Sevgililer Günü’nde birkaç günde solacak çiçekler yerine aşkınız doğaya uzun soluklu bir katkı sağlasın ister misiniz? Bir ağaç fidanı toprakla buluşturabilir, fidan bağışıyla hatıra ormanlarına sevdiklerinizin isimlerini taşıyan fidanları ekebilirsiniz.
Ağaçlar, dünyamızdaki en değerli varlıkların başında geliyor. İklimi değiştiren karbondioksiti depolayarak, atmosfere yaşam kaynağımız oksijeni veriyorlar. Kirletici gazları yakalıyor havamızı temizliyorlar. Yetmezmiş gibi bize yiyecek sağlıyor, ilaçlar veriyor, barınağımız oluyor, medeniyetimizi geliştiriyor ve kavurucu sıcaklarda bizi serinletiyorlar. Daha onlarca neden sayabilirim ağaçları sevmek için. Zira sevgiye çok yakışıyorlar. Sevgililer Günü’nde de sevginizin kök salabilmesi için en iyi alternatif olarak karşımızdalar. Öyle ya sadece birkaç günde solacak çiçekler yerine, ağaç dikerek de gösterebilirsiniz sevginizi. Böylelikle, aşkınız doğaya uzun soluklu bir katkı sağlarken, siz de aşırı ticarileşmiş bir güne dönüşen 14 Şubat’ta tüketim tuzağından kaçmış olursunuz. Bunu, bir fidan alıp kendiniz toprakla buluşturarak yapabileceğiniz gibi, Orman Genel Müdürlüğü veya sivil toplum kuruluşları aracılığıyla da yapabilirsiniz.
Yesilask.com
Orman Genel Müdürlüğü’nün açtığı, “Yesilask.com” sitesinden fidan bağışı yaparak sevgiliniz ve kendiniz adına bir sertifika oluşturabilirsiniz mesela. Yine TEMA Vakfı’nın internet sitesine girdiğinizde de ülkenin çeşitli bölgelerindeki hatıra ormanlarına sevdiklerinizin isimlerini taşıyan fidanları ekebiliyorsunuz. ÇEKÜL Vakfı’nın 7 Ağaç projesine katılmak da bir diğer seçenek. Aşkınızın fidanlarda boy vermesine vesile olmak için 7 ağacı toprakla buluşturabiliyor, bir kişinin 1 yılda tükettiği doğal kaynağı temsil eden 7 ağacı, doğaya hediye edebiliyorsunuz.
Ekolojik bir diğer alternatif de, bu özel günde sevginizi yenilebilir süs bitkisiyle göstermek. Şeker otu (stevia), biberiye, Latin çiçeği, fesleğen, zencefil, limon otu, rezene gibi bitkilerin fidanlarını büyüterek, sevginize lezzet boyutu katabilirsiniz. Hem bu sayede evinizde ya da sevgilinizle aranızda, bitki büyüme süreçleri ve gıda üretim bilincine dair bir gündem de oluşacaktır. Ayrıca sukulent bitkisi de birkaç gün sonra ölecek çiçeklerin aksine, kolay bir bakımla uzun soluklu bir hediyeye dönüşebilir. Çarpıcı görünüşleriyle de sukulentler, ev ve ofislerde doğal dekor oluşturacaklardır. Bu tip uzun ömürlü bitkilerin, ev ve ortamdaki kirleticileri azaltmaları ve psikolojiye pozitif etki yapmaları da cabası.
Sevgi çemberi
Kısa süreli ve tek kullanımlık hediyeler ise çevreye ciddi oranda hasar verme potansiyeli taşıyor. Maalesef 14 Şubat endüstrisi, daha çok sadece bir güne özel ve çoğunlukla kısa süreli kullanıma dayalı eşya ve hediyelerin tüketimine dayanıyor. Kalpli tekstil ürünleri, ayıcıklar, plastik balonlar, konfetiler, paket süsleri, kartlar, kutular, poşetler, süsleme tüllerinden geriye, çoğu doğada bozunmayan ciddi bir atık yükü kalıyor. Adında sevgi olan bir günden 15 Şubat’a hiç de sevimli olmayan bir miras bırakmamak için bu tip hediyeleşmeler yerine, geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış sanatsal eserler ya da hediyelik eşya seçebilirsiniz.
Aslında sevgiyi ifade etmek için hediyeye, eşyaya, çiçeğe de ihtiyaç yok. Bu özel günü, sevdiğiniz insanla birlikte yeni deneyimler edineceğiniz aşçılık, spor, tiyatro, dans, doğa yürüyüşü gibi aktivitelere başlangıç günü olarak da değerlendirebilirsiniz. Ya da sevdiğiniz kişi adına LÖSEV, Darüşşafaka, SMA Hastalığı ile Mücadele Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarına bağış yapıp, sevgi çemberinizi genişletebilirsiniz. Şüphesiz tüm bunlar, hem size hem sevdiklerinize hem de gezegene çok daha iyi gelecek.