Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Sanat ya da mimarlık eğitimi almak isteyen öğrencilerin girmek istediği üniversitelerin kriterlerine uygun hazırlık kursları ve portfolyo danışmanlığı veren Tezhip Ana Sanatı mezunu İris Küçükbayraktar, gençlere süreç boyunca her anlamda yol gösteriyor

Klasik Türk El Sanatları, Tezhip Ana Sanatı mezunu olan İris Küçükbayraktar, yurtdışındaki üniversitelerde sanat eğitimi almak isteyen gençlerin en büyük yardımcısı. Verdiği dersler ve sunduğu portfolyo danışmanlığı hizmetiyle, İzmir’de bu alandaki önemli bir eksiği gideren Bayraktar, öğrencilerin hazırlık çalışmaları için İstanbul’a gitme zorunluluğuna da son verdi. Maddi ve manevi yük altına girip şehir dışında resim atölyelerine katılan öğrencilerin, girmek istedikleri üniversiteye uygun şekilde hazırlanamadığını belirten Bayraktar ile başvurularda iyi bir sunumun olmassa olmazı portfolyoları konuştuk.

Haberin Devamı

Yıllardır seni tanırım, bilirim ve İzmir’de sevgili eşin Serdar ile başlatmış olduğun ‘Portfolyo Danışmanlığı’ndaki başarınızdan dolayı önce seni tebrik etmek istiyorum. Bu işe girmen nasıl oldu?

İris Küçüükbayraktar: Bu işe 12 yıl önce başladım. İstanbul’da portfolyo işini çok uzun yıllardır yapan tecrübeli danışman dostlarımız var. Onlarla birlikte Amerikan Koleji’nin o dönemdeki yurtdışı danışmanı ile bir araya geldik. El sanatıma baktılar ve İzmir’de bu alanda boşluk olduğunu söylediler. Yurtdışı üniversitelere giriş yapmak isteyen öğrenciler, klasik resim dersi veren atölyelere katılıyordu. Aslında nasıl hazırlanmaları gerektiğini bilmiyorlardı. Özellikle Amerikan Koleji’nin öğrencileri hazırlık eğitimi için haftasonları İstanbul’a gidiyordu. İzmir’den giden öğrenciler için maddi ve manevi zorlayıcı ve yıpratıcı bir süreçti.

Kısaca işinizi tanımlayacak olursanız ne yapıyorsunuz?

İK: Portfolyo aslında bir taktim sistemidir. Mimarlık ve tasarım alanlarında yurtdışında eğitim almak isteyen ya da master yapmak isteyen öğrenci, işlerini bir portfolyo haline getirmeli ve dijitale dönüştürüp göndermeli. Bunun teknik eğitimini de veriyoruz. Okul hedefli, istenen okula uygun portfolyonun hazırlanması için gerekli her konuda sunduğumuz hizmette Portfolyo Danışmanlığı oluyor.

Haberin Devamı

Bir portfolyonun hazırlanması ne kadar sürüyor?

İK: Bu öğrencinin gelişine göre değişiyor ama en az iki yıllık bir süreçte hazırlanmış portfolyo en ideali oluyor.

‘Burs da buluyoruz’

Öğrenci size yepyeni bir üniversite talebi ile gelirse onu da alıyor musunuz?

İK: Alıyoruz. Önemli olan okulun kendi sitesinde yayınladığı, neler istediğini anlattığı yazıyı görmemiz.

Serdar Eryorulmaz: Öğrencinin istediği okulun dışında beş ayrı okulu daha listeye alıyoruz. Tüm bu okullara başvuru yapıyoruz. Bu okullardan öğrencilere burslar da geliyor. Biz öğrenciyi sadece okula sokmak değil, burs sağlama peşindeyiz. İris okullarla birebir görüştüğü ve onlarla arası iyi olduğu için yerleştirme ve burs konusunda çok avantajlıyız. İsteneni okula çok daha yüksek bir bursla giriş sağlayabiliyoruz.

Siz burada gence ciddi bir eğitim koçluğu veriyorsunuz…

SE: Evet doğru. Öğrenci ve aileleri yanılgıya düşürebilecek bir konuda da uyarıda bulunmak istiyorum. Avrupa’da ki hiçbir okula ne biz, ne kolejler başvurabilir. Bunu ancak acentalar yapabilir. O acenta öğrencinin istediği okula başvurusunu yapar ve bir yıl boyunca para almaz. Çocuk okula kaydını yaptıktan sonra okul acentaya ödemesini yapar.

Haberin Devamı

Tek amacımız var öğrenci mutlu olsun

İK: Avrupa bu şekilde çalışıyorken, Amerika bu şekilde çalışmaz, çünkü arada bir acenta varsa o okul iyi bir okul değil demektir.

SE: Ama mesela burada ne oluyor çok ilginç! Bazı atölyeler gidip Avrupa’dan bu okulların acentalarını alıp para kazanmak için çocukları yanlış okullara yönlendiriyorlar. Sonra çocuklar o okullarda yapamayıp 6 ay sonra dönüyor. Hem para hem zaman kaybı yaşanıyor. Avrupa’da ki hiçbir üniversitenin Türkiye temsilciliği yok!

‘En uygun seçimi yapıyoruz’

İzmir’de akademik danışmanlık ve portfolyo hazırlık olarak hizmet veren başka yerler var mı?

İK: Bu iş şimdi çok revaçta ve herkes pastadan pay almak istiyor. İleride pişmanlıklara yol açabilecek çok fazla bilgi kirliliği yaşanıyor.

SE: Öğrencilerle minimum 18 ay çalışıyoruz. Başvurularımızı yapıyoruz, yüksek oranda burslarımızı sağlıyoruz ve öğrencinin yapısına, karakterine, sanatsal tarzına en uygun okula yerleştirmede yardımcı oluyoruz.

Yeteneği olmayan bir öğrenci geldi? Ne yapıyorsunuz?

İK: Yetenekten çok, yaratıcılık ve görüş önemli. Ben yetenekliyim ya da yeteneksizim diye geleni kabul etmiyorum. Yetenek, çok disiplinli çalışarak ve sürekliliği sağlayarak geliştirilebilen bir olgudur. Örneğin çöpten adam çizemeyen ve mimarlık isteyen öğrenciyi bana yönlendiriyorlar. Benim için tek gün yeterli. Önce görüş çalışması yapıyoruz. Problem soruları ile yaratıcılığını değerlendiriyoruz. Buradan çıkan sonuca göre de gencin hangi yönde eğitim alabileceğini tespit ediyoruz. Öğrenciyi yükseltebileceğimiz çok farklı tekniklere sahibiz.

Tek amacımız var öğrenci mutlu olsun

TAKİBE DEVAM

Okullar ne arıyorlar?

İK: Okullar yaratıcılık arayışı içindeler. Portfolyoda ki işler aracılığıyla öğrencinin kimliğini görmek istiyorlar. Yurtdışı üniversitelerinde jürilere giriyorum ve eğitmenlerin kritiklerini görüyorum. Böylece bir sonra ki sene için doneler topluyorum. Ben okullara ziyarete gittiğimde hala daha önce ki öğrencilerimin durumlarını araştırıyor, ilgileniyorum.

SE: Ama maalesef yüksek ödemeler karşılığında dosya hazırlayıp veren atölyeler var ki bunların girdiği üniversitelerde çocuklar senesinde geri dönüyorlar. Bize de böyle teklifler yapılıyor ve asla kabul etmiyoruz.