Denizcilik dünyasında 2012’de pek çok yeni tekne denize açıldı. Yılın en iyilerinden en pahalılarına, en çok alkış alanlarından en ilginç öykülere 2012’nin denizcilik özeti...
Yılın ödüllü en iyileri
Boat International Dergisi’nin Dünya Süper Yat Ödülleri, hem mega yat sahibi dünya jet sosyetesi için hem mega yat üreten tersaneler için hem de mega yat tasarımcıları için büyük önem taşıyor. Bugüne kadar ödül törenleri, ya derginin merkezinin bulunduğu Londra’da ya da jet sosyetenin buluştuğu Monaco’da yapılıyordu. 2012’nin ödül töreni ise
5 Mayıs’ta İstanbul Çırağan Oteli’nde yapıldı.
11 kategoride 30 metre ile 117 metre arasında
63 yatın yarıştığı gecede, motor yat kategorisinde Hollanda Feadship tersanesinin inşa ettiği
77 metrelik Tango, yelkenli yat kategorisinde de Yeni Zellandalı Alloy Yachts firmasının inşa ettiği
67 metrelik Vertigo yılın en iyi süper yatları seçildi.
Türkiye’den RMK tersanesinde inşa edilen
45 metrelik motor yat Karia ile 30 metrelik yelkenli Sarafin jüri özel ödülü aldı. Finale kalan 63 tekne arasında Türkiye’den 8 mega yat, (RMK iki, Proteksan Turquosie iki, Tansu, Çizgi, Bilgin ve Cobra tersaneleri de birer tekneyle) bu yılki ödüllere aday gösterildiler. Dünya Süper Yat Ödül Töreni, 2013’te de İstanbul’da yapılacak.
Monaco Boat Show’da ünlü tasarımcılarımızdan Rıza Tansu (Tansu Yacht), Bartender adlı süperyatla en iyi tasarım dalında Altın Neptün’ü aldı. Rıza Tansu bu ödülü 30-60 metre arası deplasman motor yat iç tasarım kategorisinde kazandı. 36 metrelik Bartender’ın dış görünümü, askeri gemiyi andırıyor. İki adet 1300 beygir gücünde makinesi bulunan süper yatta 19 misafir ağırlanabiliyor.
Tekne yedi mürettebatla seyir yapıyor. Bilgin Yat’ın
48 metrelik süper yatı M&M Cannes Boat Show’da 50 metre altı özel üretim yat kategorisinde en iyi tasarım ödülünü aldı. İki adet 700 beygir gücünde makine ile 13 deniz mili sürat yapıyor. Beş misafir, beş de personel kamarası bulunuyor.
VERTİGO: Yeni Zellanda’da Alloy Yachts tarafından inşa edilen 67 metrelik Vertigo, yılın en iyi yelkenlisi seçildi. Vertigo 11 mürettebatla 12 misafir ağırlıyor. 5 bin 330 metrekarelik yelken alanına sahip tekne, uygun rüzgarda 20 knots gibi bir sürate ulaşıyor.
TANGO: Yılın en iyi motor yatı seçilen Tango, Hollanda’da inşa edildi. 77 metrelik tekne
14 misafir ağırlıyor, 22 personelle hizmet veriyor. 4 adet 4000 beygir gücünde makine ile teknenin seyir sürati 18 mil.
BARTENDER: Monaco’da en iyi deplasman motor yat iç tasarım dalında Altın Neptün kazanan 36 metrelik süper yatı Rıza Tansu tasarladı. 2 adet 1300 beygir gücünde makinesi var. 10 misafir ve 7 mürettebat kapasiteli... Teknenin dış görünümü askeri gemileri andırıyor.
M&M Bilgin yat tarafından üretilen klasik çizgili süper yat, Cannes Boat Show’da
50 metre altı özel üretim kategorisinde en iyi tasarım ödülünü kazandı. Büyükçekmece’de üretilen teknenin boyu 48.7 metre.
KARIA: Karia, 11 personelle 12 misafir ağırlıyor. Ron Holland dizaynı olan tekne rahatça okyanus aşırı seyir yapabiliyor.
YILIN EN BÜYÜK TEKNESİ VICKY
Bu yıl Türkiye’de üretilen tersanelerde denize inen en büyük tekne Tuzla Proteksan Turquoise’da inşa edilen Vicky oldu. 73 metre olan teknenin iki adet 2400 beygir gücünde makinesi bulunuyor. 15 deniz mili seyir sürati ile 4000 mil,
12 deniz mili seyir sürati ile de 7000 mil menzili ile okyanus geçişleri yapabiliyor. Teknenin burnunda helikopter pisti, üst güvertesinde yüzme havuzu, salonunda da kuyruklu piyano bulunuyor. Bu süper yatın iç fotoğraflarını www.proteksan-turquoise.com adresine girerek incelemenizi öneririm.
EN İYİ KONSEPT TASARIMLARI
İngiliz Yat Tasarım Dergisi Design et al’ın 3 yıldır düzenlediği The International Yacht Awards’ın en iyi konsept tasarım ödüllerinden iki tanesi mayıs ayında, Türkiye’ye geldi. 60 metre üstü kategoride Proteksan Turquoise Tersanesi, 75 metrelik Pro 750 ile yılın kazananı oldu. 50 metre altı kategorisinde ise Antalya’da kurulu CMB Yatçılık Tersanesi’nde üretilen Mina isimli süper yat, en iyi konsept tasarım ödülünü aldı. Mina isimli bu süper yat İngiltere’de yaşayan adı gizli tutulan bir Türk işadamına 23 milyon euro’ya satıldı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK YELKENLİSİ
Bir Rus işadamına ait Marmaris Bozburun’daki Dream Ship Victory tersanesi, mayıs ayında dünyanın en büyük yelkenlisi Dream Symphony’yi kızağa koydu. 141 metre boyundaki teknenin ahşap olması da tekneye olan ilgiyi artırıyor. Lamine tekniği ile üretilecek olan bu teknenin tüm elyaf, epoksi ve boya işlemleri yerli firma Duratek tarafından karşılanacak. Dream Symphony’nin üç yıl sürmesi beklenen inşaası tamamlandığında, ülkemizde Malta Şahini’nden sonra devrim niteliğindeki yeni bir yelkenliyi daha dünya denizlerine uğurlayacağız.
İTÜ DemirDöküm Güneş’te dünya şampiyonu
İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaat Fakültesi’nin DemirDöküm sponsorluğunda ürettiği ve sadece güneş enerjisi ile çalışan teknesi İTÜ DemirDöküm takımı, Haziran ayında ABD’nin Iowa eyaletinde düzenlenen Solar Splash yarışmasında dünya şampiyonu oldu. İTÜ DemirDöküm Güneş teknesi aynı zamanda tasarımda mükemmellik ödülü aldı.
EN ÇOK ALKIŞ ALAN TRAWLER
Engelsiz Oasis
Dünyada engelliler için dizayn edilen ilk trawler Pendik Boat Show’da sergilendi.
19 metrelik Oasis isimli engelsiz trawler, Zonguldak Ereğli Ustaoğlu Tersanesi’nde inşa edildi. Üniversite yıllarında geçirdiği bir kaza sonrası omuriliği zedelenen işadamı Tunç Tonger’in girişimi ile yapıldı. Engelli kullanıcı, Oasis isimli engelsiz tekneye bir platform sayesinde sorunsuz şekilde binip inebiliyor. Boyu ayarlanabilen hidrolik oturma grupları, banyo ekipmanı, boyu ayarlanabilen aynalar, kamara ile üst güverte arasında tekerlekli sandalye ile binilebilen asansör, ekstra güvenlik ve alarm sistemleri gibi birçok özel detay bulunuyor. Teknenin kumanda mahalli de yine engelli bir kişi tarafından teknenin kullanılmasına olanak sağlıyor.
EN PAHALI BALIKÇI HATTERAS
Sportif balıkçılık için üretilen Amerikan malı 19 metre boyundaki Hatteras’ın fiyatı 3 milyon dolar. Su sirkülasyonlu canlı balık tankı, soğutmalı balık dolapları bulunuyor. Yüksek konforda
4 kamara, 3 banyo ve tuvaleti var. 2 adet 1800 beygir gücünde makine ile 41 deniz mili sürate ulaşıyor. V biçimindeki su altı yapısıyla sert havalarda güvenli seyir yapabiliyor.
EN UCUZ BALIKÇI TACAR
İzmirli Tacar firmasının ürettiği 6.5 metrelik Tacar, motor hariç 17 bin lira. Tavsiye edilen motor, içten takma 9 beygir ile 30 beygir gücü arasında.
9 beygir gücünde içten takmalar 8 bin, 30 beygir gücündeki içten takma motorlar da 15 bin lira civarında. Teknenin hem başından hem de kıç tarafından ağ atmak ve toplamak mümkün. n
Yılın en pahalı yatları
Kuşkusuz en pahalı yat hangisi demek zor. Hiçbir fuara girmeden bir tersanede özel olarak üretilen ve doğrudan sahibine teslim edilen tekneler oldu. Bunların çoğunun da fiyatı açıklanmadı. Yabancı brokırların internet sitelerinden öğrendiğimize göre Karia’nın fiyatı 19 milyon avro. Bandırma’da inşa edilen ve bu sene haziran ayında denize inen 58 metrelik Egeria’nın satış fiyatı 35 milyon avro olarak açıklandı.
2012 yılında Türkiye’de düzenlenen fuarlarda en yüksek fiyatla sergilenen tekne ise Bodrum’da Cobra Yat tarafından üretilen 46 metrelik Infinity oldu. Klasik Türk guletine modern dokunuşları yansıtan motor sailer türündeki yat için istenilen fiyat
9 milyon euro...
Altı kamaralı teknenin ana kamarası 45, VIP kamarası 40, misafir kamaraları 20 metrekare, salonu da 80 metrekare... İki adet 650 beygir gücü makine ile saatte 12 mil seyir hızı yapıyor.
Denizden çıkan film gibi bir öykü
Denizlerde “en”leri hazırlarken hep film tadında bir öykü çıkar mı bilmem. Ama bu sene müthiş bir öyküyü sizlerle paylaşmıştım. Hollandalı Ahmet ve kızı...
Önce olayın kahramanları:
Hollandalı Ahmet: Bundan 31 yıl önce Marmaris çıkışı Kumlubükü’nde Türkiye’nin ilk yat kulübünü kurar. Ziyaretçileri arasında Türkiye’nin başbakanları, ünlü sanayicileri, Avrupa’lı kraliyet ailelerinin mensupları vardır. Hollandalı Ahmet gençliğinde (1960’lı yıllar) Hollanda’da restoran işletir, tatillerde de İstanbul’a gelir.
Vandela Kirsebom: Norveç’lidir. 80’li ve 90’lı yıllarda podyumlarda fırtınalar estiriyor. Victoria’s Secret mankeni olarak birçok markanın yüzü oluyor.
Bu sene Ocak ayında, 45’ine geldiğinde, annesi İngi Kirsebom, Vendela’ya
“Senin baban bir Türktü” diyor.
Vendala, uzun uğraşlar sonunda babasını Marmaris’te buluyor... Ahmet artık tekerlekli sandalyededir. Baba-kızın mutlululuğu gözlerinden okunur. Dünyalar güzeli Victoria’s Secret mankeni Vendela, 45 yıl sonra kavuştuğu babasını tekerlekli sandalyeden alıp denizde kucağında yüzdürür.