Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Vaat yarışı hızlandı... Muhalefet partileri halkın ilgisini çeken farklı konularda bolca söz veriyorlar...
İktidar partisi de önce sınırlı ölçüde söz verme yarışına katıldı. Derken oy verme günü yaklaşırken atağa kalktı, söz verme yerine, ”bütçe”den vermeye başladı.
Biri “söz”... Öbürü ”nakit para”... Tabii ki para sözden daha kıymetli. En son olarak Başbakan 5.7 milyar liralık “hediye paketi”ni açıkladı. Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı ve özel halk otobüsünü 2016 yılı sonuna kadar yenileyenler ÖTV ödemeyecek. ÖTV teşvikinin otomotiv sektöründe 5.7 milyar liralık bir hareket yaratabileceği tahmin ediliyor.
ÖTV otobüste yüzde 1, minibüste yüzde 9 ama binek otomobillerde yüzde 45 - 90 oranında. Ülkede 90 bine yakın taksi, 50 bine yakın minibüs, 20 bin halk otobüsü, 100 bin servis aracı var.
73 bin taksici var
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, ülkede 109 bin minibüsçü, 81 bin nakliyeci, 73 bin taksici, 54 bin kamyoncu, 28 bin otobüsçü var.
Esnaf olarak adlandırılan meslek kollarında taksicilik, minibüsçülük ve servis aracı işletmeciliği çok sayıda insana iş sağlıyor.
Seçim öncesi iktidar işte bu sektördekilerin ve ailelerinin reylerini bütçeden yapılacak fedakârlık ile alma girişiminde. Bu seçim döneminde ekonominin öne çıkması önemli. CHP çok önemli ve başarılı bir girişim ile seçim öncesi ekonomiyi gündemin başına oturttu.
Önceleri, başkanlık sistemi, çözüm süreci, paralel yapı ağırlıklı olarak başlayan seçim söylemlerinde, şimdilerde ağırlık ekonomi konusunda.
Sayın Cumhurbaşkanı başkanlık sistemini gündemde tutmaya çalışıyor. Paralel yapı ve çözüm süreci arada sırada gündeme geliyor. Fakat ekonomik vaatler iktidar ve muhalefet partilerinin gündemindeki ağırlığını koruyor.
Seçim tartışmalarında genelde her parti “vermekten” söz ediyor. Kaynak konusunda da genelde mevcut kaynakların yeniden dağılımı gündeme geliyor.
Üretmeden olmuyor
Ne var ki ekonomik sorunların, gelir dağılımındaki çarpıklığın, gelirdeki yetersizliğin, işsizliğin nedenleri başka. Devamlı ve daha çok verebilmenin tek yolu, daha çok üretmek. Daha çok ihraç edebilmek.
Daha çok üretebilmek için ise önce eğitim sisteminin, sonra hukuk ve adalet yapısının düzeltilmesi gerekiyor. Bugünkü eğitim sistemi ve bugünkü hukuk ve adalet düzeni ile ülkede yerli sermayenin de yabancı sermayenin de daha çok yatırım yapmasına, daha çok üretim yapmasına imkân yok. Daha sonra tarımda ve sanayide ithalata bağımlı çarpık üretim yapısının düzeltilmesi gerekiyor.
Denilebilir ki, bunlar seçim öncesi seçmene kolay anlatılamayacak konular. Doğrudur ama, nasıl ki ekonomik vaatler ile halkın ekonomiyi düşünmesine kapı açıldı, aynı şekilde, ”ekonomide büyümeyi, kalkınmayı, gelişmeyi“ seçim konuşmalarında gündeme getirmek, kısa ve orta dönemde halkın bu konulara da ilgi duymasına imkân verecektir.

Haberin Devamı

Muhalefetin sözü  iktidarın bütçesi