İzmir genelinde 1 milyon 5 bin abone sayısına ulaşan doğalgazı nasıl daha verimli ve ekonomik şekilde kullanacağız? İşte, yetkili kişilerden öneriler...
Çevreci ve konforlu bir enerji olmasının yanı sıra, diğer yakacaklara göre daha ekonomik olduğu ifade edilen doğalgazın kullanımının kış aylarında artış göstermesi üzerine İzmirlilerden gelen, “Doğalgazı daha verimli nasıl kullanırız?” sorusuna yanıt almak için İzmir Doğalgaz yetkililerine danıştık. Uzmanlar, ısınmayla birlikte ocak ve sıcak su gibi diğer kullanım alanlarıyla birlikte doğalgazda nasıl tasarruf sağlanacağını ve koku duyulduğunda nelere dikkat edileceğini şöyle anlattı:
‘Sürekli açık tutun’
“Öncelikle doğalgaz yakma cihazı belirlenirken evin asıl ihtiyacına göre cihaz seçilmeli. Kullanmadığınız mekânları boşu boşuna ısıtıp soğutmayın. Tabii binanın/konutun ısı yalıtımının da iyi olması şart. Çünkü, yalıtım ne kadar iyi olursa tüketilen yakıt miktarı da o kadar az olacak. İlk yapılacak işlerin başında, evlerde izolesiz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşluklar pencere süngeri ile kapatılmalı. Kış aylarında, gündüzleri güneş ışığını doğrudan alan camları daha iyi ışık alacak şekilde temizleyin. Güney, doğu, güneydoğu, güneybatıya bakan pencerelerin perdelerini açık tutun. Kuzeye bakan pencerelerin perdelerini ise (varsa panjurlar, kepenkler) kapalı tutun. Unutulmamalı ki konutlarda ısı kaybının yüzde 15’inin pencere ve kapılardan kaynaklandığı belirtilmekte. Ayrıca binanın çatı izolasyonu yetersiz ise geç kalınmış olsa da kış aylarının ortasında olduğumuz şu günlerde uygun bir şekilde onarılmalı. Radyatörlerin üstü ile önleri mobilya ve benzeri eşyalarla kesinlikle kapatılmamalı, bina yalıtımı yetersiz ise radyatörler ve duvar arasına izolasyon levhası konulmalı. Radyatörlerin üstü ve önü örtüldüğünde de yakıt tüketimi artacağı aklımızdan çıkarılmamalı. Konutlarda doğalgaz kullanımında yakıtta büyük ölçüde tasarruf sağlamanın bir yolunun da termostatik vanalı radyatörlerin kullanılması. Oda sıcaklığı için yükseltilen her bir derece sıcaklığın, yakıt tüketiminde yüzde altı artışa neden olduğu asla unutulmamalı. Kombinin gündüz ve gece çalışma aralığı da ayarlanarak, ihtiyaca göre uygun sıcaklıkta ‘sürekli açık tutulması’ önemli yakıt tasarrufu sağlayacak.”
DOĞALGAZ KOKUSU DUYARSANIZ...
İzmir Doğalgaz Genel Müdürü Ahmet Yetik, doğalgaz kokusu duyulması halinde üzücü bir olay yaşanmaması için neler yapılması gerektiği konusunda şu bilgileri verdi: “Öncelikle panik yapmayın, sakin olun. Asla herhangi bir yanıcı ve yakıcı madde kullanmayın. Ateş yakmayın, elektrik fişlerini çekmeyin, elektrik düğmelerini açıp kapatmayın. İlk iş olarak doğalgaz sayaç ve cihaz vanalarını hemen kaptın. Sornasında da tüm pencere ve kapıları açın. Cep telefonu ve kapı zilini kullanmayın. Güvenli bir yerden hemen 187 no’lu ‘Doğalgaz Acil Müdahale Hattı’nı arayarak haber verin. İzmir için Genel Müdürlük telefonu 0232 4493939-Faks 0232 4495050 ve web sitesi info@izmirgaz.com.tr”