GÜNÜMÜZDE insanlar, yoğun çalışırken sürekli stres altında bulunuyolar. Özellikle masa başı işleri ve fast -food yeme alışkanlığı obezitenin bir salgın haline dönüşmesine neden oluyor. Gece geç vakitte yenen yemek de, obezitenin nedenlerinden. Bu konuda ABD’de fareler üzerine yapılan bir araştırmada, fareler iki gruba ayrılmış ve gece beslenenlerin kilolarının, gündüz beslenenlere göre yüzde 28 arttığı ortaya konmuş.
400 milyon obez
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre obezitenin neden olduğu hastalıklar nedeniyle, her yıl 300 bin kişi yaşamını yitiriyor. 6.5 milyarlık dünyada yaklaşık 400 milyon kişi obez. Ve bunların 300 milyonu tedavi görmesi gereken ‘klinik obez’ denilen grupta yer alıyor. 1.5 milyar da hafif şişman var. Obez ve hafif şişman sayısı neredeyse dünya nüfusunun üçte biri Veriler obez sayısının 2015 yılında 700 milyona yükseleceğini gösteriyor.
Ülkemizde de bu durum aynı boyutta. Yapılan araştırmalara göre, şişman insan sayısı 10 yılda iki kat artarak 11 milyona ulaşmış. Bu rakam ülke nüfusunun yüzde 15’ine karşılık geliyor. Yine şişmanlık gibi rahatsızlıklar zemininde gelişen şeker hastalarının sayısı gizli şekerle birlikte 5 milyon. Erişkin nüfusun 15 milyonu yüksek tansiyon hastası.
Nasıl beslenmeli?
Uzmanlara göre meyve, sebze ağırlıklı beslenmek, tıka basa yemek yerine, sık ve azar azar yemek, geceleri yatarken yemekten uzak durmak kilo alımını engelliyor. Böyle beslenenlerin ek vitamin ya da takviyelere gereksinimi yok. Diyetisyenlerin açıklamalarına göre, son yıllarda kullanımı artan gıda katkı maddelerinden “yüksek fruktozlu mısır şurubu” fruktoz insülin seviyesini yükseltmediği için diğer şekerlerin verdiği doygunluk hissini vermiyor. Bu da kişiyi daha fazla yemeye itiyor. Ayrıca cips, mayonez, sosis, salam, sucuk gibi gıdalarda lezzet arttırıcı olarak kullanılan “mono sodyum glutamat” da iştah metabolizmasını bozuyor. Yine yağ hücrelerinin hacminin ergenlik döneminde büyümesi, ileriki dönemde beslenme alışkanlığını etkileyeceği için “çocukluk çağı şişmanlığı” halk sağlığı için son derece önemli.
Dengeli beslenmenin yanı sıra spor veya günde en az 120 dakika tempolu yürüyüş tavsiye ediliyor. Sporun öneminin kavranmaya başlanması ile birlikte mahallelerdeki spor salonu sayıları arttı. Ancak sporu da bilinçli yapmak gerekiyor.
BLOG
TURDAL ŞENTÜRK: Daha önceki yazılarınızda enerji kaynaklarına değinmiştiniz. Son zamanlarda Balçova- Narlıdere- Seferihisar arasında artık termal kuyuları açılamayacağı dile getirilmekte, kapasitesinin sona erdiği söylenmektedir. Doğru olabilir ama ben doğalgaz lobisinin parmağı olabilir mi acaba diye düşünüyorum? Siz ne dersiniz?
Özay Şendir
New York Times’tan Erdoğan’a baskı çağrısı
28 Nisan 2025
Tunca Bengin
Varlığı da tehdit yokluğu da...
28 Nisan 2025
Cem Kılıç
‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey
28 Nisan 2025
Abdullah Karakuş
Depremin etkilerini nasıl azaltabiliriz?
28 Nisan 2025
Hakkı Öcal
Faşizm imkânsız diyorsanız, etrafınıza bakın ey ABD’liler
28 Nisan 2025