İlklerin kenti denilen İzmir, çiğ sütün soğuk zincire alınması konusunda diğer illerden geri kalmıştı. Neyse ki İl Hıfzısıhha Kurulu kararı ile yarından itibaren, sağılan sütler soğukta mandıra ve sanayiciye iletilecek. Yazımın başlığında buzdolabına giriyor dememdeki maksadım, sütün buzdolabı derecesine yani 4 dereceye soğutulacak olmasından.
Neler değişecek?
Alınan kararla sağılan sütler, iki saat içerisinde işlenmeyecekse, soğutulacak ve o şekilde mandıra veya büyük süt işletmelerine ulaştırılacak. Bu çerçevede sabah saat 10.00’dan sonra soğutucusu olmayan araçlar süt toplayamayacaklar. Bu arada özel izin belgesi olmayan araçlar da toplama işlemi yapamayacak.
Bu karar ve konuyla ilgili “çiğ sütün toplanması, nakli, depolanması ve pazarlanması” hakkında valilik kararı alınması yönünde düzenlemeler de yapılıyor. Bu arada konu ile ilgili eğitim ve yayım çalışmaları, Tarım İl Müdürlüğü tarafından üreticilere yapıldı.
Sütü soğutmak ve soğukta muhafaza etmek için, soğutucu tanklar gerekiyor. Tabii bu konuda da yapılan çalışmalar var. Örneğin İZKA kaynakları ile günde 90 ton sütü soğutan 46 adet, İl Özel İdaresi kaynakları ile de günde 50 ton sütü soğutan 35 adet süt soğutma tankı alımı yapılıyor.
E. coli çoğalamıyor
Sütü soğutmak için bu kadar çaba ve masrafa ne gerek var diye düşünülebilir. Sağımdan itibaren sütün soğutulması, gıda güvenliğimiz açısından son derece önemli. Hele ki bu günlerde. Çünkü Avrupa’da ortaya çıkıp, bir çok insanın ölümüne neden olan E. coli bakterisinin (EHEC) bulaşma yollarından birisi de çiğ süt. Süt soğutulmadığında bu bakteri kolayca çoğalıyor ve insan sağlığı için riskli duruma geçiyor. Halbuki soğutulmuş sütlerde, kolay kolay çoğalamıyor. Bu bile, alınan kararın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.
Bunun yanı sıra, bozucu diğer bakterilerin de gelişmelerini önlemenin en uygun yolu soğutma. Çiğ süt ne kadar hijyenik şartlarda sağılırsa sağılsın, soğutulmadığında bakteriler çoğalır ve sütü pıhtılaştırırlar. Bu nedenle süt sağıldıktan hemen sonra, bakteri gelişmesini önlemek için, mutlaka hızlı bir soğutma işlemine tabi tutulmalı. Soğutulmadığında, özellikle yaz aylarında pıhtılaşmasını önlemek için içerisine katkı maddeleri katılıyor. Bunlar arasında en masum olanı çamaşır sodası. Onun da ne gibi sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini hepimiz biliyoruz.
Özay Şendir
New York Times’tan Erdoğan’a baskı çağrısı
28 Nisan 2025
Tunca Bengin
Varlığı da tehdit yokluğu da...
28 Nisan 2025
Cem Kılıç
‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey
28 Nisan 2025
Abdullah Karakuş
Depremin etkilerini nasıl azaltabiliriz?
28 Nisan 2025
Hakkı Öcal
Faşizm imkânsız diyorsanız, etrafınıza bakın ey ABD’liler
28 Nisan 2025