Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Lezzet yemekte midir yoksa yapanda mıdır bilinmez. Kimi el melekesi der, kimi kullanılan malzemeyi över. Bana göre hepsi.

Ancaaak güler yüz, tatlı dil olmazsa yemeğin lezzeti asla olmaz.

Timur’u Kemeraltı’nda bir otoparkta tanıdım. Kemeraltı’na gide gele dost olduk.

Bornova’ya lezzet geldi: Söğüşçü Ruhi

Asıl mesleğinin söğüşçülük olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım. “İşlerimiz çok iyiydi ortağımla, krize yenik düştük” dediğinde çok üzülmüştüm. Çünkü istekle özlemle anlattığı işini yapamıyordu.

Geçen yıl yine otoparka gittiğimde heyecanla “Bornova yeni adliye yakınlarında dükkan tuttum abi” diye geldi yanıma. Gözleri parlıyordu.

Haberin Devamı

Bir ay kadar sonra da “Açtık, bekliyoruz” diye aradı beni. Kısmet olmamıştı gitmek. Geçtiğimiz günlerde gittim.

Dükkânın adı ‘Söğüşçü Ruhi’...

Yahu bi isim bu kadar mı yakışır bi söğüşçüye...

Sanki mahallenin abisi, komşunun oğlu gibi.

Timur dostum Bornova’da Adliye ek binası yanında Antakya Sofrası restoranının tam karşı sokağında açmış dükkanını. Sıcacık şahane bi yer.

Senin adın Timur, neden ‘Söğüşçü Ruhi’ koydun dükkânın adını deyince “İç dünyamı yansıtıyo abi” diyo.

Güzel adam Timur, söğüşü de bi o kadar lezzetli. Güleç, hörmetli adam, namı diğer ‘Söğüşçü Ruhi’.

Bornovaya yolunuzu düşürün derim. Selamımla gidin, torpilli olsun söğüşünüz.

Telefon: 0 553 095 93 25

Tereyağında kimyonlu balık

“Kimyonlu balık olur mu arkadaş!” dediğinizi duyar gibiyim. Valla oluyor.

Fileto levrek, çipura, tavuk balığı veya dil balığını kullanabilirsiniz. Hatta aslında fileto alabalığı şiddetle öneriyorum.

İşte tarfimiz...

- 100-150 gr tereyağı

- Bir çay bardağı zeytinyağı (balığın miktarına göre yağ oranlarını ayarlayabilirsiniz.)

- Kimyon (tepeleme dolu 1,5 çay kaşığı)

- Sarımsak zeytinyağı

Tereyağını ve içine ilave ettiğiniz zeytinyağını kızdırın, yağ kızınca ocağınız çok az kısın ki yağınız yanmasın.

Fileto balıklarınızı tavaya koyun. Kimyonla birlikte güzelce kızartın.

İki - üç dış sarımsağı önceden dövüp zeytinyağı ve limonla iyice çırpın.

Balıklarınızı servis tabağına yerleştirdikten sonra üzerine hazırladığınız limonlu zeytinyağını gezdirin.

Haberin Devamı

Ve şahane lezzetin tadına bakabilirsiniz.

Afiyet olsun.

İşte ‘Esnaf Lokantası’

Biz çocukken mahallenin bakkalı, mahallenin kasabı, mahallenin pidecisi, mahallenin lokantası vardı.

Terzisi, ayakkabıcısı ve daha nice zanaatkâr ‘esnaf’ vardı.

Şimdilerde ne terzi kaldı ne de ‘şans, talih, kısmet’ satan bakkallar.

Bornova’ya lezzet geldi: Söğüşçü Ruhi

Esnafa evin anahtarı bırakılırdı. Sokakta oyun oynarken acıkınca, susayınca komşudan isterdik.

Bi salçalı ekmek yeterdi. Esnaf, muhtar gibi herkesi bilirdi. Şimdilerde çok azaldı böyle yerler.

İşte böyle bi yer Gaziemir ‘Kanaat Lokantası’.

Nazmi Usta da hâlâ 40 yıl önceki esnaf.

Yemeğe, hele güzel yemeğe düşkünlüğümü bilen Aykut Altunsu kardeşim önerdi, Gaziemirdeki ‘Kanaat Lokantası’nı...

Aslında her karşılaştığımızda kırk kere söyledi desem yeridir. Gaziemir eski Tansaş (yeni Migros) karşısında havaalanına giderken battı çıktının hemen sol yanındaymış.

Bir iş görüşmesi sırasında “Hadi gidelim” dedik ve gidiş o gidiş.

Nazmi Usta’nın yemeklerinin, tatlı tatlı takılmalarının müdavimi olduk.

Haberin Devamı

***

İzmir’in en eski lokantalarından biri Kanaat Lokantası. Ustanın önerisiyle kuru, tas kebabı ve pilav söyledik.

Biz masaya oturmadan geldi siparişlerimiz. Masalarda hem yemek yeniyor hem de gelenlerin neredeyse tamamı birbirini tanıyor gibi.

Kanaat Lokantası’nın her şeyi Nazmi Usta, gelen tüm müşterilere aynı samimiyet içinde “Hoş geldiniz” diyor.

Kimine hastasını soruyor, kimine “Baban nasıl kızım?” diyor, arada çalışanlarına takılıyor.

Bazen dışarıdan gelen sataşmalara tatlı tatlı cevap veriyor. Ve tüm bunları hiç kendini bozmadan kocaman bir gülümsemeyle yapıyor.

Saat 11.30 gibi başlayan servis, 13.30 14.00 gibi bitiyor. Bu muhabbetten, leziz yemeklerden faydalanmak istiyorsanız zamanınızı iyi ayarlamak zorundasınız.

Hay Allah! Yazarken acıktım iyi mi...

Bugün fırsat yaratırsam ben de Nazmi Usta’ya bi uğrayayım bari. Belli mi olur karşılaşırız belki...

Teşekkürler Nazmi Altıntaş, ellerin dert görmesin.

Yemekler mi? Bence denemelisiniz, hepsi ayrı ayrı güzel.

Telefon: 0232 251 68 19