Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Godalak nedir? Ne duymuşluğum, ne de görmüşlüğüm vardı. Cumartesi günü Urla’da Kadın Üreticiler Pazarı’nda dostlarım Ferah Gonca ve Bülent Zarif ile alışveriş yaparken, “Hocam, godalak, bu yörenin özel ekmeği. Tatman lazım” dediler.
Urla’da cumartesi günleri eski tamirhane binasında ‘kadınlar pazarı’ kuruluyor. Yöre kadınları el işlerini, evlerde hazırladıkları yemekleri, tatlıları, reçelleri ve bahçelerinde yetiştirdikleri organik ürünleri pazarlıyor.
‘Godalak’ı Bademler Köyü’nden Yaşa Şentürk pişirmiş. Tanesi 2 TL’den satıyordu.
Yaşar Şentürk, ‘godalak’ın hikayesini anlattı:
“Eskiden köylerde ortak bir fırın olur, fırın haftada belli günler ısıtılınca, köy kadınları fırının başında toplanır, kendi hazırladıkları hamurlarla kendi ekmeklerini pişirirlerdi. O sırada köy çocukları ayak altında dolaşmasın diyerek, ‘Hadi bakalım sağa sola gidin. Birer yumurta getirin. Size godalak hazırlayalım’ diyerek çocukları savarlardı.”

Yumurta üzeri ekmek
“Çocuklar birer yumurta bulunca teker teker fırının önüne gelir, anneleri de yumurtanın üzerini hamurla kaplar, ekmeklerin yanına, fırına atarlardı. Yumurta fırında löp olur, üzerindeki hamur hemen pişer, fırından çıkarılan godalak sıcak sıcak yumurtayı getiren çccuğa verilirdi. Çocuk, löp yumurtayı kabuğundan çıkarır, üzerindeki ekmek hamuruna katık eder, karnını doyururdu.”
Yaşa Şentürk, bu kış Bedemler Köyü’nde Turgut Özakman’ın Tersine Dünya ve Aziz Nesin’in Deliler Boşaldı oyunlarında sahne almış. Üniversite bitiren 2 kızı var.
Evde peynirli, ıspanaklı tepsi böreği, yaprak sarma, patlıcan kızartma, kabak çiçeği dolması yapmış. Baklava hazırlamış. Peynirli böreği kıtır kıtırdı. Pek lezzetliydi. (Yemeklerin ve böreklerin kilosu 12 TL, baklava 14 TL.)

Haberin Devamı

Godalak

Fotoğraf: seldadan.blogcu.com

Ev ekmeği başka oluyor
Ekşi maya ve tam buğday unu ile hazırladığı ekmeğinden satın aldık (4 TL.) O kadar nefis bir ekmekti ki, İstanbul’a dönünce, “Biz bundan sonra bu ekmekten nasıl bulacağız?” diyerek dertlendik.
Figen Elitaş, kendi bahçesinde yetiştirdiklerini satıyordu. Kabak 2 TL. Domates 2.5 TL. Fasulye 3 TL. Salatalık 1.5 TL. Biber 3 TL idi.
Emine İnal, uzun yıllar İzmir’de değişik işlerde çalışmış. Annesi ölünce Kuşçular’daki 15 dönüm tarlada organik tarım yapmaya başlamış. Domates, salatalık ve kabak satıyordu. Kendi hazırladığı reçelleri tezgahına dizimişti. “Ben salamura ettim” diyerek zeytinini tattırdı. Pek lezzetli geldi. Kilosu 10 TL idi. İki kilo satın aldık. Onun da 2 oğlu var. İkisi de üniversitede okuyor.
Godalakın fotoğrafını çekememiştim. Yeğenim Aytaç Kardüz, kadınlar pazarında Yaşa Şentürk’ü buldu. Benim için godalakın fotoğrafını çekti ama yazının başında godalakı daha güzel anlatan bir fotoğrafa yer verdik.