Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

GEÇENLERDE İzmir’de ekolojik tarım ile ilgili iki etkinliğe katıldım. Birisi Fuar Kültürpark alanında yapılan ve dört gün süren “Ekoloji İzmir 2011” etkinliği, diğeri de Tarım Ekonomisi Derneği, Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü ile Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nce düzenlenen “Başka Bir Organik Tarım Mümkün mü ?” çalıştayı.

Ekololoji fuarına ilgi büyük oldu
Ekolojik üretim yapan bir çok firmanın da katıldığı fuara ilgi büyüktü. İnsanlar bilgi almak amacıyla dört gün boyunca fuarı ziyaret ettiler. Etkinlik çerçevesinde bir dizi konferans da düzenlendi. 11 oturumlu etkinliğe, gördüğüm kadarıyla bir hayli ilgi vardı. Ekolojik ürün üreticileri panellerde dertlerini, tüketiciler de ürünlerin pahalılığını dile getirdiler.
Bu arada ağırlıklı olarak Ege Üniversitesi’nden gelen bilim insanları ziyaretçileri aydınlatmaya çalıştılar. Önümüzdeki yıllarda fuara daha fazla insanı çekmek ancak sergilenen ürünlerin satışı yapılarak sağlanabilir. Yetkililerin bu konuyu dikkate alması gerektiğini düşünüyorum.
Zaten ziyaretçilerin yorumu da hep bu yönde oldu.

Başka bir tarım mümkün mü?
16 Mayıs Pazartesi günü “Başka bir organik tarım mümkün mü?” çalıştayı vardı ve buna da ilgi büyük oldu. Çalıştayda, Üretici Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Abdullah Aksu’nun konuşması bir hayli ilgi gördü. Aksu konuşması sırasında tarıma traktörün girişinin milat olduğunu ve bununla birlikte endüstriyel tarıma geçildiğini söyledi. Organik tarımın girdilerinin pahalı olduğunu, bitkisel ve hayvansal üretimin ikisinin birden yapılmasının girdi sağlayan firmalara bağımlılığı azaltacağını ifade ederken, böcekleri öldürmek yerine kaçırıcı önlemler almanın doğal dengeyi koruyacağını anlattı. Ayrıca neden ziraat mühendislerinin sertifika vermeyip, şirketlerin bunu yaptığını sordu. Sonuçta sağlık kaygıları yüzünden gelişen organik tarımda, çiftçilerin değil, yine firmaların kazandığını ifade etti. Yorumu siz değerli okuyuculara bırakıyorum.

Doğa dostu ilaçlar
Çalıştayda, Dr. Füsun Tezcan evde hazırlanan doğa dostu ilaçlar ile ilgili bilgiler verdi. Ziraat doktoru olan Tezcan, bu konuda adı “Börtü böcek için doğa dostu öneriler ve ev yapımı ilaçlar” olan nefis bir kitap yazmış. Kitapta doğaya zarar vermeden zararlı böceklerle ve diğer hayvansal canlılarla nasıl mücadele edileceği anlatılıyor. Herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Dileyenler kitabı, “bortu.bocek2011@gmail.com” adresine bir mail atarak edinebilirler.