Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Atari yeniden doğmaya çabalıyor. Ancak önce Fransız ortağı Atari S.A.’dan kendini koparabilmesi gerekiyor. Bu gerçekleşirse, çocukluk günlerimize damga vuran efsanevi Atari’nin yeniden doğması mümkün olabilecek...

Atari kaçıncı kez öldü

Yaşı 40’ına yaklaşanlar için Atari’nin anlam ve önemi büyüktür. Tek kanallı TV çağının “Atari, Atari, Atari geldi...” reklam cıngılıyla çocuğundan yaşlısına, ev kadınından iş insanına, milyonların hafızasında silinmez bir yer etmişti Atari. Bu oyuncak, daha sonra kitlelerin video oyunları dünyasına girmesine vesile oldu. Önceki gün gelen bir haberse artık bilmem kaçıncı kez Atari’nin ölümüne tanık olmuş bu satırların yazarını artık isyan ettirdi. Haber şöyleydi; “Atari, ABD’de iflas koruma başvurusunda bulundu. Borçları ertelenen Atari’nin yeniden yapılanması için girişimler sürüyor. Atari’nin kurtuluşu için 5 milyon dolar gerekiyor.”

‘Bir devrin sonu’ tekrarı

İsyanımın nedeni, Atari’nin iflas koruma istemesi değil, 1990’ların başından bu yana defalarca “Bir devrin sonu”, “Atari’nin ölümü” şeklindeki haberlerle gündemimi işgal etmesiydi. Gerçek şu; bugün Atari adını taşıyan şirketle, Pong gibi video oyunlarıyla tarih yazmış, Atari 2600 gibi konsollarla 1970’lerden itibaren bu büyülü oyun dünyasının kapılarını aralamış Atari’nin pek bir ilgisi kalmadı. 1974’te Nolan Bushnell tarafından kurulan Atari Inc., gelecekte Apple’ı kuracak Steve Wozniak, Steve Jobs gibi dahilere de işverenlik etmişti. Kuruluşundan birkaç yıl sonra, 1976’da Warner Communications tarafından satın alınan Atari’nin büyümesi, ev bilgisayarı/oyun makinesi işlevini bir arada gören Commodore 64, Spectrum 48K gibi aletlerin 1980’lerin başında pazara sürülmesine dek sürdü. Artık yalnız olmayan Atari için zor günler başlamıştı. Ve Warner, 1984’te Atari’yi parçalarına ayırıp tek tek sattı. Bu, Atari’nin ilk ölümüydü.
Orijinal Atari’nin oyun üretiminden sorumlu bölümü, Atari Games Inc. adını alarak yeni bir şirkete dönüştü ve ‘Silver Age’, ‘Gauntlet’, ‘Paperboy’ gibi klasiklere imza attı. Şirketi 1993’te Time Warner Interactive satın aldı ve 1996’da bir başka oyun şirketi WMS Industries’e transfer etti. Şirket, Atari Games Inc.’nin adını Midway Games West diye değiştirdi. Ancak Arcade oyunlar makineleri giderek gözden düşüyordu. Midway Games de 2003’e kadar dayanabildi ve dağıldı. Sonuç; Atari bir kez daha ölmüştü.

Yeniden doğuş çabası

Hikaye gerçekten uzun, Atari daha sonra birkaç kez daha ölüp ölüp dirildi. Yeni Atari, 2000’lerin başında yeniden ses getiren oyunlar üretmeye başladı. 2004’e kadar efsane ‘Civilization’ serilerini kontrol eden Atari, bu oyundaki haklarını 22.3 milyon dolara Take Two’ya sattı. 2013 Atari’sinin iflas koruma girişimine gelince; Atari yeniden doğmaya çabalıyor. Ancak önce Fransız ortağı Atari S.A.’dan kendini koparabilmesi için iflas koruma istemesi gerekiyor. Bu gerçekleşirse, Atari’nin çocukluk günlerimize damga vuran logosu ve efsane oyunlarının haklarının satışı ve şirketin yeniden doğması mümkün olabilecek.
Bugünlerde döneminin popüler oyunlarının iOS ve Android için yeniden yapımlarıyla, online ve mobil oyunlarla meşgul olan Atari, paçayı Fransız ortağından kurtarabilirse, yeniden oyun dünyasının güçlü aktörlerinden biri olabilir. Ama söz; bu satırlarda “Atari öldü” başlıklı bir haber veya yazı okumayacaksınız.