Bugün İzmir’in yeni fuar alanı “Fuar İzmir”in açılış töreni var.
Yeni fuar alanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin özkaynaklarıyla gerçekleştirildi. 1 milyar TL’lik proje için bugüne kadar 400 milyon TL’lik harcama yapıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ”Fuar İzmir, arsanın kamulaştırılmasından düzenlenmesine kadar, bir yerel yönetim tarafından gerçekleştirilen ilk projedir” diyor. Fuar İzmir, tarihi İzmir Enternasyonal fuarlarının gerçekleştirildiği Kültürpark’taki alanın 5 katı, 337 bin m2 alana sahip. 50 futbol sahası büyüklüğünde. 7 büyük sergi holü, 2.500 araçlık otoparkı var.
Fuar denilince bizler eskiden sadece İzmir Enternasyonal Fuarı’nı bilirdik. Bu fuarın doğuşu, 17 Şubat 1923’te (henüz Cumhuriyet ilan edilmemişken) Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle İzmir’de toplanan İzmir İktisat Kongresi’ne uzanır. İktisat Kongresi ile eşzamanlı bir ticari ürünler sergisi düzenlenmiş, sergi mekânı da, ikinci Kordon’da Osmanlı Bankası’nın depo olarak kullandığı Hamparsumyan binası seçilmişti. Burada, el tezgâhı ve küçük sanayi ürünleri, Isparta, Kula, Gördes, Uşak kilim ve halıları, yağ ürünleri, sabunlar, makarna ve unlu yiyecekler, kolonyalar, helvalar, ihraçlık pamuklar, ayakkabı, mobilyalar, deri ürünleri, tarım araçları, kiremit, tuğla, maden örnekleri, tütün, sigara, şarap örnekleri, kereste çeşitleri sergilenmişti.
Sergiden fuara
İzmir İktisat Kongresi Sergisi’nden sonraki ilk sergi Eylül 1927’de, “9 Eylül Mahalli Sergisi” adı altında Mithatpaşa Sanat Enstitüsü’nde açıldı. İzmir Ticaret Odası’nın teklifi ve İzmir Valisi Kazım Dirik’in kararıyla açılan sergide, 71 resmi kuruluş, 195 yerli firma ve 9 ülkenin 72 kuruluşunun ürünleri sergilendi. Sergiyi 80 bin kişi gezdi.
İkinci 9 Eylül Sergisi 1928’de aynı binada ve uluslararası düzeyde gerçekleşti. Sergiye 155’i yabancı olmak üzere 515 firma katıldı. Ekonominin dışa kapalı olduğu dönemde İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yabancı firmaların sergilediği makine, alet ve edevatı Türk yatırımcılarının dünyada olan biteni izlemelerine imkân veriyordu.
400 fuar açılıyor
Şimdilerde İzmir dışında çok sayıda şehirde açık ve kapalı fuar alanları oluşturuldu. Fuar trafiği değişti. Şimdiki fuarlarda çoğunlukla yerli üreticiler, ürünlerini yabancılar için sergiliyor.
Fuarcılığın öncülerinden Sayın Bülent Ünal’dan aldığım bilgilere göre, şimdilerde İstanbul, Konya, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Maraş, Samsun, Kayseri, Mersin ve Ankara’da büyüklü küçüklü 550 bin metrekarelik nitelikli kapalı fuar alanı var. Bu alanlarda her yıl 400‘ün üzerinde fuar açılıyor.
2013 verilerine göre, yurtiçi fuarlara 60 bin firma katıldı, 15 milyonu aşkın kişi gezdi. Fuarlara sadece Türk firmalar katılmıyor. 70’i aşkın ülkeden katılımcı firma geliyor.
Şimdilerde Türk üreticiler, pazarlamacılar sadece yurtiçindeki değil, yurtdışında Türkler veya yabancıların düzenlediği fuarlara da katılıyor. Dünyada her yıl 30 binin üzerinde fuar hazırlanıyor. Yurtdışı fuarlar Ekonomi Bakanlığı denetiminde yapılıyor. Milli ve bireysel katılımlar destekleniyor. Bakanlık yılda 2500’ü aşkın fuara katılım desteği veriyor. Yurtdışındaki fuarlara yılda 25 bin Türk firmasının katıldığı tahmin ediliyor.
Bu fuarlar yurtdışı fuar hazırlama belgelerine sahip fuar şirketlerinin yanında, İhracatçı Birlikleri ve İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştiriliyor. Fuar düzenleme yetkisine sahip 196 firma var.
Fuar İzmir alanı, kentin eskisi gibi “uluslararası fuarlar şehri” olmasına imkân verecek. Projeyi gerçekleştiren Başkan Kocaoğlu’nu ve İzmirlileri kutlarız.