Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kodsuz yazılım no code, az kodlu yazılım yani low code platformları yeni dönemin trendleri arasında… Yazılımcı olmadan yazılım üretiyorlar. Kodların azalması sayesinde işler daha hızlanırken, yaratıcılık da artıyor

Teknoloji sektöründe ‘kodsuz hareket’ sürüyor. Kodsuz yazılım no code, az kodlu yazılım yani low code platformlar yeni dönemin trendleri arasında… Yazılımcı olmadan yazılım üretiyorlar. Kodların azalması sayesinde işler daha hızlanırken, yaratıcılık da artıyor. Dünyada bu alanda bir akım sürerken, Türkiye’de de bu alanda çalışmalar yapılıyor. Mowico, kodsuz yazılım alanında çalışan bir firma. E-ticaret sitelerini hiç kod yazmadan uygulama sahibi yapan ‘no code app-kodsuz uygulama’ programı. Mobil uygulama sektörünün önde gelen firması TMOB’un kurucusu olan Rudi Dökmecioğlu, Mowico’yu satın alarak kodsuz yazılım alanına yoğunlaştı. Firmanın da CEO’luğunu yapıyor.

Haberin Devamı

Dökmecioğlu’yla bu konuyu konuşuyorum. Bir low code platformu olduklarını yani yazılımcı olmadan yazılım üreten bir teknoloji sundukların anlattı: “Türkiye’de ve dünyada yazılımcı ihtiyacı her geçen yıl artıyor. Mezun olanlarla ihtiyaç arasında çok fark var. Yıllardır sektörde en önemli sorun kalifiye eleman ihtiyacı. No code ve low code platformlarla bu sorunu hafifletmek istiyoruz. Yazılımcı olmadan yazılım üretenlerle bu yola girdik. Global bir firmayız. Çözümlerimizi dünyaya satıyoruz. Bulunduğumuz ülke sayısı her geçen gün artıyor. 2023 yılı hedefimiz bu sayıyı yüzde yüz artırmak. Hizmet olarak yazılım (software as a service) platformuyuz. Herkes ihtiyacına göre ödeme yapıyor” dedi.

Kullanım kolaylığı

Low code platformların teknolojik olarak kullanım kolaylığı sunduğunu dile getiren Dökmecioğlu, şunları söyledi: “Çok büyük yatırım gerekmeden e-ticaret platformları için ideal çözüm sunuyor. Tabii ki low code bütün yazılım sorunlarını çözemez ama tekrar eden ürünler için ideal. Her gün e-ticaret yazılımı yapmaktansa no code platformu kullanılabilir. Belli noktada farklılaşmak isteyen firmalar da kişiselleştirme yapabiliyor. Oraya da low code’u koymak gerekiyor. Kodsuz yazılımlarda güvenlik de her türlü sertifikayla korunuyor. Standartlar oturmuş. Denetim şirketleri de var. Ayrıca firmalarda çoğu zaman güvenlik açıkları içerden oluyor. Büyük firmalar her şeyi kendi içinde yapmak istiyor. Ana işi teknoloji olmayan firmaların kendine özel durumlar dışında yazılım firmalarına güvenmeleri gerekiyor.”

Haberin Devamı

Dökmecioğlu, Mowico’nun merkezinin şu anda Türkiye’de olduğunu ancak gelecek yıl İngiltere’ye taşımayı düşündüklerini de aktararak, “Mowico çok yatırım aldı, gelecek yıl bir yatırım turuna daha çıkacağız. Dünyada 22 milyon aktif e-ticaret sitesi var. Ürünün tüm pazarlardaki ihtiyaçlara hitap eden bir ürün haline gelmesini istedik. İngiltere’de borsaya da açılmak istiyoruz” dedi.

İhracat teşviği sevindirici

Rudi Dökmecioğlu, yazılımcılar olarak e-turquality’de yapılan yenilikleri de takdir ettiklerini belirterek, “İhracat teşvikleri arttı. TMOB ve Mowico firmamızla bu teşviklerden yararlanacağız. Yazılım sektörü yarattığı katma değer açısından her zaman desteklenmesi gereken bir alan. Tamamen her şeyiyle Türkiye’de geliştiriliyor. İthal girdisi yok” dedi.

Haberin Devamı

Kodsuz bir gelecek mümkün mü

Eğitim teknolojisi büyüyor

Teknoloji artık eğitimin vazgeçilmez bir parçası oldu. Bu alanda çözüm sunan firma sayısı da artıyor. Bunlardan biri ViewSonic. ViewSonic Türkiye Ülke Müdürü Önder Şengür, hem donanım hem de yazılım çözümleriyle üst seviyede bir eğitim deneyimi sağladıklarını söyledi.

İnteraktif ekran pazarında geçen yıla göre çok büyüdüklerini hem Türkiye’de hem dünyada pek çok seçkin eğitim kurumunun kendilerini seçtiğini dile getiren Şengür, teknolojiyi eğitim sürecine adapte etmenin eğitim kurumları için artık bir tercihten ziyade zorunluluk haline geldiğini kaydetti. Şengür, interaktif ekran, monitör ve projeksiyonlardan oluşan donanım ürünleri olduğunu anımsatarak, “En büyük artımız yazılım da sunmamız. Eğitim sektörü için özel olarak geliştirdiği myViewBoard ekosistemimiz var. Öğretmenlerin hayatını kolaylaştırıyor. Dijital içerik hazırlama ve sınıf yönetiminde kolaylık sağlıyor” dedi.