Orhan Beşikçi

Orhan Beşikçi

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda kitap stantları önünde olmayan kuyrukları, yeme içme mekânları önünde gördüm. Akşam ışıklarıyla belirginleşen, geniz yakan dönerci ve kokoreççi mangallarından çıkan dumanlardan, kulakları rahatsız eden yüksek volümlü seslerden sadece ben değil hayvanlar, ağaçlar, börtü böcek de rahatsız oldu. Kültürpark arama konferansında dile getirilen mangal yakma şikâyetleri dikkate alınsaydı sanırım böylesine yoğun dumanlı pişirmelere müsaade edilmezdi. Tarih Sanat Müzesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin Atlas Pavyonu’nda açtığı 150. yıl sergisine görmek için fuar bir fırsattı, nedense her ikisi de yeterince ilgi görmedi. Kalabalıkların bıraktığı çöpleri toplamaya çalışan temizlik işçilerinin çalışmasını takdir ederken, yerlere kirleten gençleri uyardım. Bu olay bana, 1935 yılında gazetelere geçen Kemeraltı Çarşısı’nda yere tüküren vatandaşa zabıtanın ceza yazması haberini anımsattı.
Akşam saatlerinden itibaren 9 Eylül Meydanı ve Çorakkapı arasındaki yaya kaldırımları seyyar satıcıların istilasına uğradı, yayalara yürüme alanı bırakmayacak kadar fazlaydılar. Bu arada gücü kuvveti yerinde olup, anında iki büklüm olma becerisine sahip yerli yabancı dilenciler de fuar kalabalığında sanatlarını icra etme fırsatını yakaladılar. Son yıllarda Romanya’dan veya başka ülkelerden İzmir’e gelip öğrendikleri birkaç parça Türkçe şarkıyı acemice çalarak Metro ve İZBAN’da küçük çocuklara para toplatma görüntüsüne alıştık. Keyifsiz konularla canınızı sıktığımı biliyorum, kentte elbette güzel şeyler de oluyor.

15 Mayıs 1919 İzmir’in işgalinde yaralanan ve birkaç gün sonra kaldırıldığı hastanede Şehit olan Albay Süleyman Fethi Bey’in mezar taşı yıllar sonra Agora’dan asıl yerine Emirsultan Haziresi’ne taşındı. Hazireyi ziyaret edenler şehit kahramanın mezarını artık yerinde görebilecekler. 9 Eylül kutlamaları arifesinde bu önemli buluşmayı sağlayan Katip Çelebi Üniversitesi öğretim Görevlisi Prof. Dr. Harun Ürer ve Ünal Şenel hocalarımıza teşekkür ederim.
İzmir’in kurtuluşunun 97’nci yıldönümünde, Başkan Tunç Soyer’in dediği gibi “9 Eylül, iktisatta ve siyasette, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yeni sözler söylemeye başladığımız gündür.”
Sembolik olsa da eski yıllarda olduğu gibi 9 Eylül yürüyüşlerinin Anafartalar Caddesi’nde yaşatılması önemli bir olaydır.1940’lı yıllardan günümüze baba geleneği olan 9 Eylül kutlamalarını Beyler Sokağı’ndaki iş yerinde gerçekleştiren Antikacı Cem Üsküp ve ailesine teşekkür ederim.