Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkisine yeni bir yön verilmesi açısından önem taşıyor.

Belçika, bir zirveye daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Brüksel’de bir araya gelerek AB-Türkiye ilişkilerine yeni bir yön vermeye çalışacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Türkiye, Lübnan ve Ürdün’deki Suriyeli mültecilere yönelik verilecek mali yardım taslağını AB liderlerinin görüşüne sunacak. AB Konseyi kaynakları, bu konuda prensip kararı alınabileceğini, resmi kararın ancak yılın son çeyreğinde alınabileceğini dile getirdi. Zira Avrupa Komisyonu’nun Türkiye, Lübnan ve Ürdün için önereceği mültecilere yönelik mali yardımın, Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.

Haberin Devamı

Zirvenin gündeminde yer alan bir diğer konuysa AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği. AB liderleri akşam yemeğinde Brüksel ile Ankara arasındaki ilişkilerin bir bilançosu çıkaracak ve ilişkilerin ne şekilde gelişmesi gerektiği konusunda bir karar alacak.

AB zirvesinde cesaret sınavı

Stratejik ilişki

Milliyet’e ulaşan taslak metinde liderler, AB’nin Türkiye’yle stratejik nitelikte ve karşılıklı çıkara dayalı ilişki kurma konusundaki arzusunu dile getiriyor. Ancak AB-Türkiye ilişkilerini şekillendirecek pozitif gündeme yönelik öneriler henüz Ankara’yı tatmin etmiyor. Nitekim Türkiye, zirvede Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesine yönelik somut bir karar alınmasını talep ediyor.

AB dönem başkanlığını üstlenen Portekiz’e yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Avusturya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi çalışmalarına start verilmesine yeşil ışık yakmıyor. Rum Kesimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz’da KKTC’ye yapacağı ziyaretin, AB tarafından provokasyon olarak değerlendirilmesini istiyor. Yunanistan ile Rum Kesimi, Kıbrıs sorununun çözüm parametreleri konusunda Türkiye’nin iki devlete dayalı çözümünün de AB’nin çıkarlarıyla örtüşmediğini iddia ederek, zirve sonuç bildirgesinde bu hususun yer almasını talep ediyor.

Haberin Devamı

Düne kadar Yunanistan ve Rum Kesimi’nden yana tavır sergileyen Fransa, Türkiye konusunda şimdilik sessiz kalmayı tercih etti. Danimarka da mülteci ve pozitif gündem konusunda Türkiye’den yana tavır sergiliyor. Pozitif ajandaya atıf ise, Ankara’nın beklentilerini karşılamaktan uzak. Yüksek düzeyli siyasi diyaloga atıfta bulunan taslak sonuç bildirgesi, AB-Türkiye ilişkilerinde işbirliğini kamu sağlığı, çevre, Gümrük Birliği’nin teknik çalışmaları, terörle mücadele ve bölgesel konularla sınırlıyor. 

Karşılıksız kalmamalı!

Milliyet’e bilgi veren AB kaynakları, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapacağı görüşmenin zirvede alınacak kararı Türkiye lehine etkileyebileceğini dile getirdi.

AB’nin, Ankara’nın Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapmayı sürdürmesi, Kıbrıs’ta çözüm sürecine katkıda bulunması, Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürmek amacıyla attığı adımları karşılıksız bırakmaması gerekiyor. ABD’nin Afganistan’dan tamamen çekildiği bir dönemde, güvenlik ve mülteciler konusunda Türkiye’ye çok ihtiyaç duyacak olan AB, Ankara ile ilişkileri pekiştirmek ve yeniden canlandırmak için kapsamlı karar alma cesaretini gösterecek mi? Brüksel zirvesinin sonuç bildirgesi, bu soruya yanıt vermeye çalışacak.

Haberin Devamı

ABD’den Yunanistan’a F-35 onayı

AB zirvesinde cesaret sınavı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Yunanistan’a askeri malzeme ve eğitim yardımını öngören yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Yunanistan’ın gelecekte sipariş vereceği F-35 uçaklarının hızlandırılmış teslimatı için yetki veren tasarıda, Türkiye için üretilen 8 adet F-35 uçağının bu ülkeye satılması da öneriliyor. Demokrat Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Marco Rubio’nun 9 Haziran’da sunduğu tasarı kapsamında, ABD’nin Yunanistan’a silah alımı için doğrudan kredi imkanı ve 2022-2026 yılları arasında her yıl 1.8 milyon dolar değerinde uluslararası askeri eğitim desteği sunuluyor. Senato’nun onayını alması beklenen tasarı, önce Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, ardından da ABD Başkanı Joe Biden’ın onayına sunulacak.