Köfteye karşı hassas olduğum doğrudur. Kişiliği olan bir yemek olduğunu söylerim hep.
Kim yaparsa, köfte onun köftesi olur. İşte Tarihi Göztepe Köftecisi de böyle bir yer.
Konak’tan Göztepe Kulübü’ne doğru giderken solda Güzelyalı Parkı’nın arkasında şirin mi şirin bi dükkan. Tam bir mahalle esnafı.
Mekanın sahibi Gökhan Bey o kadar sakin ve samimi ki, sanki sinirleri alınmış.
Hem tezgahın başında hem de serviste çalışıyor. Burada İzmir’in sıcaklığını hissediyorsunuz.
Park kenarından köfteciye doğru yürürken alışverişlerini yapmış teyzeler, amcalar görebilirsiniz. Esnafla selamlaşa selamlaşa evlerinin yolunu tutmuşlar.
Köfte pişerken Gökhan Bey’le laflıyoruz:
“İşimi çok seviyorum abi, çalışıyormuşum gibi gelmiyor bana. Komşularıma bişiler yapıyorum işte.”
Yağlı ekmek üzerinde kendi özel köftelerini ve ayrıca isteyene Ödemiş köfteyi kendi yorumlarıyla sunuyorlar.
Piyaz tekmil yenmeli. Piyazları tam benim sevdiğim gibi, kırmızı soğanlı.
Yağlı ekmek üzeri köfte yemeyeli epey olmuştu. Ne yalan söyleyeyim iyi de oldu be! Biraz kilo yapıyor, kabul. Ama arada bi kaçamaktan bişey olmaz.
Neyse yemeğin sonunda Gökhan Bey’in elinden okkalı kahvemiz de geliyor masaya ve günün seremonisi tamamlanıyor.
Yolunuzu bi düşürün, 90’lı yılların dostluğuyla, samimiyetiyle yiyeceksiniz yemeğinizi, emin olun. Afiyet olsun. Telefon: 0232 285 65 15
Bir dizi kuru patlıcan
- İç harcına pirinç (her patlıcan için dolu bi tutam),
- Bir demet maydanoz, bir demet dere otu, bir demet nane
- Birer buçuk kaşık biber ve domates salçası.
- İki domates, karabiber, tuz, sumak
- 500 gr kemik veya kaburga
- 300 gr çok ince doğranmış yağsız kuzu veya dana eti
Etli kuru patlıcan dolması...
Patlıcanlarınızı beş-altı dakika haşlayın, ayrı bir tencerede soğumaya bırakın. Domates, maydanoz, dere otu, nane, salça ve her patlıcan için bir tutam pirincinizden oluşan harcınızı hazırlayın. 300 gr. çok ince doğranmış etinizi az yağıda tavada şöyle bir soteleyin. Harcınızın içine boşaltın. Harcınızla haşladığınız patlıcanları yarıyı çok az geçecek kadar doldurun. Tencerenin dibine önce kuzu kaburgasını yerleştirin dolmalarınızı birbirinin üzerine gelecek şekilde sıralayın. Bu arada sumağınızı ayrı bir su ile çok önceden ıslatın ki sumak özünü suya bıraksın. Tencerenizi ocağa yerleştirin, üzerine önceden ıslatılmış sumak suyunu ilave edin. Tencerenizin üzerine ağırlığını koyduktan sonra ağırlığı kadar su ilave edin. Dolmanız kaynadıktan sonra kısık ateşte bi saat (patlıcanın kabuklarına göre süre kısalabilir) pişirin. Ocağı kapattıktan sonra üzerine sızma zeytinyağı gezdirin.
Biraz demlendikten sonra şahane lezzetiniz hazır. Afiyet olsun.
Tostun bilimsel mekânı ‘Tostoloji Cafe’
Oğlumun okulu Göztepe’de. Onu derse bıraktığımızda birbuçuk saat kadar bir zamanımız oluyor. Bu zaman içerisinde Göztepe’de geziniyoruz.
İşte bu gezinmelerimden birinde keşfettim “Tostoloji”yi.
Konak istikametinden Göztepe kulüp binasını geçer geçmez sağda, cadde üzerinde sıcacık bi mekan burası.
Helin ve Mustafa, son kurşunlarını İzmir’e saklamışlar ve İstanbul’dan İzmir’e gelmişler.
Mustafa grafiker, Helin de arkeolog. Helinin babası tostçuymuş, biraz oradan esinlenmişler tost işine girerken.
Tost çeşitlerini tamamen kendileri üretmişler. Ben fesleğenlisine bayıldım.
Helin’in kendi yaptığı limonata gerçekten şahane.
Menüleri yok. Tasarımını yapmışlar, fakat paraları yetmemiş bastıramamışlar.
Bunu da dükkana yazmışlar. Çok şeker ve samimiler.
Dükkan çok şirin, gençler güleç, enerjileri yüksek. E daha noolsun?
Afiyet olsun. Tel: 0553 496 25 68
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024