Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Terör örgütü PKK’ya silah bıraktırmak amacıyla İmralı’da Abdullah Öcalan’la yürütüldüğü açıklanan görüşmeler, Türkiye’nin gündemini oluşturdu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, devletin ilgili kurumlarının görüştüğünü açıklamasından sonra Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir Atalay da, örgüte silah bıraktırmak amacıyla entegre bir strateji izlediklerini, İmralı görüşmelerinin de bu strateji içindeki enstrümanlardan biri olduğunu belirtmişti.
İmralı’da Öcalan’la yapılan görüşmelere ana muhalefet partisi CHP nasıl bakıyor? Bu konuyu, dün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla konuştum.
Kılıçdaroğlu, “Öcalan’la görüşülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz” soruma şu yanıtı verdi:

“Önyargılı değiliz”
“Önyargılı değiliz. Kaygılarımız var. Kaygılarımızın temeli de hükümetin bu konuda tutarlı bir politikası olmaması. Örneğin, ‘biz görüşmüyoruz, devlet görüşüyor’ diyorlar. Be hem doğru değil hem ahlaki değil. O zaman, yolları devlet yapıyor ama ‘biz yapıyoruz’ diyorsunuz. Duble yolları da devlet yapıyor ama siz çıkıp ‘biz yapıyoruz’ diye övünüyorsunuz, madem öyle onu da devlet yapıyor deyin. ‘Mücadele ediyoruz, müzakere değil’ diyordunuz, müzakere ettiğiniz ortaya çıktı. Pekala müzakere ediyorsunuz. Halka doğruları söylemeyenin terörle mücadele veya müzakere konusunda güçlü bir inisiyatifi olmadığını kabul etmemiz gerekiyor.”

“Seçim için olmamalı”
Kılıçdaroğlu, koşulsuz silah bıraktırma ile sonuçlanacaksa ve halk doğru bilgilendirilecekse görüşme yöntemine bir itirazları olmayacağını belirttikten sonra, Başbakan Erdoğan’ın amacının sorgulanması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Biz de terör örgütü silah bıraksın, analar ağlamasın istiyoruz. Ancak olgulardan yola çıktığımızda hükümetin sonuç elde etmek için değil, ‘acaba siyasette nasıl avantaj elde edebilirim’ diye hareket ettiği görülüyor. Bu çalışmalar, seçim kaygısıyla yapılmamalı. Seçime giderken eylemsiz bir ortam olsun düşüncesiyle yapılmamalı, sorunu gerçekten çözmek, terör örgütüne silah bıraktırmak amacıyla yapılmalı.”

“Bize bilgi verilmeli”
Kılıçdaroğlu, İmralı’da yapılan görüşmelerin içeriğiyle ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:
“Biz, orada ne konuşuluyor bilmiyoruz. Görüşmelerin içeriğini bilmiyoruz. Bu nedenle yorum yapamıyoruz. Ancak daha önce ifade ettiğim gibi bu tür ulusal nitelikli konularda bize de önceden bilgi verilse katkımız olabilirdi. Sadece bize değil, parlamentoda grubu bulunan siyasi partilere de bilgi verilmeli. Örneğin Meclis’te kapalı bir oturumda grubu bulunan siyasi partiler bilgilendirilmelidir.”

Anayasa çalışmaları
CHP lideri Kılıçdaroğlu, İmralı görüşmelerinin yeni anayasa çalışmalarına yansımasını bekleyip beklemediği yönündeki soruma da şu karşılığı verdi:
“Parlamentoda yürütülen yeni anayasa çalışmalarında böyle konu, böyle bir yansıma olmadı. Biz ilkesel olarak sivil, demokratik, özgürlükçü bir yeni anayasa yapılmasından yanayız, bunun için çaba gösteriyoruz. Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek’le görüşmemizde de ifade ettiğim gibi bu çalışmalar sınırlı bir süreye sıkıştırılmamalı. Elbette makul bir süre içinde yapılmalı ama bu makul süre nedir? Bunun yanıtını ve kararını çalışmayı yürüten komisyon verir. Yoksa, ben bir süre beklerim sonra kendi anayasa önerimi dayatırım, gibi bir yaklaşımı kabul edemeyiz.”