Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Avrupa’ya Rus gazını ulaştıracak olan Güney Akım projesinden vazgeçen Rusya, Karadeniz’in altına döşenecek boru hattıyla önce Türkiye’ye, oradan da Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine gaz sevk etmek istiyor. Şimdilerde Rusya’nın Avrupa’ya yolladığı gazın boru hattı Ukrayna’dan geçiyor. Rusya, 2019 sonrası Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatını durduracağını, gazın, Türkiye, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan ve Macaristan üzerinden Avusturya’nın doğalgaz dağıtım merkezi Baumgartner’a ulaştırılacağını açıkladı.
Mavi Akım boru hattının benzeri şekilde Karadeniz’in altından Samsun’a ulaşacak olan gaz, daha sonra toprak altına döşenecek borularla Yunanistan sınırına taşınacak. Ruslar bu projeye Türk Akımı adı veriyor. Boru hattı 63 milyar metreküp gaz taşıyacak. 14 milyar metreküpünü Türkiye kullanacak, kalanı, Avrupa’ya sevk edilecek.
Biz de gaz alabileceğiz

‘Türk Akımı’ olacak mı

Türkiye, Mavi Akım’dan 16 milyar metreküp, Trakya’dan ülkeye giren Batı Hattı’ndan 10 milyar metreküp doğalgaz alımı yapıyor. Türkiye’nin 2015 yılında, BOTAŞ ve özel sektör aracılığıyla Rusya’dan 30 milyar metreküp doğalgaz alımı yapması bekleniyor.
Güney Akım Boru Hattı, 931 kilometresi Karadeniz, 1455 kilometresi Avrupa’da 2 bin 386 km uzunluğa sahip olacaktı. Bu hat da Karadeniz’in altından geçecekti. Sadece Karadeniz geçişinin maliyeti yaklaşık 22 milyar dolardı.
“Türk Akımı” güzergâhında, Karadeniz geçişi 2 bin 100 kilometre kısalacağı için maliyet 10 milyar dolar azalıyor. Toplam maliyetin 20 milyar dolar dolayında olacağı tahmin ediliyor.
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Kiril Molodtsov “Türk Akımı” doğal gazboru hattının yaklaşık 3 yıl sonra çalışır hale geleceğini söylüyor.
Bağımlılık artacak
ABD Türk Akımı projesine açık şekilde, AB ülkeleri dolaylı olarak karşı çıkıyor. ABD de, AB ülkeleri de Avrupa’nın enerjide Rusya’ya daha fazla bağımlı hale gelmesini istemiyor. Rusya Türk Akımı ile Avrupa ülkelerine daha fazla gaz satacak. Bu ise Avrupa’nın enerjide Rusya’ya bağımlılığını artıracak.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Enerji Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amos Hochstein, Yunanistan’ın başkenti Atina’daki temaslarında, ABD’nin Rus gazının Avrupa’ya ulaştırılması için Güney Akım yerine yeni bir hat inşa edilmesine karşı olduklarını tekrarladı. Rus yetkililer Türk Akımı’nın uygulama aşamasına geçildiğini iddia ediyorlar. Rusya gaz satmak zorunda olduğuna göre projenin gerçekleşme şansı yüksek. Bizim yetkililerimiz “Türk Akımı”nı ister gibi açıklamalar yapıyorlar. Daha sonra da “Ne olacağı henüz belli değil” demeyi ihmal etmiyorlar. Gerçek şu: Eğer Türk Akımı gerçekleşir ve Türkiye bu boru hattından 14 milyar m3 gaz almaya başlarsa enerjide Rusya’ya bağımlılığımız büyük ölçüde artacak.