"Çok Göç Aldım Suriye'den" - İkiye On Kala: İkiye On Kala'nın (Uğur Uras Ustaoğlu) "Kafamda Kentsel Dönüşümler'i 2020'nin en büyük hit şarkılarından biriydi. Kişisel hikâyelerini ve hislerini halkın dilindeki, gündemindeki söylemler üzerinden ifade etmeyi çok iyi beceren, bu konuda özel bir yeteneği olduğunu anladığımız bir sanatçımız kendisi. Bezmiş, hayattan tat alamayan -hatta kalbi olmayan- o yüzden de sevemeyen bir adamı Suriye'den göç almış bir ülkeye benzetmekte ben bir sorun göremedim. Hepimiz öyle kafalardayız ki zaten neye benzetsek ne desek cuk oturuyor. Şarkının sevdiğim yanı, alternatif pop/synthe düzenlemeleri de değil, kişisel hâlleri toplumsal laflarla anlatmadaki başarısı. "Kafamda Kentsel Dönüşümler" de böyleydi. Sıradaki şarkının sözleri dolar / enflasyon üzerinden gelebilir.
"Habil ve Kabil": maNga: Bu haftanın en büyük çıkışı maNga'nın “Antroposen 001” adlı albümü şüphesiz. Sekiz şarkılık bu heyecan verici albümü baştan sona dinlemek için umarım bu hafta sonu zamanınız olur. maNga, kendine has bir imza hâline gelen alternatif rock sound'unu yer yer daha sert seviyelere taşıyarak ustalıkla bu albümde de ettiriyor. Bu estetik tutarlılık grubun geçmişiyle bugünü arasında bir bağ kurarken sözlerdeki dönüşüm elbette dikkat çekici. maNga yaşadığı dünyaya kulaklarını tıkayan bir grup hiç olmadı. Bugün de bu özelliğini bir manifesto niteliğindeki “Antroposen 001”de artarak devam ettiriyor. Albüme ve şarkılara bir tür modern zamanlar eleştirisi olarak bakınca, genele hâkim olan karanlık havanın da kodları bir bir çözülecektir diye düşünüyorum. "Batan Dünyanın Malları" ilk favorim oldu. Hemen ardından "El Aman" ve özellikle de "Habil ve Kabil"in hastası oldum. Yaşasın rock ve rock'ın geri dönüşü.
"Kirpiklerin" - Melek Mosso: Melek Mosso'nun kendine has "kabare" vokali, bu hafta "Kirpiklerin" adlı şahane, her yanıyla eski usül sesler veren bir hit adayını seslendiriyor. Eski usül'ü old school'un çevirisi olarak kullanmaya çalıştım ama vintage deyin, ne derseniz deyin, ben 70'lerin alternatif Fransız müziğini kastediyorum aslında. Hani şu sonradan üzerine Türkçe sözler yazılarak yorumlanan muhteşem besteler. Melek Mosso'nun bestesini, sözlerini Genco Arı düzenlemiş. Son zamanlarda dinlediğim en güzel Türkçe şarkılardan biri.
"Unhate" - Cat Power: Amerikalı besteci ve şarkıcı Chan Marshall'ın hafta içi yayınlanan iki şarkılık mini albümünden ilk şarkı. Kendi şarkılarından "Hate"in farklı bir versiyonu. "Covers" albümü ocakta gelecek. İçinde önceden yayınlananlar yanında yeni şarkılar da bekleniyor. Yaşam ve ölümle ilgili, insan olmakla ilgili çok derin, çok zarif ve insanı sarsacak düzeyde yoğun bir Cat Power albümü olacak.
"Morfin" - Kayıp Nesil: 2019'dan bu yana müzik yapan Kayıp Nesil'le yeni tanıştım. Bu genç rock ekibi "Morfin" adlı yeni şarkılarında sağlam bir rock sound'u yaratmayı başarmış. Rock dinleyicisinin takip edeceğini umuyorum.
"Farzet Ki" - Zen-G: “Tahribat-ı İsyan”dan sonra solo işleriyle Türkçe Rap'in en popüler isimlerinden biri olan Zen-G müzikal anlamda ne tarafa savrulursa savrulsun sokaktan bildirmeye devam diyor. "Her yer beton, depresyon getto..." Rispekt!
"Zamansız Kasımpatı" - Bade Nosa, Selim Kırılmaz: Bade Nosa ve Neyse'nin vokali olarak tanıdığımız Selim Kırılmaz'dan göç, evsizlik, yersiz yurtsuzluk üzerine, anlattığı konu kadar nazik, derin, hüzünlü bir şarkı. Hüzünlü olduğu ölçüde güzel ve soylu bir müzik ve sözler. Haftanın düzenlemeleriyle de öne çıkan en güzel işlerinden biri.
"Poison" - Aaliyah, The Weeknd: 2001'de 22 yaşında bir uçak kazasında hayatını kaybeden Aaliyah'nın henüz yayınlanmayan kayıtlarından oluşan albüm haberlere göre yıl bitmeden piyasada olacak. "Poison"'da günümüzün en büyük R&B - Pop sanatçısı The Weeknd ile dinliyoruz. Albümde Drake, Future ve dahası olacakmış. Aaliyah'nın vokali ve The Weeknd ile uyumu müthiş.