CHP?lideri Kılıçdaroğlu, anayasa tartışmalarıyla ilgili olarak “Sadece AKP ile BDP’nin ittifakıyla yapılacak bir anayasa Meclis’ten geçmez. Eğer AKP, BDP?ittifakıyla olursa o zaman hem Meclis’te ve hem toplumda kutuplaşma olur” dedi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmalarında en geniş uzlaşmanın sağlanması gerektiğine inanıyor. CHP’nin bu anlayışla çalıştığını belirten Kılıçdaroğlu, Meclis’te sadece iki partinin uzlaşmayla yeni bir anayasa yapılmasının mümkün olmadığını vurguluyor.
Türk-Çin Dostluk Derneği Başkanı Kemal Baytaş’ın, Çin ziyareti nedeniyle Kemal Kılıçdaroğlu ve Çin’in Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng onuruna verdiği yemekte sohbet ettiğimiz CHP lideri, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
‘Kamplaşma olmamalı’
“Yeni anayasanın mümkün olan en geniş uzlaşmayla yapılması lazım. Biz, bu anlayışla çalışıyoruz. Sadece AKP ile BDP’nin ittifakıyla yapılacak bir anayasa, Meclis’ten geçmez. Sadece bu iki partiyle anayasa yapılmaz. Anayasanın, toplumun tümünü kucaklaması, toplumun her kesiminin uzlaşmasına dayanması gerekir. Eğer AKP-BDP ittifakıyla olursa o zaman hem Meclis’te hem toplumda kamplaşma olur. Demokrasiye uygun olmaz. Toplumda gerginlik artar. Ayrıca Başbakan Erdoğan’ın, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına, mart sonuna kadar diyerek tarih sınırı koyması da doğru değil.”
‘BDP’nin ilgisi sınırlı’
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“BDP’nin ilgi alanı üç konuyla sınırlı. İlgi alanı üç konuyla sınırlı bir partiyle anayasayı değiştirmek demokrasiye de aykırı olur. Ayrıca kişisel çıkarlar üzerine de anayasa değişikliği yapılmaz. Ben, nasıl başkan olurum, nasıl cumhurbaşkanı olurum diye anayasa değiştirilmez. Sokaktaki vatandaş, başkanlık sistemini bilmez.”
‘Türk milleti olmalı’
Anayasa çalışmaları konusunda tartışma konularından biri de vatandaşlık maddesinde yaşanıyor. Bu bağlam yeni anayasada, “Türk milleti, Türk vatandaşı, Türk vatandaşlığı” gibi kavramların bulunmasına BDP karşı çıkıyor. Bu konu, CHP içinde de tartışılmıştı.
Kılıçdaroğlu, bu konudaki görüşünü de şöyle özetledi:“Türk milleti kavramı yeni anayasada da yer almalı. Bizim önerimiz, yeni anayasanın başlangıcında Türk milleti olgusuna yer verilmesi yönünde. Türk milleti elbette anayasada yer alacak.”
Kılıçdaroğlu’na, CHP’nin Uzlaşma Komisyonu üyesi ve eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen’in, “Vatandaşlık tanımının anayasada yer alması gerekmiyor” biçimindeki açıklamasını anımsattığımda şu karşılığı verdi: “Bizim, parti olarak bu konudaki görüşümüz belli. Komisyona bu maddeyle ilgili önerimizi de verdik. CHP’nin önerisinde ‘Türk vatandaşlığı’ ifadesi ve tanımı yer alıyor.”
CHP lideri Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekillerinin durumuna da değinerek, şöyle konuştu:
“Toplum, adalet istiyor. Hakim ve savcıların da bunu dikkate almaları gerekir. 18 Şubat’ta yapılacak Ergenekon duruşmasında toplumu rahatlatacak kararlar alınmalı. Tutuklu milletvekillerinin cezaevinde geçirdikleri her gün bir demokrasi ayıbıdır. Halkın iradesine saygısızlıktır. Onların yeri parlamentodur.”
Kılıçdaroğlu, yeni anayasa yapalım derken, toplumun ikiye bölünmesine yol açacak formüllerden kaçınılması gerektiği uyarısında da bulundu.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024