Trabzon’a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsüne sahip.
Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl “Uzungöl” olarak biliniyor ve çevreye aynı ad veriliyor.
Yöreden karayollarının geçmesiyle ilgi gören Uzungöl, 2010’lu yıllarda etrafının betonla çevrelenmesiyle gündeme gelmişti. Ardından yemyeşil yaylalar betonlaşmaya başladı.
Gazeteci kardeşimiz Abdurrahman Yıldırım “Uzungöl’den Ötesi Yaylada Horon Sesi” başlığıyla kitap yazdı. Scala Yayınları’ndan yayımlanan kitabında Abdurrahman Yıldırım, Uzungöl’deki değişimi şöyle anlatıyor;
“Bölgenin turizm merkezi ve markası haline gelen Uzungöl’de 2017-2018 itibarıyla artık adım atacak yer yok.
Uzungöl’de şimdilerde 356 otel, 20 bin yatak var. Gecede 25 bin Arap turist konaklıyor.
Uzungöl’e bir yılda gelen yabancıların sayısı 500 bini buluyor. Artık Uzungöl’ün ne fiziksel alanı, ne altyapısı, ne üstyapısı turistik talebe yetişebiliyor.
Yılda 500 bin yabancı
Uzungöl şimdiki görünümüyle tam bir Arap kasabası gibidir ama çöl yerine cennet gibi coğrafyası hariç. Zaten Araplar da bunun için geliyor Uzungöl’e.
Dolayısıyla, Uzungöl’ün merkezi tabiri caizse Arap turistler tarafından ‘kapatıldı’. Yerli ve diğer yabancı turistlerin sayısı da bu nedenle önemli oranda azaldı. Bu ilgi, yeni tesislerin açılmasına, mevcut konut ve yapıların konaklama tesislerine dönüştürülmesine yol açtı.
Uzungöl’ün sit alanı olmasına, yeni binaya ve mevcut binaları bozmaya izin verilmemesine rağmen bu yapılaşma gerçekleşti.
Bana göre Uzungöl bitmez. Yeniden yapılanarak bir turistik lojistik merkeze dönüşür. Çünkü Uzungöl sadece bir gölden ibaret değil, etrafındaki potansiyel çok daha fazla.”
Abdurrahman Yıldırım iyimser. Diyor ki:
“Uzungöl’ün ötesinde, yukarıda, daha yükseklerinde, 10’larca yayla, 10’larca göl, akarsu, şelale ve orman doğaseverleri bekliyor. Sırada yaylaya çıkmak ve horonu orada kurmak var.”
Abdurrahman Yıldırım’ın “Uzungöl’den Ötesi Yaylada Horon Sesi” kitabını okuyunuz. Kitapta, Trabzon yaylalarının hikâyesini, yaylaların bugünkü durumunu gösteren ilgi çekici bilgi ve fotoğrafları bulacaksınız.