Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Barkan, koltuğuna oturduğu gün, İzmir’i, bir Oxford, bir Cambridge yapmayı kafasına koydu.
“Rekabetten önce, İzmir için işbirliği düşünülmeli” diyerek, İzmir Üniversiteler Platformu’nun gündemine bu projeyi aldıran Barkan, şu anda platformun dönem başkan vekili... Önümüzdeki akademik yılda dönem başkanı olacak.
Bu, şu demek oluyor: Prof. Barkan, yeni süreçte İzmir’in üniversiteler kenti olması için daha çok mesai harcayacak.
Peki İzmir, gerçekten ünivesiteler kenti olur mu?
“Derli toplu kent oluşu, tarihsel ve kültürel zenginliği, coğrafi konumu gibi artı özellikleri, İzmir’in üniversiteler kenti olmasına yeter de artar bile” yanıtını veriyor Sayın Barkan...
Şu anda 9 olan İzmir’deki üniversite sayısının, 2015’e kadar 11-12, 2020’de ise 15 olacağını öngörüyor. İzmir’deki üniversitelerin, uluslararası ölçekte bir bilim arenasına dönüşeceğini, kent ekonomisi, sosyal ve kültürel yaşamda ağırlığının artacağını da iddia ediyor.
“Emekliler Kenti” olarak bilinen İzmir’in, “Üniversiteler Kenti” olarak bir kimlik daha kazanacağına inanıyor.
Bu hedef için yeterli potansiyele sahip olduğunu düşünen Rektör Barkan, bilimsel veriler ve araştırmalar ışığında şu saptamayı yapıyor: “2015-2023 döneminde, sistemde büyük değişiklikler olacak. 2017’den itibaren, ÖSS sınavının ‘seçme’ boyutu anlamını yitirecek, ‘yerleştirme’ işlevine odaklanacak. Devlet üniversiteleri 2004-2009 aralığında yüzde 50, vakıf üniversiteleri yüzde 127 arttı. Yani arz, talepten fazla. Buna göre adımlar atmakta fayda var.”
Emeklilere duyurulur
Türk üniversitelerinin, uluslararası ölçekte çekim merkezi olacağını, marka üniversitelerin kendini göstereceğini kaydeden Prof. Barkan, “İzmir, üniversiteler kenti olabilir, olmalı, olmak zorunda. Bu fırsatı değerlendirmeli” diyor. Ayrıca, İzmir’in akademik kimliğinin, uluslararası platformda ön plana çıkarması gerektiğine vurgu yapıyor, kentteki 140 bin üniversite öğrencisinin, geldikleri yörenin kültürel zenginlikleriyle, İzmir’in kültürel zenginliğini artırdığına dikkat çekiyor.
“Eskişehir, üniversite kenti olduysa, İzmir de pekala olur. Çünkü İzmir’de, daha fazlası var” diyen Barkan, Yaşar Üniversitesi olarak kendilerini İzmir’e karşı sorumlu hissettiklerinin altını çiziyor.
Prof. Barkan’ın anlattığına göre, uluslararası platformda İzmir üniversitelerini tanıtım çalışmaları için oluşturulan ortak veb sitesi, yakında açılacak. İzmir’in tüm üniversiteleri, uluslararası alanda etkin olabilmek için işbirliği yapacak.
Ayrıca Barkan, yerli ve yabancı misafir öğrencilern, emekli ailelerin yanlarında kalabileceğini savunuyor.
Bu konuda İzmir’de potansiyel olduğunu, ancak o potansiyeli harekete geçirmek gerektiğini söylüyor.
Harika bir düşünce... Emeklisiniz, üstelik yalnızsınız. Evinizin bir odasında öğrenci konaklayacak. Sizinle kahvaltı yapacak, akşam yemeği yiyecek, odanızı kullanacak ve kirasını ödeyecek. Hem para kazanacaksınız hem de yalnızlıktan kurtulacaksınız.
Bu konuyu da ciddi ciddi düşünmek lazım.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024