İkinci BDP heyetinin İmralı ziyaretinden sonra Abdullah Öcalan’ın hazırladığı mektuplar, BDP’ye ulaştı. BDP yönetimi, dün Öcalan’ın mektubunu inceledi ve değerlendirme toplantısı yaptı.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, mektupları değerlendirmeden önce partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ve hükümeti eleştirdi. Demirtaş, kaygıları olduğunu belirtti.
Demirtaş’la grup toplantısından sonra konuştum. Dile getirdiği kaygıları biraz daha açmasını istedim. Demirtaş, İmralı’ya giden milletvekillerinden aldıkları haberler ışığında Öcalan’ın da benzeri endişeler taşıdığı izlenimini aldığını belirtti.
Demirtaş, Öcalan’ın kendilerinden hükümetin samimiyetini ölçmelerini istediğini de kaydederek, şu bilgiyi verdi:
“Samimiyeti ölçün”
“İmralı’ya giden arkadaşlarımıza Öcalan şunu söylemiş: ‘BDP, hükümetin yaklaşımını öğrensin, değerlendirsin. Hükümetin samimi olup olmadığını ölçsün. Ben, bu konuda BDP’ye bakarım. BDP’nin söyleyeceğine bakarım’. Böyle düşünmekte haklıdır da. Çünkü, Öcalan orada bürokratlarla muhatap, siyasilerle muhatap değil. Bu manada muhatap, kuşkusuz BDP’dir. Biz de bu görev anlayışı içinde kaygılarımızı dile getirdik. Hükümet bize hiçbir şey söylemediği gibi henüz samimi somut bir adım da atmış değil. Hükümetin samimi olup olmadığını gösterecek olan somut olarak atacağı adımlarla ölçülür. Öcalan, hükümetin samimiyetinden emin olmak istiyor. Bizim de beklediğimiz budur.”
“Kafası net değil”
Demirtaş, siyasi muhatap olmadığı ve hükümet tarafından bilgi verilmediği için BDP’den değerlendirme beklediğini belirttiği Öcalan’la ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:
“Öcalan bu sürece inanıyor, güveniyor. Çözüm için samimiyetle çalışıyor. Ancak onun da kafasında netlik yok. Çünkü hükümet bir bilgi vermiyor. Ne yapacağı bilinmiyor. Dikkat ederseniz sadece çözümden, barıştan, demokratikleşmeden, terörün bitmesinden söz ediyor. Ama kafasında nasıl bir plan var açıklamıyor. Bu da bir güven sorununa yol açıyor, endişeye neden oluyor ki, bu halkta da var. Somut adım atılmadığı için halk da tam güven duyamıyor.”
Hükümetten beklenti
Demirtaş, hükümetin bu konuda samimi olduğunu somut olarak göstermesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Hükümetin nasıl bir yol haritası var, bunu bilmek istiyoruz. Bunu bir şart olarak söylemiyorum ama bilgilenmek istiyoruz ki biz de sağlıklı değerlendirme yapabilelim. Bunu kamuoyuna açık olarak söylemedikleri gibi bize kapalı kapılar ardında da bir şey söylemiş değiller. Bizim endişemiz, kaygılarımız bundan kaynaklanıyor. En küçük bir somut adım atmıyorlar. Bir düzenleme yapmıyorlar. Eğer Öcalan ve PKK, hiçbir anayasal veya yasal düzenleme yapılmadan silahların bırakılması konusunda karar alıyorlarsa memnun oluruz. Ama böyle bir bilgimiz yok. Bu durumda hükümetin adım atması gerekiyor. Küçük bile olsa somut bir adım atarak samimiyetini ortaya koymalıdır, diye düşünüyoruz.”
4. Yargı Paketi
Demirtaş’a, 4. Yargı Paketi’ni anımsatarak, bu paketin yasalaşması konusunda mı adım beklediklerini sorduğumda şu yanıtı verdi:
“Sadece 4. paketle de sınırlı değil. Tabii 4. paket de önemli ama bugüne kadar Meclis’e getirmedikleri gibi içeriğini de tam olarak bilmiyoruz. Birçok kez uyduruk konularda bile yasa düzenlemesi yapılırken, ilgili bakan, çantasını koltuğunun altına alıp muhalefet liderlerine bilgi veriyordu. Şimdi 4. Yargı Paketi gibi çok önemli bir konuda bu yapılamaz mı? Ama yapmadılar. Bize bilgi vermediler, görüşümüz sorulmadı. Oysa muhalefet partilerine de bilgi verilmesi, katkı istenmesi gereken önemde bir konudur.”
“Serbest kalırlar”
Demirtaş’a, PKK’nın kaçırdığı vatandaşların ne zaman serbest bırakılacağı konusunda bilgisi olup olmadığını ve karşılığında 4. Yargı Paketi’yle KCK’lı tutukluların serbest bırakılmasını bekleyip beklemediklerini de sordum. Şu karşılığı verdi:
“Tahmin ediyorum PKK’nın elindekiler kısa sürede serbest kalırlar. Biz 4. Yargı Paketi’ni bunun karşılığı gibi ilişkilendirmek de istemiyoruz. Haksız yere tutuklanan KCK’lılar başka yollarla da serbest bırakılır, istenirse bunun yolu vardır. Örneğin mahkeme nasıl tutuklamaya karar veriyorsa serbest bırakmaya da karar verebilir. Buna yetkisi var.”
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024