Karikatür, Yunanistan’ın yapması gereken seçimin ne denli zorlu olduğunu gerçekten de çok iyi anlatıyor.
Her şeyi Çipras’ın bildiği sanılıyordu. Yunanistan Başbakanın Çipras, bilirmiş gibi hava bastı ama... Sonunda işin kolayına kaçtı. “Ben bilmem eşim (pardon: halkım) bilir” dedi.
Yunan halkı pazar günü “Evet” veya “Hayır”a oy verecek.
- Evet denilirse, AB’nin koyduğu şartlarda kemer sıkılacak. Evet demek, AB’nin şartlarında kemer sıkmak, çalışanların, emeklilerin gelirlerinde, sosyal haklarda gerileme demektir. Borç ödeme uğruna, ekonominin yavaşlaması, büyümenin durması, milli gelirin küçülmesi demektir. Milli gelirin küçülmesi nedeniyle yapılan ödemelere rağmen, borcun milli gelir oranının yükselmesi demektir.
- Hayır demek, “ölümü-iflası göze almak” demektir. AB ile bağları kesmeye razı olmak demektir. Euro’dan, para birliğinden, hatta gerekiyorsa AB’den çıkmak demektir.
Hayır denilince 2 olasılık belirir:
(1) Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri Yunanistan’ın bu çılgın kararının AB’nin parasal bütünlüğünü ve politik bütünlüğünü bozmaması için, ödün vermeye başlarlar.
Önce tansiyonu düşürecek, daha sonra da sorunu zamana yayacak tedbirler alırlar.
Bakmayınız bugüne kadar başta Almanya olmak üzere AB’nin babalarının, dayılarının Yunanistan’a sert tutumlarına. Bu sert tutumun arkasında Yunanistan’dan alacakları parayı alamamanın derdi yok. Yunanistan’dan alacaklarını sıfırlarlar da onlara ne yazar? Sorun, Yunanistan’ın şımarıklığının AB içindeki benzer durumdaki ülkelere örnek olmaması.
Ne var ki Yunanistan’ın AB üyeliğinden veya para birliğinden ayrılmasının faturası, Yunanistan’a verilecek diğer AB ülkelerine örnek olmasının getireceği faturadan çok çok yüksektir.
Çipras bunu gördüğü için “şantajı” göze aldı.
2) Yunanistan “gözünü karartarak” parasal birlikten ayrılır. Euro’dan drahmiye geçer. Bu durumda hem AB’de hem Yunanistan’da “Takke düşer, kel ortaya çıkar.”
Oylamayla iş bitmez
Yeni bir dünya kurulur. Herkes bu yeni dünyada yerini alır.
- Yunanistan çok büyük bir enflasyon yaşar. Yunanlılar AB’nin indirdiği, indirmek istediği gelir ye yaşam çizgisinin altına düşer. Fakirleşir. Yunanistan kendini zor toparlar.
- Yunanistan’ın drahmi ile ekonomisini çalıştırması için büyük kredi desteğine ihtiyacı olur. İflas eden Yunanistan’a kimse kredi vermek istemez.
- Yunanistan’ın parasının değer kaybetmesi, ihracatını artırmaz. Çünkü ihracatı çok az. Tek yararı turizmi ucuzlatmak olur. Yunanistan, yabancılar için ucuz ülke haline gelir.
Biz de etkileniyoruz
Biz Yunanlılara üzülüyoruz ama Yunanlılar evet de deseler, hayır da deseler sonuçta alınacak kararlardan biz de etkileneceğiz.
- Evet de deseler, hayır da deseler euro’nun dolar karşısında değeri düşüyor. Bizim ihracatımız için euro’nun kuvvetli olması, cari açığımız için doların değersiz olması önemli.
- AB pazarı bizim en büyük ihracat pazarımız. AB ülkeleri Yunanistan sorununun bu kadar uzamasının pazarın canlanmasını geciktirdiğinin farkında değiller. Dimyat’a pirince giderken evlerindeki bulgurdan oluyorlar... Oluyorlar ama biz de daralan pazara ihracat yapamıyoruz.
- Yunanistan evet de dese, hayır da dese, dünyadaki para akımını etkileyecek. Yüzen gezen paralar Türkiye gibi ülkelere ilgisini azaltacak.
Bu iş çok uzadı. Pazar günü dananın kuyruğu kopacak diyenler var ama... Evet de çıksa, hayır da çıksa taşların yerine oturması zaman alacak.