“Şans hazırlıklı olana gülermiş...”
Rahmetli arkadaşım Müslüm’den duymuştum bu sözü. O gün bugündür önüme çıkabilecek güzelliklere hazırımdır hep. Şans deyince aklınıza para gelmesin hemen. Güzel bi insan da, güzel bi manzara da, güzel bi yemek de şanstır çoğu zaman. Eğer ummadığınız bir anda, ummadığınız bir şey çıkıyorsa karşınıza ve bu sizi mutlu ediyorsa işte budur şans.
İstikamet Lokum Restaurant
Hatay’da oğlum Efe’yi derse götürdüğümde iki lafın belini kırdığımız Erol Amca (Bertecene) aklıma geldi. Sohbetlerimizde Urla Çeşmealtı’nda ‘Lokum Restaurant’ diye bi yerleri olduğundan ve oğlunun yaptığı ekşili kalamardan, levrek külbastıdan bahsedip öve öve bitiremezdi. Eh Çeşme planı yattı, otoban çıkışından en yakın yer de Çeşmealtı, yapacak bi şey yok. Şans, hazırlıklı olana güler deyip sürdük arabayı Lokum Restaurant’a.
Sahilde, sıra sıra dizilmiş restoranların ortalarında bi yerde Lokum. Yani hangi restorana girseniz aynı, havasında bi yer. Öyle değilmiş!
Bi kere şunu söylemeliyim... Bir restoranın lezzeti garsondan başlar. Eğer tatlı dilli, güler yüzlü değilse garsonunuz, dünyanın en şahane yemeği bile en kötü oluverir bi anda.
Ekşili kalamar, levrek külbastı
Restoran girişinde, yemeklerimizi servis ederken sohbet ettiğimiz Uğur Bey karşıladı bizi. 45 yıllık bir sektör geçmişi varmış.
Lakerdasını kendi yapıyor
Uzun uzun mezelerini anlatmayacağım, genelde bildiğiniz mezeler. Fakat lakerdasını pek beğendim. Gerçi biraz ince kesmişler ama olsun, güzeldi. Burçin Usta, kendisi yapıyormuş lakerdayı. “Torikler İstanbul’dan geliyor, burada işliyorum. Sonra da misafirlere ikram ediyorum” diye anlatıyor.
Ohoo, ben içeride gevezelik ederken mezeler masaya gelmiş Efe ve Ebru açlıklarını biraz olsun bastırmışlar bile. Ben de masaya ilişip masamızdaki sübyeden, lakerdadan, isli midyeden, palamut mezesinden ve mantarlı mezeden tadarak en sevdiklerimle birlikte olmanın keyfini çıkarıyorum.
Biraz sonra bu keyfin üzerine eklenecek keyiften habersiz dalıyoruz denizin, teknelerin seyrine.
İşte güler yüzlü garsonumuz, elinde ekşili kalamarla görünüyor. Biraz meraklı, “Tadın bakalım, beğenecek misiniz?” diyerek masaya bırakıyor kalamarı.
Hemen bi çatal alıyorum. Ardından çatalı bırakıp bi parça ekmekle şamandırayı daldırıyorum bu enfes lezzete. Kalamarı yerken aklımdan geçen şu: “Buranın adı kesinlikle bu kalamar nedeniyle lokumdur, başka bir şey olamaz.” Sevgili dostlar, uzun zamandır böyle lokum, böyle lezzetli bir kalamar yemedim. Kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet.
Ustadan el almış
Maaile biz ekşili kalamarın içinde şamandıralarla gezinirken bu sefer Lokum Restaurant’ın aşçısı Burçin görünüyor ufukta. Gevrek gevrek gülerek, elindeki levrek külbastıyla bize doğru geliyor. Anlaşılan, kalamarı beğendiğimiz haberi çabuk ulaşmış kendisine.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024