Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde ayakta kalmasının yankıları Brüksel’de sürüyor. Görüşmede yaşanan koltuk krizine AB Konseyi Başkanı Charles Michel uzun süre sessiz kalmayı tercih etti. Ardından sosyal medya üzerinden fransızca bir mektup kaleme alan Michel, sorunun “Türk protokolünün katı tutumundan” kaynaklandığını iddia etse de, Brüksel’deki AB kurumları Michel’in iddialarını doğrulamıyor. Von der Leyen’in sözcüsü Eric Mamer, Ankara ziyareti öncesi AB adına düzenlemelerin AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in protokol müdiresi tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. AB kaynakları da görüşmeye katılacak olan kişiler, oturma düzeni ve yemek düzeninin Michel’in protokol müdiresi ile Türk yetkililer tarafından yapıldığını hatırlattılar.
AB yetkileri, öğle yemeği için öngörülen oturma düzeninde de Michel’in protokol müdiresi ile Türk protokol yetkilileri arasında görüş ayrılığı yaşandığını aktardılar. Nitekim Ursula von der Leyen’in ilk toplantıdaki oturma düzeninden rahatsız olduğunu fark eden Türk protokol yetkilileri öğle yemeğinin oturma düzenini değiştirerek “Mercedes logo formülü” ile Erdoğan’ı hem Michel hem de von der Leyen’in karşısında olacak şekilde oturtmayı teklif ettiklerini doğruladılar. Ancak Michel’in protokol müdiresi Türk protokol yetkililerine sert bir şekilde karşı çıktı.
Öte yandan AB’nin Ankara temsilcisi Büyükelçi Nikolaus Meyer Laudrut’un öndegelim çalışmalarına katılmaması da eleştiri konusu oldu. Alman dışişleri kökenli olan Laudrut’a en büyük eleştiri Alman dışişleri bakanlığı eski müsteşarı olan Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgan İschinger’den geldi. İschinger ‘Alman dışişleri bakanlığında ataşe düzeyinden itibaren memurlara protokol kurallarının öğretildiğine’ işaret ederek Laudrut’un AB’nin iki önemi kurumunun tepe isimlerinin ziyaretine önderlik etmesi gerektiğini savundu. Michel’in yazılı açıklamasında yer alan bir başka yanlış ise basın toplantısı konusu. Komisyon kaynakları, Erdoğan’la görüşmenin ardından Türkiye’nin üçlü basın toplantısı talep ettiğini ancak AB Konseyi Başkanı’nın ekibinin bu hususu reddettiğini açıkladılar. Hatta AB Büyükelçisi Laudrut’un Ankara’da basın mensuplarına bir brifing vermesi öngörülürken bu da iptal edildi. Onun yerine Michel ve von der Leyen Erdoğan’dan bağımsız olarak basın toplantısı düzenlemeyi tercih ettiler. Michel ise yazılı açıklamasında Türkiye’nin itirazlarına rağmen basın toplantısı düzenlediklerini ifade etmişti.
AB kaynakları, Michel ile von der Leyen arasındaki rekabetin çirkinleştiğine dikkat çekiyorlar. Nitekim AB basını da Türkiye’yi değil Michel’i eleştiriyor. Michel’in Ankara’da yaşanan olaydan üzüntü duyduğunu ancak von der Leyen’den özür dilememiş olmasının da kabul edilemez olduğunu ifade eden AB basını, Michel’in tavrını eleştiriyor.