Gürkan Akgüneş

Gürkan Akgüneş

gurkan.akgunes@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Küresel iklim değişikliği, bitkilerin eskiye oranla daha fazla polen saçmasına neden oluyor. Sera gazlarının yoğunluğu arttıkça da, alerjenik polen parçacıklarına daha uzun süre maruz kalıyoruz. İklim krizi durdurulamazsa alerjen bünyeler için hayat daha da zorlaşacak

"Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı ve Enerji Tercihleri 2022” araştırması, küresel ısınma kaynaklı toplumsal endişenin, son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Dünya ısındıkça yaşanan değişim, hepimizi korkutmaya başladı. Nasıl korkmayalım! İklim değişikliğe bağlı artan polen yoğunluğu bile hayatımızı derinden etkiliyor. Üstelik bu sadece başlangıç!

Haberin Devamı

İklim değişikliğini durdurma çabalarına rağmen, atmosferdeki karbondioksit miktarı artmaya devam ediyor. Mauna Loa Gözlemevi’nin son raporu, atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunun 425 PPM’e çıkarak, tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor. Bu oran, aşırı sıcaklar, kuraklık, sel ve orman yangınlarının artması demek. Aynı zamanda iklim değişikliği başka yaşamsal sorunları da beraberinde getiriyor.

Polen bombası!

Mesela bazılarımızın bugünlerde etkisini fazlasıyla hissettiği polen alerjisi! Yapılan bilimsel çalışmalara göre, sıcaklık artışı ve mevsim anormalleri, polenlerin artmasına yol açtı. Polenlerin artması da, alerji mevsiminin hem daha uzun hem de daha yoğun yaşanmasına anlamına geliyor. Eğer, gözlerde yanma, hapşırma, halsizlik, kaşıntı gibi alerjik tepkileri, geçmişe oranla daha uzun süre yaşıyorsanız, bilin ki bunun sorumlusu iklim değişikliği. Çünkü yüksek karbondioksit ve sıcaklık, bitkilerde polen üretimini artırdı. Artık, alerjenik polen parçacıklarına maalesef daha uzun süre maruz kalıyoruz. Kötü haber ise; atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu yükseldikçe, saman nezlesi vakalarının artacak olması. Zira bilim insanlarına göre, karbondioksit bitkilerde fotosentezi körükleyerek büyümenin hızlanmasına ve daha fazla polen üretimine yol açıyor. İklim krizini durduramıyorsak, polen dikkat kesilmekten başka şansımız yok.

Daha çok hapşıracağız

Polenden nasıl korunmalı?

Haberin Devamı

Polenleri uzak tutmak için düzenli olarak kıyafet değiştirmek, eve geldikten sonra duş almak ve mümkün olduğunca çok elektrikli süpürgeyle toz almak gerekiyor.

Polenlerin yoğun olduğu zamanlarda maske takılmalı.

Polenler çamaşırlara yapışabildiğinden çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır.

Özellikle polen düzeyinin arttığı sabah ve akşamın erken saatlerinde dışarıda geçirilen zaman kısıtlanabilir.

Burun tuzlu su ile hazırlanan gargara veya steril spreyler ile sık sık temizlenmeli.

Alerji mevsimi öncesi doktor kontrolüne gidilerek gerekli olması halinde alerji ilaçlarına başlanabilir.

Sağlıklı beslenilmeli ve bağışıklık desteklenmeli.