Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e yapacağı ziyaret yemin krizinin çözümü açısından büyük önem taşıyordu.
Görüşme sonrasında Kılıçdaroğlu ve Çiçek’in yaptığı açıklamalar çözüm umudunun arttığını gösterdi.

Çiçek’ten azami gayret sözü
Çiçek’in görüşmede Kılıçdaroğlu’nun beklentisini karşılayan bir yaklaşım sergilediğini söyleyebiliriz. Görüşmenin sonunda Kılıçdaroğlu’nun “çok olumlu bir görüşme oldu” demesi de bunu gösteriyor.
Çiçek’in, şu sözleri Kılıçdaroğlu’nun çözüm umudunu artırdı:
“İki partinin Meclis’te bulunmaması demokrasi adına eksikliktir. Bu eksikliğin giderilmesi gerekiyor. Nasıl çözebiliriz? Bu sorunu parlamento çözer. Uygar toplumların parlamentoları nasıl çözüyorsa biz de öyle yapabiliriz. Ben üzerime düşeni yapmaya hazırım. Çözüm için elimden gelen gayreti azami ölçüde göstermeye çalışacağım. Nasıl çözeriz? Parlamentonun çalışma usulleri bellidir. Grup başkan vekilleri davet edilir; bir araya gelinir, çözüm için gruplar önerilerini ortaya koyarlar ve ortak bir çözüm aranır.”
Çiçek’in çözümü için BDP’nin Meclis’e gelmesi ve kayıt yaptırması da büyük önem taşıyor. Meclis Başkanı, BDP’nin henüz kayıt dahi yaptırmadığına dikkati çekiyor. Sorun sadece CHP’nin tatmin edilmesiyle bitmiyor, görüşü hâkim. Çiçek, BDP’nin de kayıt yaptırıp Meclis’e gelmesi, grup başkan vekillerini seçmesi ve bu sürece dahil olmasını bekliyor. Çiçek’in BDP açısından da biraz zamana ihtiyacı var.

Öne çıkan üç konu
Çiçek-Kılıçdaroğlu görüşmesi ve sonrasında yapılan açıklamalar üç konunun öne çıktığını gösteriyor.
1 - Çiçek ve Kılıçdaroğlu, yemin krizinin bir an önce çözülmesi konusunda görüş birliği içindeler. Çiçek kendinden beklenen vaadi, “elimden gelenin azamisini yapmaya çalışacağım” sözleriyle karşılamış görünüyor.
2 - Çalışma yöntemi olarak grup başkan vekilleri üzerinden gidileceği anlaşılıyor.
3 - Çözümün Anayasa ve/veya yasa değişikliği ile sağlanması en yüksek olasılık olarak görünüyor.
Görüşmeden sonra Kılıçdaroğlu’nun Çiçek’in grup başkan vekilleriyle görüşeceğini açıklaması, TBMM Başkanı’nın hemen düğmeye bastığını gösteriyor.
Çözüm üretmek için gerekli olan ortak zeminin grup başkan vekilleri temasıyla veya yapacakları bir toplantıyla oluşacak.

Çiçek-Erdoğan görüşmesi
Çiçek-Kılıçdaroğlu görüşmesinin olumlu geçmesinde Başbakan Erdoğan’ın, “15 Temmuz son tarih” diyen Mustafa Elitaş’ın bu açıklamasını düzeltmesinin katkısı olduğu hissediliyor.
Başbakan Erdoğan’ın bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e yapacağı ziyaret de süreci hızlandırabilir.
CHP yemin etmek için tünelin ucundaki ışığı görmek istiyor. Eğer Çiçek’in grup başkan vekilleriyle yapacağı temaslar sonrasında ortak bir çözümde uzlaşılabileceği izlemini hâkim olursa, sonuçlanmasını beklemeden CHP yemin ederek Meclis’te normal çalışma düzenine geçmeye hazır görünüyor.
TBMM Başkanı Çiçek’in Kılıçdaroğlu’yla görüştükten sonra sorunun kaynağı olarak anayasayı göstermesi, çözümün de anayasa üzerinden bulunacağına işaret sayılabilir. Anayasa’da ve gerekli olursa ilgili yasalarda paralel olarak yapılacak değişikliklerle çözüm bulunacağı izlenimini güçlendirdi.

Feyzioğlu’nun önerisi
CHP çözüm konusunda seçenekler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bu konuda yetkinliğini bildiği Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’ndan gelen öneriyi hukukçular arasında tartışmaya açması da muhtemel.
Yasama dokunulmazlığı konusunda eserleri bulunan Ankara Baro Başkanlığı’ndan önce Ankara Hukuk Fakültesi’nin dekanlığını da yapmış olan Feyzioğlu, Anayasa’nın 83. maddesinde yapılacak değişiklikle sorunun çözüleceği görüşünde.
Feyzioğlu’nun kaleme aldığı değişiklik önerisi, Anayasa’nın 83. maddesindeki dokunulmazlık sınırlarını CHP’nin savunduğu gibi daraltırken, milletvekillerinin tutulmaları (gözaltı-yakalama) ve tutuklu yargılanmalarını engelliyor.
Feyzioğlu’nun önerisi, dokunulmazlığın kapsamını yalnızca tutma ve tutuklama ile sınırlıyor. Böylece milletvekillerinin ancak TBMM’nin dokunulmazlığı kaldırması halinde tutulmalarını ve tutuklanmalarını mümkün kılıyor. Ancak TBMM Başkanlığı’na derhal bilgi verilmek üzere sorgulanmaları ve yargılanmalarına olanak tanıyor.
Prof. Feyzioğlu’nun 83. maddede önerdiği değişiklik Anayasa’nın 14. maddesine giren suçlarla ilgili istisnayı da kaldırıyor. Başta iktidar partisi olmak üzere MHP’nin kolayca “evet” demesi zor görünen bu öneri de CHP’nin tartışacağı seçenekler arasında yer alabilir.