Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Müslü-manlar bu geceyi ‘Kadir’ gecesi olarak kutlayacaklar.

Kadir Gecesi, Kuran’ın indirilmeye başlandığı gecedir.

Kuran’da Kadir Gecesi’nin kutsallığı ve bu gecenin Ramazan ayı içinde olduğu belirtilir. Fakat Ramazan’ın hangi gecesi olduğu bildirilmez. Ramazan’ın 27’nci gecesi olduğu Hazreti Muhammed’den nakledilen hadisler ile Müslümanlara duyurulmuştur.

Kuran, Hazreti Muhammed’in peygamberlik döneminde 40 yaşından ölümüne kadarki yirmi üç yıllık dönemde vahiy yoluyla peyderpey inmiştir.

Vahiy, dini bir kavram olarak ise “Başkalarına gizli kalacak şekilde peygambere bildirilen ilahi söz ve haber” demektir.

Haberin Devamı

Vahiy, Hazreti Muhammed’e değişik şekillerde gelmiştir. Çok defa Kuran-ı Kerim’in indirilişine Cebrail adı verilen bir melek yardım etmiştir.

Nasıl indirildi...

Hazreti Muhammed’in okuması, yazması olmadığından, gelen vahiyler Hazreti Muhammed ve arkadaşlarınca ezberlenmiş ve Hazreti Muhammed’in emri ile vahiy katipleri tarafından yazıya geçirilmiştir.

Hazreti Muhammed’in vefatından hemen sonra ortaya çıkan yalancı peygamber Museylemet’ül Kezzab döneminde Kuran-ı Kerim ayetlerini ezberleyip hıfzeden hafızların bir kısmının şehit olması, ayetleri toplayarak kitap haline getirme arayışını gündeme getirmiştir. Hazreti Ebu Bekir, ayetleri toplama sorumluluğunu vahiy katibi Zeyd bin Sabit’e vermiştir. Kâğıda dökülen vahiyler Ebu Bekir’e teslim edilmiş, ondan Hazreti Ömer’e geçmiş, o da bunları Hazreti Muhammed’in zevcesi olan kızı Hazreti Hafsa’ya teslim etmiştir.

Hazreti Muhammed’in vefatından 15 yıl sonra Hazreti Ebu Bekir tarafından toplanarak kitap haline getirilen Kuran-ı Kerim’in asıl metni Hazreti Osman tarafından beş nüsha olarak yazdırılıp dağıtılmıştır.

Müslüman okuyucularımın bu mübarek gecelerini tebrik ederim.

Fitre ve zekât

Sayın okuyucularım, Ramazan ayı sona eriyor. Bu ayın bir özelliği de imkânı olanların fitre ve zekât ile ihtiyaç sahiplerini sevindirme mükellefiyetidir.

Fitre, ramazan ayı içinde, en geç bayram namazından önce fakirlere verilen ve de en az miktarı din adamlarınca belirlenen sadakaya verilen isimdir. Bu yıl en düşük miktarı 11.5 TL olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Zekât, Müslümanların sahip olduğu mal ve paradan, her yıl yoksullara dağıtmakla görevli olduğu “kırkta bir hissedir”. Kuran’da 32 yerde zekât konu edilir. Fitre ve zekâtın birlikte verilmesi adettendir. Sayın okuyucularım ihtiyaç sahiplerine imkânınız ölçüsünde yardımı ve desteği eksik etmeyin. Fitre ve zekâtınızı da imkân ölçüsünde yüksek tutunuz ki, ihtiyaç sahipleri mutlu olsun.