmet Şahin, o yıllarda Basmane Garı girişinde, solda tek katlı binada mıntıka doktorluğu yapmaktadır. Onur Şenli, dayısının muayenehanesine sıklıkla gelip gitmeye başlar, bu arada Basmane’nin klasik esnaf meyhaneleriyle tanışır.
İkinci sene, ailesinin İzmir’e ziyareti sırasında dayısı babasına uzun yıllar görüşemedikleri eski ahbaplarının Basmane Garı lojmanında oturduklarını söyler. Yıllar sonra iki aile, garın ikinci katında pencereleri Çorakkapı Camii’ne ve Fevzipaşa Caddesi’ne bakan lojmanda yeniden bir araya gelirler, karşılaşma çok sıcak geçer. Gelip gitmelerde ailenin ortanca kızı ile Onur Şenli arasında duygusal bir ilişki başlar. Yine böyle bir aile ziyaretinde karşılıklı çaylar içilirken ailesi Onur’dan bir şarkı söylemesini ister.
11-12 yaşında Afyon’da müzik dersi alan, Reşat Aysu ile Ali Rıza Akıncı’nın kurduğu koroda çalışması nedeniyle müzik dünyasına yabancı olmayan şair, lojmanda Selahattin Pınar şarkısını okur, arkasından ailenin ortanca kızı bir tango okuyarak karşılık verir.
‘Mektuptan çok bir şiir’
Aile yaz tatiline çıktığı için, Basmane otobüs durağından ve garın penceresinden yapılan karşılıklı bakışmalar, panjurların kapanmasıyla sonlanır. Onur Şenli, kız arkadaşının kamptan dönmesini ve panjurların açılmasını beklerken, garda önüne bir kâğıt düşer.
Bir başka tanıdık ailenin kızı, kendisiyle bir pastanede görüşmek istemektedir. Belirtilen saatte pastaneye gider, ummadığı bir aşk teklifiyle karşılaşır, ancak Onur Şenli genç kızın teklifini kabul etmez. Daha sonra aile kamptan döner, panjurlar açılır, fakat arkadaşı pastane buluşmasını duyduğu için pencereye çıkmaz...
Agora Meyhanesi
O gün Anafartalar Caddesi’nde Kokoreççi Doğan’ın meyhanesine gidip efkâr dağıtır. Meyhane sonrası bir mektup yazmaya karar verir, mektubu gece geç saatlerde Mersinli’de yazarken satırların mektuptan çok şiir olduğunu fark eder. Şiir ilk kez okulda çıkarılan ‘Neşter’ isimli dergide yayımlanır. Daha sonra şiir, ünlü bestekâr İsmet Nedim’in eline geçer ve şarkı olur. Gönül Yazar’ın Arya Plak’a okuduğu şarkı, dönemin en çok satan plakları arasında yer alır. İlginçtir, şarkıdan sonra adı Agora olan meyhaneler açılmaya başlar. Kendisine uzun ömürler ve sağlıklar dilediğim Dr. Onur Şenli’nin şiirleri, Agora Meyhanesi’nden ibaret değil... Basmane Garı’nın önünden geçerken başınızı kaldırıp okla işaretlediğim lojmanın penceresine bakmanızı rica ediyorum. Platonik bir aşka, çok içten samimi bir şarkının yazılmasına esin kaynağı olan Basmane Garı’ndan hepinize iyi pazarlar diliyorum.