Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen pazar günü Connecticut’ta, The Aldrich Contemporary Art Museum’daki sergi açılışından New York’a dönerken, otomobili kullanan arkadaşımız, “Chappaqua’den geçiyoruz, isterseniz size Bill ve Hillary Clinton’ların yaşadıkları evi göstereyim” dedi. “Güvenlik nedeniyle bizi yaklaştırmazlar...” diyerek itiraz ettiysem de arkadaşımız, Chappaqua yönüne saptı. Elinde iPhone. Yol gösteren program, sesli olarak Clintonların evinin yolunu tarif ediyor. ”Sağa sap, sola sap... İşte geldiniz...”
Aaaa... O da nesi... Kapıya kadar gelmişiz. Etrafta ne bir polis var, ne tel örgü... Bir bekçi kulübesi var. Camından içi görünmüyor. Herhalde orada görevliler bizi izliyordur. Ama ortalıkta görünen tek bir Allah’ın kulu yok. Kapıya doğru park etmiş bir siyah arazi aracı var. Onun da içi görünmüyor. Herhalde içinde birileri vardır.
Bizimkiler otomobilden indiler. Kapının önünde dolaştılar, resim çektiler... ”Ben devamlı uyarıyorum... Şimdi birileri gelecek... Çekin gidin diyecek... İyisi mi biz gidelim...”
Velhasıl tek bir güvenlikçiyle karşılaşmadan, tek bir kişiden uyarı almadan, Clintonların evinin etrafında dolandık durduk.
Çevre yemyeşil. Değişik tür ağaçlarla kaplı. Evlerin hepsi bahçe içinde beyaz beyaz ahşap evler. Clintonların evinin bahçesinin dört bir yanında ahşap beyaz insan boyundan yüksek parmaklık var. Sadece ön giriş kapısı demir. Onu da beyaza boyamışlar. Parmaklıkların üzerinde dikenli tel görünmüyor.
New York’a dönüşte Clintonların eviyle ilgili bilgileri derledim.
Chappaqua, eski bir Kızılderili yerleşim alanı. Manhattan’a 38 mil uzaklıktaki bu yeşil alana New York’ta yaşayan varlıklı aileler “kolonyel tip” denilen ahşap, beyaz boyalı evler yapmışlar. Nüfusu 11 binlik bu yerleşim bölgesindeki tüm evler bahçe içinde.
Hillary, senatörlük seçimine katılmadan önce, New York’ta bir adres olması için bu ev satın alınmış.

1.7 milyon dolarlık ev
Ev 1889 yılında inşa edilmiş. 20 dönüm bahçe içinde 3 katta 500 m2 kapalı alana sahip. 5 yatak odası, 4 banyosu, 2 şömineli oturma odası var. Bahçede 2 odalı bir konut evi, yüzme havuzu küçük bir yapay göleti bulunuyor.
Clintonlar evi 1999 yılında son sahibi bir hekimden 1.7 milyon dolara satın almışlar. (Şimdilerde benzer evler 3-4 milyon dolara satılıyor. 200-300 m2’lik daha küçüklerini 1.2-1.4 milyon dolara satın almak mümkün.) Satın alırken 350 bin dolar peşin ödemişler, kalanı (mortgage) bankaya borçlanmışlar. Evin yıllık emlak vergisi 50 bin dolar.
Bill ve Hillary Clinton, şimdilerde konuşmacı olarak önemli gelire sahipler.
CNN’de yayınlanan, R. Yonn’un haberine göre, Bill de, Hillary de bugüne kadar konuşma ücreti olarak yüzer milyon doların üzerinde para toplamışlar. Bill Clinton 2013 yılında 73 konuşma karşılığı 17 milyon dolar ücret alarak rekor kırmış.