Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

National Geographic’in ‘Mega Fabrikalar’ serisinde bir bölüm ayırdığı Vestel’in Manisa’daki tesisinde 1.6 saniyede bir TV üretiliyor. Fabrikada %100 yerli ilk cep telefonunu üretmek için gece gündüz çalışılıyor

İlk yerli cep telefonu bu fabrikadan çıkacak

Vestel, ‘Bizim Fabrikamız, Bizim Makinamız, Bizim Ürünümüz’ sloganıyla yürüttüğü çalışmalarlarıyla 97 firmanın başvurduğu JPIM’de (Japan Institute of Plant Maintenance) ‘Mükemmel Fabrika Ödülü’nü aldı.

İlk yerli cep telefonu bu fabrikadan çıkacak

Montaj fabrikasında her 1.6 saniyede bir atan sayaçtaki sayı, fabrikanın kurulduğu tarihten bu yana üretilen TV sayısını işaret ediyor.

Haberin Devamı

İlk yerli cep telefonu bu fabrikadan çıkacak

Günde 45 bin TV, 16 üretim bandının olduğu bu fabrikada tamamlanıyor. İşçiler gece gündüz üç vardiyada makinelerin hiç durma masını sağlıyor.
* FOTOĞRAFLAR: YUNUS DALGIÇ

Robot, sırası gelen kartın üzerine parçaları müzikal bir ritmle yerleştirip, onu bir sonraki robota doğru yolcu ediyor. Vestel’in TV fabrikasında, her birinin maliyeti 2-2.5 milyon euro olan 37 hattan birinin önünde durmuş, inceliyorum. National Geographic Channel’ın ‘Mega Fabrikalar’ belgeselinin bir bölümünü ayırdığı Vestel City’nin Manisa’da konuşlandığı 1 milyon metrekarenin 42 bini elektronik kart üretimine adanmış. Fabrikada, TV, tablet, akıllı tahta, bilgisayar yakında cep telefonları için ana kart ve güç kartı üretiliyor. Dile kolay, Vestel City’den, yüzde 90’ı dünyanın dört bir yanına ihraç edilmek üzere yılda yaklaşık 10 milyon TV çıkıyor.
Fabrika sorumlularından Engin Ergör’le Mustafa Kocakaş anlatıyor; “Televizyon fabrikası 1.6 saniyede 1, günde 45 bin, yılda 15 milyon gibi devasa bir sayıda TV üretme kapasitesine sahip. Vestel fabrikasında geçen yıl 9 milyon TV üretildi. Bu yılın hedefiyse 10 milyon. İkisi hariç bütün Japon firmaları televizyonlarını Vestel’e yaptırıyor”
Elektronik fabrikası Genel Müdür Sertaç Beller, süreci şöyle anlatıyor; “Hedefimiz müşterinin isteği doğrultusunda ürünleri tasarlayıp, üretmek. Yani müşteri, kendi markasını taşıyacak TV’nin tasarımını ve özelliklerini tarif ediyor. Vestel, TV’yi AR-GE’den başlayarak sıfırdan tasarlayıp üretiyor”
Doğrusu, bu tip üretim süreçlerinde malzemelerin çoğunun yurt dışından geldiğini sanırdım. Ama panel dahil tüm TV parçalarının Vestel City’de üretildiğini gördüm. Evlere kurulana kadar TV’leri muhafaza edecek kutular ve artwork’ün tasarımı için bile 15 kişilik bir ekip çalışıyor.
Bir TV’nin en önemli komponenti panel; maliyetin yüzde 60, 70’i panele ait. Panel üretebilen Vestel, bundan sonra üreteceği TV’lerin panellerini de yüzde 100 yapacak.
Montaj fabrikasına 65 bin metrekare ayrılmış. Günde 45 bin TV, 16 üretim bantının olduğu bu fabrikada tamamlanıyor. İşçiler gece, gündüz, üç vardiyada makinelerin hiç durmamasını sağlıyor. Montaj bölümünde kadın çalışanların çokluğu göze çarpıyor.

Yılda 4 - 5 bin yeni ürün
TV modellerinin dış görünüşü her yıl değişiyor. Bu yüzden ciddi bir endüstriyel tasarım süreci gerekiyor. Anakart ve güç kartları da 6 ayda bir, yeni tasarımın gereklerine uygun şekilde değişiyor. Günün teknolojik şartlarında bir ürün en fazla 6 ay üretilebiliyor. Bu, her yıl 4-5 bin yepyeni ürün anlamına geliyor.
Boyahane ise sanki gökkuşağına yeni renkler eklemeye adanmış. Üretimde çevre dostu, su bazlı malzemeler kullanılıyor. Dünyanın en hızlı boyama sistemi de bu fabrikada. Saatte, 32 inç’lik 500 TV çerçevesi boyanabiliyor.
Montaj fabrikasını, golf aracında turlarken bir sayaç dikkatimi çekiyor. 1.6 saniyede bir atan sayaçta, tam bu notu aldığım sırada, 116 milyon 295 bin 96 yazıyordu. Sayı, fabrikanın kurulduğu tarihten bu yana üretilen TV sayısını işaret ediyor.
Ve Kalite Güvence Bölümü’ndeyiz. Paketlenmiş ürünler makinelerle yüksekten hızla yere atılıp olası bir hasar durumu tespit ediliyor. Sonuçta, ürünler konteynerlere yüklenip Güney Amerika’dan Asya’ya dünyanın dört bir yanına dağılıyor. Tamamlanmış ürünün, hasar görmeden hedefe ulaşması en önemli öncelik.
Dayanıklılık testiyse, 34 saat süren bir döngü. Ürün bu sürede, değişik nem seviyeleri altında -15, +40 arasında hızla değişen ısılara tabi tutuluyor; defalarca açılıp, kapatılıyor. Yaşlandırılan ürün, 34 saat sonra da çalışıyorsa, olmuş kabul ediliyor.
Enjeksiyon fabrikası, Avrupa’nın en büyüğü. 450 kişinin çalıştığı fabrikada tanecik halindeki plastik, çerçeve haline getiriliyor. Kalıp makinelerinin en küçüğü 600, en büyüğü 2 bin 700 ton kapama gücüne sahip. 65 inç TV’nin plastik çerçevesi en büyük makinede kalıplanıyor.

Yemek vakti
Öğle yemeğini personelle birlikte alacağımı düşünürken kendimi VIP restaurantta, İcra Kurulu üyeleri, Genel Müdürler’le yuvarlak masada buldum. Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü ve İcra Kurulu üyesi Nedim Sezer, sanki biraz bozuk, programımızda beyaz eşya fabrikası yok diye. Sabahtan beri bilgi bombardımanının ardından yemekte daha yumuşak konular gündemimizde.
Vestel’in Dış Ticaretten Sorumlu İcra Kurulu üyesi Ahmet Erol, yeni motosikletinin fotoğraflarını gösteriyor, ben de ona test ettiğim motorları anlatıyorum. Konu dönüp dolaşıp buzdolapları, çamaşır makinelerine geliyor. Nedim Bey, bir bulaşık makinesinde 25 bin patent olduğunu, Vestel’in de sahip olduğu 500’ün üzerinde patentle, dünyanın en iyileriyle patent alışverişi yaptığını anlatıyor. Beyaz eşya fabrikasını gezmeyi bir başka güne bırakarak Endüstriyel Tasarım bölümünün yolunu tutuyoruz.
Burak Emre Altınordu yönetimindeki bölümde 17 tasarımcı, 40 mekanik tasarımcı aralıksız TV, uzaktan kumanda, tablet, set-top box, tüketici elektroniğine ilişkin aklınıza gelebilecek her şeyi tasarlıyor. Ekip, bugünlerde gündez-gece Vestel CEO’su Turan Erdoğan’ın geçenlerde duyurduğu yüzde 100 yerli akıllı telefon üzerinde çalışıyor. Altınordu, cep telefonunun olası özellikleri hakkında ser verip sır vermese de konuk olduğum odada Vestel logolu maket cep telefonlarının en az 4 inç olduğunu söyleyebilirim.

Haberin Devamı

İlk yerli cep telefonu bu fabrikadan çıkacak

Haberin Devamı

Kalite Güvence Bölümü’nde paketlenmiş ürünler makinelerle yüksekten atılarak test ediliyor.

YÜZDE 100 YERLİ AKILLI TELEFON!

Dijital Bölüm Genel Müdürü Hayrettin Çelikhisar liderliğindeki ekibin bugünlerdeki gündemi Vestel markasını taşıyacak yüzde 100 yerli akıllı telefon. Bugüne kadar çoğu okullara 90 bin akıllı tahta çıkmış Vestel City’den. Fatih Projesi’nde adı öne çıkan şirketlerden Vestel, Onyx adını verdiği perakende tabletiyle de konuşuluyor.
Hayrettin Bey, Fatih Projesi’nin yalnızca eğitimde değil, Türkiye’nin elektronikte de pozisyonunu belirleyecek bir proje olduğunu söylüyor.
Vestel olsun olmasın, Fatih ihalesi ve ihalelerinin bir Türk şirketine kalması bu yüzden önemli!
Hayrettin Çelikhisar yanıtlıyor;

* Vestel’in Fatih Projesi’ndeki hedefi ne?

Avrupa ve Ortadoğu’ya örnek oluşturan Fatih Projesi’nde yer almak Vestel için büyük önem taşıyor. Vestel, bu projeyle sağladığı yerli AR-GE birikimi ve yerli üretimin getireceği iş hacmiyle Türkiye’nin ihracat hacmine büyük katkı sağlamayı hedefliyor.

* Onyx’i rakiplerinden farklı kılan özellikler neler?

Piyasadaki tek metal görünümlü dayanıklı arka kabiniyle öne çıkan Vestel tablet, kolay kullanımı ve 249 TL’lik uygun fiyatıyla da cazip. Vestel tablet, işlemcisi, ekran çözünürlüğü ve kamerasıyla kendi kategorisinin en iyisi. Vestel tableti rakiplerinden ayıran en önemli unsur, Akıllı Ekranlar teknolojisi başlığı altında Vestel’in çoklu ekran konseptinin önemli bir parçası olması.

* Cep telefonunda ne aşamadasınız?

Vestel, akıllı tahta ve tablette edindiği bilgi birikimini geçmişten gelen panel birikimiyle birleştirerek akıllı telefonda Türkiye’de yerli tasarım ve üretime başlayacak ilk firma olacak.

İlk yerli cep telefonu bu fabrikadan çıkacak

Dijital Bölümü’ndeki dev ekranda birden belirdim. Geçen yıl Berlin IFA’da görevli olarak bulunduğum ‘Akıllı Tahta’ lansmanındaki görüntüler, bütün gün Dijital’de dönüyormuş.

‘MÜKEMMEL FABRİKA’ ÖDÜLÜ DE VAR

Vestel Elektronik, Toplam Üretken Bakım ve Yönetim (TPM) çalışmalarıyla 3 yılda çevrim maliyetini yüzde 30 azaltarak 97 firmanın başvurduğu JPIM’de (Japan Institute of Plant Maintenance) ‘Mükemmel Fabrika Ödülü’nü aldı. Vestel, ‘Bizim Fabrikamız, Bizim Makinamız, Bizim Ürünümüz’ sloganıyla yürüttüğü üretim verimliliğini en üst düzeye çıkarma, kayıpları en aza indirme, makina etkinliğini ve hat verimliliğini artırma çalışmalarının ulaştığı başarıyla ödüle hak kazandı.

BEYAZ YAKALILAR İZMİR’DE

Vestel City, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan 55 km. ötede. Sertaç Beller anlatıyor; “Beyaz yakalılar büyük çoğunlukla İzmir, Bornova’da yaşıyor, İstanbul standartlarına göre çocuk oyuncağı bir sürede 25 dakika gibi kısa sürede işlerinde oluyorlar. Mavi yakalılarsa Manisalı. Vestel City, Manisa ekonomisinin dinamosu. Yan sanayiyle birlikte Vestel için çalışanların sayısı 25 bini buluyor. Aileler de hesaba katıldığında 100 binin üzerinde insan Vestel’den ekmek yiyor”
Vestel’in yarattığı bu hareket Manisa’yla sınırlı değil; İzmir Limanı trafiğinin yüzde 20’si de Vestel’den kaynaklanıyor.

NEDEN MEGA FABRİKA?

Vestel’i Mega Fabrika kategorisine sokan özellikler şunlar:
* Yıllık 35 milyonu aşkın üretim kapasitesi
* 1 milyon metrekare alan
* Bir günde 76 bin ürün üretme kapasitesi
* Her yıl 4 binden fazla farklı televizyon çeşidi üretimi
* Maksimum kapasitede yılda 15 milyon televizyon üretimi
* 13’ü yurtiçi 13’ü yurtdışında olmak üzere toplam 26 şirket
* 140 ülkeye ihracat
* 14 bin çalışan
* 1050 satış noktası
* Yurtdışında Vestel markalı ürün satışı yapılan 1804 mağaza
* 350 satış sonrası merkezi
* Küresel çapta 6 ARGE Merkezi ve 900 kişilik ARGE kadrosu
* Türkiye TV ihracatının yüzde 88’i Vestel’de
* Son 15 yıldır dayanıklı tüketimde Türkiye’nin ihracat şampiyonu
* 2012 ihracatı 2,9 milyar dolar
* LCD TV’de Avrupa pazarında yüzde 21 payla ikinci sırada