Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Hafta başında ofiste misafirlerim vardı. Bu yıl balık sohbeti yaptığımız okullardan birinin öğrencileri, Ege yemekleri üzerine bir proje yapacakmış. Onunla ilgili konuşmaya gelmişler. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım gençlere. Şahane bi yemek sohbeti oldu. Onları yolcu ettikten sonra gazetedeki arkadaşlarla sürdü yemek muhabbeti.

Bi ara öyle hararetlendi ki, kendi ses tonumdan ürktüm. Ki ben normalde yüksek volüm konuşan biriyimdir. Nasıl hararetlendiysem artık!

Neydi biliyor musunuz beni bu kadar öfkelendiren şey?

Haberin Devamı

Hemen söyleyeyim.

Bazı balıkçı ve balık restoranları!

Aslında anlatacaklarıma şaşıracağınızı sanmıyorum. Ama ben gene de anlatayım.

Ee hep şöyle güzel, böyle güzel mekân diyecek değiliz ya. Biraz da başka şeylerden söz etmek lazım. Di mi ya!

Efendim malum, ülkemizde ve dünyada çiftlik balığı olmasa, burun kıvırdığımız sardalye ve hamsiyi mumla ararız. Çipuraya, levreğe zaten ulaşamayız. “Evet ya!” dediğinizi duyar gibiyim.

Kazık yemeyin balık yiyin

Ulaşamayız, çünkü bizde avcılık neredeyse katliam gibi yapılır, yasaklar sadece sözde kalır. Avlanan her küçük balığa bir isim bulup pazara sürülür. Onun için pahalı bi balıktır lüfer mesela. Bunları biliriz de, mevsimsiz balık alıp tüketmekten de geri kalmayız. Çünkü, biz millet olarak balık mevsimini pek bilmeyiz, balıkçımıza, restoranımıza güveniriz. Biliriz ki, onlar bizim için en iyisini yapar ve sunarlar.

İşte orada biraz durun!

Evet, böyle olmalıdır. Balıkçı zamansız balık avlamamalı, satıcı tezgâhına yasaklı dönemdeki balığı koymamalı, restoran bunu alıp satmamalı; ki mutlaka sizin gittiğiniz yerler böyledir. Benim sözüm bu özellikte olmayanlara!

Yani bir balıkçı veya balık restoranına gittiğinizde size küçük ve aynı boy levrekleri göstererek ağız ucuyla ‘çiftlik’ diyen, ama hemen yandaki kiloluk levrekleri gösterip ağzını doldura doldura ‘deniz levreği’ diyenlerden söz ediyorum. Neredeyse levrek sürüsünün tamamını aynı boy yakalamış gibi davranıp çiftlik balıklarını en az 4-5 kat fiyata satanlardan bahsediyorum. Gece avına şans tanımayan tüplü zıpkıncılara benim sözüm.

Haberin Devamı

Yani benim sözüm, restorana gittiğinizde size çilek barbun gösterip masaya paşa barbunu getirenlere. Kalamar siparişine, sübyenin vantuzlarını ve kendisini karıştırıp yerli kalamar diye satanlara. Yoksa, işinin hakkını veren, varsa var, yoksa yok, denizse deniz, çiftlikse çitlik diyen esnafa asla değil. İşini dürüst yapanlara tek bir sözüm yok.

Benim lafım fırsatçılara. Avrupalının kendi çocuklarına gelişimleri için önerdiği ve yedirdiği güzelim balıklarımızı lekeleyenlere. Neymiş, çiftlik balığıymış! Sanki evin hanımı, akşam fırında tavuk yapacağı zaman evin reisine çifteyi verip “Bey, akşam tavuk yapacağım, işten gelirken iki yaban tavuğu vur da gel” diyor. Demem o ki, elin oğlu bizim ürettiğimiz balığı alıp kendi halkına, çoluk çocuğuna yedirirken, bizim denizlerimizin balığını kötüleyenlere sözüm. İşte yeni bir yıl geliyor. 31 Aralık akşamı akacağız yine otellere, restoranlara, eğlence mekânlarına. Size tavsiyem, siparişinizin takipçisi olun. Söylediğinizle, size sunulan aynı mı kontrol edin. Eğer bir balıkçıdaysanız ve bir tereddüdünüz varsa, çiftlik balığı siparişinizi verin geçin. Kazık yemeyin, balık yiyin!

Haberin Devamı

Güzel bir yıl dileğiyle...

Yeni yıl eğlencesi arayanlara...

Eveet, yeni yıl geldi geliyor. Acaba ne yapsak, nereye gitsek soruları sorulmaya başlandı. Belki sorularınıza minik bir katkımız olur düşüncesiyle benim ve instagram fenomeni arkadaşlarımın önerilerini paylaşıyorum sizlerle..

@fedonundükkanı

- Boğaziçi Restoran
- Balıkçı Hüseyin Usta
- Cihan Et
Bu üç mekân da özel bir eğlence düzenlemiyor. Sakin bir yer arayanlara öneriyorum.

@gezginkereviz

- Murano’s / Bayraklı
Ege Perla AVM içinde İtalyan zarafeti ve şıklığını tüm menüde hissedebileceğiniz bir mekân.
-Alaçatı Port Balık / Alaçatı
İzmirliler, Alaçatı’yı kışın sever. Yeni yıl akşamında da taze deniz ürünlerinden vazgeçemeyenler için.
- The Optimist Coffe Co. / Bostanlı
Yeni yıla, genç ve yeni enerji. Üstelik nefis bir şarap menüleri var.

@bugunbiraradayiz

- Papa Scala / Bostanlı
Yeni nesil meyhane arayanlar için.
- Berduş / Alsancak
İzmir’de eğlenceli yer arayanlara önerilir.
- Plus LEYLA / Pasaport
Yılbaşı gecesi kabare eğlencesi arayanlar için.

@gurme_izmir

- Fokai Balık Foça
Deniz ürünleri ve mezeleri güzel. Yılbaşını geçirmek için keyifli bir ortam.
- Le Roi / Bostanlı
Etseverler için güzel bir seçenek. Çok şık bir konsepti var.
- Kitchen Lab / Alsancak
Yemekler çok güzel ve çok şık bir mekân.

@yemekle_bitmez

- Mostari Folkart / Bornova
Fasıllı bir gece isteyenlere.
- Kordonboyu Balık Pişiricisi
Balıkseverler tercih edebilir...
- Kaburgacı Ramazan / Alsancak
Bol mezeli, kebaplı, kaburgalı eğlence isteyenlere.