Gürkan Akgüneş

Gürkan Akgüneş

gurkan.akgunes@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İçinde bulunduğumuz mevsim patatesleri filizlendirmek için çok uygun. Marmara’da şubat-martta daha güneyde ise ocakta ekim sezonu başlıyor.

Kendi gıdamızı yetiştirme deneyimine geçen hafta saksı tarımıyla giriş yapmıştık. Bu hafta, biraz daha ölçeği genişletelim. Yine balkon veya terasta uygulayabileceğimiz patates yetiştiriciliğini anlatalım. Özellikle patatesin kilosunun 5 lirayı bulduğu bir dönemde 2-3 metrekarelik bir alanda yapılacak patates tarımı, neredeyse 1 yıllık ihtiyacınızı karşılayabilir. Oldukça kazançlı bir deneyim yani. Ve üstelik çok fazla şeye de ihtiyaç yok. Toprak, çuval ve tohumluk patates yetiyor. Zira, patatesin tohumu kendisi. Kendi gövdesinden çimlenen filizlerle çoğalıyor.

Haberin Devamı

İçinde bulunduğumuz mevsim, patatesleri filizlendirmek için çok uygun. Marmara’da şubat-martta daha güneyde ise ocakta ekim sezonu başlıyor. Ekim öncesi her bir çuval için 1-2 patates filizlendirmek gerekiyor. Evinizin gölge ve ılık bir bölgesinde pazardan alacağınız (tercihen organik) patatesleri nemli tutmanız filizlendirme için yeterli. Devamını Buğday Derneği’nin eğitmeni Mehmet Gürmen’den dinleyelim;

Çuvaldan 2-4 kilo

Evde patates yetiştirin

“Patates dikine meyve veren bir bitki. Boy attıkça toprakla boğazlanması; yani toprak eklenmesi gerekir. Şehirde uygulamayı çuval içinde gerçekleştireceğimiz için öncelikle kaç çuvalda yetiştiricilik yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. 1 metrekareye yaklaşık 6 çuval sığabiliyor. Alandan kazanmak için altlı üstlü dizilebilir. Orta boy (60x40 cm) veya daha büyük un, şeker keten (jüt) çuvalları tercih edebilirsiniz. Çuval başına yaklaşık 2-4 kg ürün alabilirsiniz.

Filizlendir

Ekim öncesi çuvalın kenarlarını 30 santim kalana kadar kıvırıyoruz. Sonra içine 20 santim yüksekliğinde bahçe toprağı dolduruyoruz. Toprak killi veya kumlu olabilir ama yanmış hayvan gübresi de içermeli. Bir avuç meşe odunu külü eklenirse patatesin potasyum ihtiyacı da karşılanmış olur. Çuvalı doldurduktan sonra güneş görecek şekilde yerleştiriyoruz ve filizlendirdiğimiz patatesleri dikmeye başlıyoruz. Bütün olarak patatesi toprağın 5 santim altına dikebileceğimiz gibi; patatesin 3 santim derinliğinden keserek çıkaracağımız filizleri de dikebiliriz. İkincisini seçerseniz filizlerin arasına 15-20 santimlik boşluk bırakın.

Haberin Devamı

Sula

Diktikten sonra bolca sulayıp filizlerin toprağın yüzeyine ulaşmasını bekliyoruz. Alt yapraklardaki solma ve sararma; patates ‘suya ihtiyaç duyuyor’ demek. Yaz aylarında haftada 1-2 kez suyu kontrol etmek gerek. Sürecin en hassas ve özveri isteyen noktası ise boyu uzayan bitkiyi doğru bir şekilde toprakla besleyebilmek. Boy uzadıkça (tahminen 3-4 haftada bir) çuvalın kıvırdığınız kenarlarını biraz açıp çuvalın en üst seviyesine 10 santim kalana kadar bahçe toprağı eklemelisiniz. Örneğin bitkinin boyu toprak yüzeyinden 30 santim yukarıya uzamışsa mutlaka o çuvala 10 santim toprak doldurup, çuvalın kenarlarını da 1-2 kat açmak gerekir. Yaz sonunda çuvalın katlarının tamamen açılmış ve içi toprak dolu büyük bir kütle haline geldiğini göreceksiniz. Bitki tamamen kuruyup solduktan sonra çuvalı boşaltarak toprağın arasından patates yumrularınızı hasat edebilirsiniz.”