Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

NATO’nun kuruluşunun 75. yılının kutlanacağı zirve ABD’nin başkenti Washington DC’de başladı. Zirvenin ilk gününde müttefiklerin mühimmat üretimi konusunda yaşadıkları sorunlar gündemde oldu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın kuruluşunun 75. yıldönümüne istinaden ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen zirve ve kutlamalara, ‘Nationals’ beyzbol takımıyla fırlatıcı tümseğinden topu atarak start vermiş oldu.

Türkiye adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı zirve öncesinde düzenlenen etkinliklerde Genel Sekreter Stoltenberg, NATO’nun yeni savunma sanayisi konsepti hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte birçok Avrupalı müttefikin mühimmat üretimi konusundaki eksikliklerinin ortaya çıktığını hatırlatan Stoltenberg, İttifak üyesi ülkelerin yeni tehditlere karşı savunma sanayisinin yeni imkan ve yetenek geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Washington’a teşrif etmeden önce Türkiye’de düzenlediği basın toplantısında “Yükselen teknolojilerin beraberinde getirdikleri sınamalar da gündemimizde yer alacak” demişti.

Haberin Devamı

Keza ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, NATO’nun 75. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde ‘savunma sanayisi sistemleri’ isimli oturumda, ABD ve Avrupalı müttefiklerin eş güdüm içerisinde İttifak’ı tehdit eden yeni unsurlara yönelik imkan ve yetenek geliştirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Zira müttefiklerin Ukrayna’ya vermeyi taahhüt ettiği mühimmat konusunda ABD ve sadece bir avuç müttefikin sözlerini yerine getirmiş olmasının yaratmış olduğunu sorunlara da dikkat çekti.

Yeni tehditlere karşı yeni yetenekler

Zirve kapsamında dün NATO’nun 75. Yıl Anma Etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da olduğu liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle başladı.

Yemekte yeni format

Bugün ise zirvenin ilk resmi oturumu gerçekleştirilecek. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları düzeyindeki Kuzey Atlantik Konsey toplantısında liderler, ABD ile külfet paylaşımı, caydırıcılık ve savunma konseptiyle eylem planını ve Ukrayna’nın NATO nezdindeki olası geleceğini görüşecekler. Geçmişteki zirvelerin aksine doruk toplantısında bir sonuç bildirgesi yayınlanmayacak. Onun yerine liderler genel prensipleri içeren bir bildiri yayınlayarak, NATO’nun savunma ve güvenlik konusunda Madrid ve Vilnius zirvesinde aldıkları kararları hayata geçirmeye yönelik beklentilerini dile getirecekler. Bir başka değişiklik ise akşam etkinliklerinde. Nitekim geçmiş yıllarda düzenlenen NATO liderler zirvelerinde, devlet ve hükümet başkanları, ev sahibi ülke tarafından resmi olarak formatlanmış, protokole dayalı ve oturma düzenine endeksli bir yemeğe davet edilirken, bu sene, ABD Başkanı Joe Biden ile ABD First Lady’si konukları bir ‘sosyal yemeğe’ davet edecek. Yemekte tüm liderlerin ve eşlerinin gayri resmi olarak diledikleri şekilde istedikleri liderlerle serbest bir şekilde görüşmelerine imkan tanınacak. Keza dışişleri bakanları ve savunma bakanları düzeyinde yapılacak olan akşam yemeğinde de aynı uygulama hayata geçecek.

Haberin Devamı

Yeni tehditlere karşı yeni yetenekler