Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

MHP Lideri Devlet Bahçeli ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugün Ankara’da TÜSİAD heyetiyle görüşecek.

Perşembe günü de Başbakan Davutoğlu’nun TÜSİAD heyetini kabul etmesi bekleniyor.

Ankara’daki yoğun koalisyon trafiğinde, TÜSİAD heyetinin Ankara programının gerisinde ne var? TÜSİAD yönetimi moral mi alacak, moral mi verecek?

Sayın Erdoğan ocak ayında yapılan genel kurul toplantısından bu yana TÜSİAD’ın yeni başkanı ve de TÜSİAD hakkında olumsuz söylemlerini sürdürdü. Sayın Erdoğan’ın olumsuz yaklaşımının etkisinde Sayın Davutoğlu da TÜSİAD ile ilişkilerini kesti. Bütün bu olumsuz gelişmelerin rüzgârında TÜSİAD Başkanı ve yönetimi bugüne kadar ortalara çıkamadı.

Haberin Devamı

Keşke rapor olsa...

TÜSİAD Başkanı ile yönetiminin Ankara temasları bu bakımdan başkan ve yönetim için bir “moral” yükseltme fırsatı yaratacak.

TÜSİAD heyetiyle görüşecek olan parti başkanlarına bu ziyaretin yararı ne olacak?

Parti başkanları, “Koalisyon Hükümeti” kurulmasına büyük iş çevrelerinin desteği konusunda mesaj alacaklar.

TÜSİAD heyeti, parti başkanlarına büyük iş çevrelerinin AKP’nin ister CHP ile ister MHP ile kursun, AKP liderliğindeki bir koalisyonun ekonomiye yarar getireceğini anlatacak.

TÜSİAD’ın parti başkanlarını ziyaretinin “moral yararı” dışında “ekonomik yararı”nın olabilmesi, TÜSİAD heyetinin bu görüşmelere ekonominin durumunu yansıtan bir raporla gitmesine bağlıdır.

TÜSİAD mademki Türk ekonomisinde, yatırımlarda, üretimde, istihdamda ağırlığı olan kuruluşları şemsiyesi altında topluyor, o halde ekonominin durumunu en iyi izleme şansına sahip sivil toplum kuruluşu durumunda.

Türk ekonomisi seçimlere nasıl girdi? Seçim sonunda durum nedir?

Dış ve iç dinamiklerin etkisinde ekonomi iyiye mi gidiyor, kötüye mi gidiyor? Bu durumda koalisyonun bir an önce kurulmasının, dengeli ve uzun ömürlü olmasının, ekonomi kadrolarının önemi nedir?

Görüşmelerin “Hello... How are you?“ basitliğinde olmaması, “Biz sizi seviyoruz. Siz de bizi sevin... ”çerçevesinin dışına çıkılması, TÜSİAD başkan ve yönetiminin parti başkanlarının masasının üzerine ciddi bir “Ekonomik Durum Tespit Raporu“ bırakabilmesiyle mümkün olabilir.

Haberin Devamı

(Dün sordum, soruşturdum. Erişebildiğim kaynaklar, böyle bir rapor çalışmasının olmadığını söylediler.)

Deneyimli üyeler ‘AKP-MHP’ diyor
TÜSİAD‘ın şimdilerde 584 üyesi var. Üyelerin tamamına yakını Ankara programını gazetelerdeki haberlerden öğrendiler ama TÜSİAD üyeleri genelde Ankara programını destekliyorlar. Çünkü:
TÜSİAD üyeleri, büyük iş çevreleri, koalisyon hükümetinin en kısa zamanda kurulmasını bekliyorlar.
Çoğunluk: AKP-CHP
Hükümette AKP’nin ağırlığının sürmesini, ekonomi politikalarında AKP’nin söz sahibi olmasını istiyorlar.
TÜSİAD üyelerinin AKP ile ortaklık yapacak partide tercihleri CHP. TÜSİAD üyelerinin birçoğu CHP’nin ekonomi politikasının AKP ile uyuşmasının zor olacağını söylese de CHP’den ekonomi yönetimine katkıda bulunacakların, ABD ve AB ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini sağlayacaklarına inanıyorlar.
Deneyimli, yaşlı TÜSİAD üyeleri AKP ile MHP ortaklığının daha uyumlu ve uzun süreli olabileceği görüşündeler. Bu görüşte olanlar AKP ve MHP’nin ekonomik kadrolarının daha uyumlu olacağını söylüyorlar.
TÜSİAD üyelerinin genel değerlendirmesi ise şu: Bu vesileyle TÜSİAD Başkanı ve yönetiminin AKP Başkanı ve Başbakan Sayın Davutoğlu ile arasındaki duvar kalkıyor. Bu iyi bir başlangıç.
Bundan sonra sıra Sayın Erdoğan ile de aradaki buzların eritilmesi, ilişkilerin tekrar kurulmasıdır.
Özetle, Ankara programı bir “moral programı”dır. TÜSİAD Başkanı ve yönetimi, parti başkanlarına “ekonomik durum hakkında bilgi vermeye” değil, gerçekten de moral almaya ve moral vermeye gidiyor.