Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Konser ve canlı müzik endüstrisinin bugün müzik sektörünü sırtladığını, bilet satmanın albüm satmanın yerini aldığını artık sanırım herkes biliyor. Bu gözlükten bakınca canlı müzik endüstrisinde olan bitenin bütün müzik dünyasını ilgilendirdiğini söyleyebiliriz. O halde şu ana kadar yayınlanan anlizlere göre yıl nasıl geçiyor, 2019’da neler bekleniyor bir bakalım.

Rakamlara bakarsak konser endüstrisi büyümeye devam ediyor. Bir süre önce bilet satışlarının doyma noktasına geldiği konuşuluyordu. Ancak bu eşik aşılıyor. Bilet satışlarınden elde edilen gelirin global büyüklüğü 2015’te 7.2 milyar dolardı. 2021’de bu rakamın 9.1 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Geçen yıl yüzde 8 büyüyen müzik endüstrisinde konserler ve stream’in payı büyük. Görünen o ki insanlar önümüzdeki yıllarda daha fazla konsere gidecekler. Daha fazla bilet satılacak.

Haberin Devamı

2019’da müzik dünyası

Nasıl olacak? Öncelikle turne rotalarının genişlemesi bekleniyor. Konser durağı haline gelen yeni “değerli” şehirler bekleyebiliriz. Ortadoğu’da, Afrika’da, Doğu Avrupa’da, Uzak Doğu’da konser izlemeye meraklı ve henüz tatmin olmamış kitleler var. Ancak gelirler büyürken salonların küçüleceği öngörüsü var. Live Nation, AEG gibi devlerin stadyum konserleriyle büyük hasılatlar yakalama taktiği artık iş yapmıyor. Daha doğrusu artık doyma noktasına gelindi. Çünkü büyük kazançlar artık sadece eski grupların “greatest hits” turnelerinde ya da yeniden birleşmelerde yani nostalji konserlerinde sağlanabiliyor. Son yılların en büyük turneleri bu özellikte olanlar. Yeniden birleşip turneye çıkan / çıkabilecek grup sayısı belli. Bu durum sürdürülebilir değil.

Temalı festivallerde müzik

Konserlerde trend küçülme yönünde. 2019’da bağımsız sanatçılar, küçük isimler, üç yüz / beş yüz kişilik konserler talep görecek. Çünkü müzik dünyasının artistik gelişimi ve dinleyicilerin tercihlerindeki inanılmaz çeşitlilik bu durumu mecbur kılıyor. Dev konserler yerine küçük performansların artması bekleniyor. Küçük ölçekte şehir festivalleri, hatta farklı temalarda düzenlenen festivallere müziğin eklemlenmesi söz konusu olacak. Buna güncel bir örnek bu hafta sonu Küçükçiftlik Park’taki İstanbul Coffee Festival. Bu kahve temalı festivalin programında 24 konser var. Bu tip etkinlikler, en iyi bilet satan etkinlikler oluyor genelde ve gelecekte de bu durum devam edecek. Bu konuya devam edeceğim. Türkiye’de 2019’da neler bekleniyor o konuya da değineceğiz.

Haberin Devamı

Lana del Rey edebiyatı!

2019’da müzik dünyası

Yılın “Lana del Rey yeni şarkısını yayınladı” aylarına gelmiş bulunuyoruz. 2019’da yayınlanacak “Norman Fucking Rockwell” adındaki albümden yayınlanan ikinci single şu ara revaçta. Lana, ekimde bir single daha yayınlayacağını açıkladı. Genelde albümde yayınlanmamış bir iki şarkı kalana kadar da buna devam edeceğini tahmin ediyoruz. İlk şarkı “Mariners Apartment Complex” dört dakikalık bir hüzünlü / romantik baladdı. “Venice Bitch” 9 dakikalık karanlık bir hikaye gibi tasarlanmış. Zaten albüme eş zamanlı olarak bir şiir kitabı ve kısa hikayeler geliyor. Kitabın adı “Violet Bent Backwards Over the Grass” olacak. Lana Del Rey müzik ve edebiyat arasında kendine has bir kapı açıyor. Düşünce ve anlatı dünyasını giderek genişletiyor. Bakalım şiirler ve hikayeler internete teker teker mi düşecek?