Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı



Başbakan Bülent Ecevit, önceki gün bakanları ve DSP yöneticileriyle, dün de MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüştü. Bugün de ANAP lideri Yılmaz’la görüşmesi bekleniyor.
Başbakan Ecevit, bu temaslarıyla, 3 Kasım için erken seçim kararı alınmasını önlemeye çalışıyor.

Önce, bakanları ve DSP yöneticileriyle yaptığı toplantıdan başlayalım. Ecevit ve kurmayları yaptıkları durum değerlendirmesinde, erken seçim kararı alınmaması için yeniden temaslarda bulunma kararı aldıkları belirtiliyor. Başbakan Ecevit’in erken seçim kararına neden karşı olduğunu açıklarken şu gerekçeleri özetlediği kaydediliyor:
• 3 Kasım tarihinde erken seçim yapılırsa AKP’nin birinci olması, HADEP’in barajı aşması olasılığı yüksek görünüyor. Seçim sonrası tablo bugünden çok daha sıkıntılı olacaktır.
• AB yasalarını çıkarmadan seçime gidersek, AB için büyük fırsat kaçırmış oluruz.
• Ekonomik program gereğince aldığımız önlemleri halkın yararlanacağı bir duruma taşıyabilmek için zamana gereksinim var.
• Bu sağlanmadan gidilecek seçimde koalis-yonun üç ortağı da güç kaybedecektir.
• ABD’nin, Irak’a karşı muhtemel müdahalesi bölgede durumu gerginleştirebilir. Bu dönemde seçim uygun olmayabilir.
Toplantı sonunda bu gerekçelerle Ecevit’in ortaklarına son bir çağrı yapması kararına varıldığı gelen haberler arasında. Bu arada Başbakan’ın istifa edebileceği söylentisi de toplantı sonrasında Ankara kulislerine yayılmıştı.
Peki bu söylenti nereden çıktı?
Ecevit’in kurmaylarıyla yaptığı toplantıda bir bakan, "Seçimin önüne geçilmesi için sizin istifanıza dayalı bir senaryo vardı, bu uygulanabilir mi" diye sorunca, Başbakan, "O da düşünülebilir, ne kaybederiz ki" diye yanıt veriyor. Söylentinin kaynağını bu yanıt oluşturuyor. Ancak, istifa ilk seçenek olarak görülmediği gibi bu konuda bir karar da alınmıyor. Ayrıca, istifanın, seçim kararı alınmasını önlemeyeceği, sadece Meclis komisyonları düşeceği için AB yasalarının görüşülmesini engelleyeceği saptaması yapılıyor.

Ecevit, bu toplantıda alınan kararları, iletmek ve seçimden vazgeçirmek üzere dün MHP lideri Bahçeli’yi Konut’a davet ediyor. 25 dakika süren görüşmede, Başbakan, yukarıda özetlediğimiz gerekçeleri Bahçeli’ye aktarıyor ve koalisyon ortakları olarak seçime karşı oy kullanma çağrısında bulunuyor. Ecevit, Bahçeli’ye son kez, erken seçimden "vazgeç" çağrısı yapıyor. Bahçeli ise Ecevit’in gerekçelerini makul bulduğunu ancak, 57. Hükümet’e, Başbakan’a ve MHP’ye karşı bir komplo geliştirildiğini, bunu da ancak erken seçim önerisiyle bozduklarını belirterek, seçimden vazgeçemeyeceklerini aktarıyor. Ecevit’in gerekçeleri Bahçeli’yi ikna etmeye yetmiyor. MHP lideri, erken seçim konusunda kamuoyuna açıklama yaptıklarını ve Meclis’i bu amaçla toplantıya çağırdıklarını anımsatarak, bu aşamadan sonra kararlarından dönemeyeceklerini vurguluyor.
Başbakan Ecevit’in, aynı gerekçeleri bugün ANAP lideri Yılmaz’a da aktarması bekleniyor. Başbakan’ın Yılmaz’a, erken seçime karşı oy kullanma önerisinde bulunacağı kaydediliyor.
Ecevit’i yakın kurmayların değerlendirmesi şöyle:

"Biz seçim istemiyoruz. Bunu açıkça söylüyoruz ve engellemek için de çaba sarf ediyoruz. DSP’nin seçim istemediği belli. Seçimi isteyen parti sayısı da çok fazla değil. Belki gerçekten seçim isteyen parti bir veya ikidir. Ama diğerleri gerçekte seçim istemedikleri, partiler arası temaslarda bunu belli ettikleri halde kamuoyuna karşı istiyormuş gibi görünüyorlar. Bu nedenle Başbakanımız, açıktan seçim kararını önlemek için ortaklarına çağrı yapıyor. İkna etmeye uğraşıyor. Kimin gerçekten seçim isteyip kimin istemediği, Meclis açılınca belli olur."
Erken seçim tarihini ertelemek için Başbakan Ecevit istifa yolunu da dener mi? Bu yönde de görüşler var. İstifanın, seçim kararını engellemeyeceği yorumları da yapılıyor.
Ecevit, hükümetin geleceği ve seçim ile ilgili kararı bugün yapacağı grup toplantısından sonra açıklayacak.