Ayasofya Camisi uzun sürecek bir onarım ve restorasyona alınıyor... Çelişkili söylentiler ortaya atılırken... Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada yapının ibadete kapatılmayacağını bildiriyor...
Öte yandan Sultanahmet Meydanı’nda üç yıl önce boşaltılan eski Tapu Kadastro Müdürlüğü binasındaki müze çalışmaları kısmen tamamlandı. Ayasofya’nın depolarında yer alan ve camiye dönüştürülmesi sırasında buraya taşınan eserler ziyarete açıldı.
Bu yeni Ayasofya Müzesinde, ilk inşa tarihinden bugüne Ayasofya’nın tarihi ve geçirdiği değişimler dijital içeriklerle anlatılıyor. Aslında bu süreçte büyük bir fırsat kaçırıldı.
Burası pekâlâ bir Bizans Müzesi olabilirdi.
Ayasofya’nın eski müdürlerinden Erdem Yücel diyor ki:
- Atina’da ve Venedik’te Bizans müzeleri vardır. Bizans’ın başkenti olmuş İstanbul’da böyle bir müzenin olmayışı büyük eksikliktir. Ayasofya başta olmak üzere, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Antalya Müzesi, İzmir Müzesi, Selçuk Müzesi dâhil pek çok müzede çok sayıda Bizans eseri var. Zengin bir müze oluşturabilirdik, yapamadık. Yapmadık...’’
Aslında kuramadığımız başka müzeler de var... Başta Şehir Müzesi ve Doğa Tarihi müzesi geliyor. İstanbul gibi bir şehirde bu iki müzenin mutlaka bulunması gerekirdi. Ayrıca bir Mimar Sinan müzesi, Bilim ve Teknoloji müzesi, Mutfak müzesi, Müzik müzesi çoktan kurulmalıydı.
İstanbul’un rantını yedik ama tarihini çok ihmal ettik....
ÖRSAN
CHP’de değişimi gerçekleştirmek için Cumhuriyet ilkelerine bağlı, koltuk ticareti yerine gerçekten siyasi mücadele yapacak kadrolara ihtiyaç var. Genel Başkanlığa aday Özgür Özel düzgün bir kişilik ama bu görev için güven vermiyor… Siyasi hayatı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemek ve savunmakla geçen Özel’in yüz seksen derece çark ederek doğru istikamete yürüyeceğine pek ihtimal verilmiyor.
Bu göreve aday bir başka isim de Prof. Örsan K. Öymen...
Felsefe profesörü Örsan K. Öymen, yıllardır CHP içinde siyaset yapıyor. Parti Meclisi’nde bir dönem görev aldı. Son dönemde de “İlke ve demokrasi hareketinin programını hazırladı.
Hareketin içinde ünlü isimler var... Bunlar arasında Nur Serter, Necla Arat, Türker Ertürk, Uluç Gürkan, İsa Gök, Dilek Akagün, Süheyl Batum gibi isimler özellikle dikkati çekiyor.
Prof. Örsan Öymen liderliğindeki hareket, CHP için yeni bir şans ve umut olarak görülüyor.
TERBİYE
Cumhuriyet tarihini okurken kenarda kıyıda kalmış çok ilginç bilgilere rastlıyoruz. Örneğin...
“Seyyar Terbiye Sergisi” diye bir şey duymuş muydunuz?
Biz duymamıştık...
Neymiş Seyyar Terbiye Sergisi...
Üç vagonlu bir trendir bu...
Milli Eğitim Bakanlığı ve TCDD’nin beraber hazırladığı bu tren, 1930’larda Ankara, Kırıkkale, Yerköy, Fakılı, Kayseri, Şarkışla, Sivas, Zile, Amasya, Havza, Samsun gibi demiryolunun ulaştığı şehir ve kasabalarda belirli süre kalıyor... Bu vagonlarda eğitimdeki son yenilikler, halk sağlığına ilişkin faydalı bilgiler sergileniyor. Eğitim cihazları, beden sağlık bilgisine ait filmler, afişler, kitaplardan oluşan ekipman ile bir doktor, bir maarif müfettişi de bulunuyor. Cumhuriyet hükümetleri Anadolu’da halkı eğitmek için böyle projeler uygulamış.
DENİZ MÜZESİ
Perşembe günü (7 Eylül) Beşiktaş’taki Deniz Müzesini bir dostumuzla birlikte yeniden gezdik.
Gezinin sonunda müzenin giriş katındaki kafeye oturduk.
İki kahve söyledik. Hesap geldi.
Bir fincan latte kahve 96 lira...
Orada bu kadar lüks kafeye gerek var mı?
Arkadaşımız tuvalete gitti, gitmesiyle gelmesi bir oldu.
Ne oldu? Sular kesikmiş tuvaletler kapalı...
Müzede bir de deniz eserleri kitaplığı açılmış.
Girip kitaplara bakmak istedik. Giremedik.
- Burada yalnızca bilimsel araştırma yapacak kişiler çalışabiliyor, dedi görevli asker, onun için de form doldurup Deniz Kuvvetleri Komutanlığından izin almak gerekiyor...
İnternette bir kitap kataloğu var mı? Yokmuş...
Birkaç dakika izin isteyerek kitaplara göz attık. Güzel eserler vardı.
Değerli kitaplar kilit altına alınır, geri kalan bölüm okuma meraklılarına açılabilirdi. Gerek görülmemiş!