Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Mola yerinden öte bir yer. Karavan için güvenli. Akhisar Gölet şahane! Her mekândan memnun ayrılmanız garanti. Çorba, kokoreç, dondurma, katmer ve tabii ki köfte… Esnaf lokantasından 88 yıllık katmerciye keşfedecek çok lezzet var

Geçen hafta yine yollardaydık. Dört kafadar çıktık yola. Ben, Seço, Nevzat ve oğlum Efe. Asıl varış noktamız Bursa’ydı, ancak biz erken çıkıp bir gün ve geceyi Akhisar’da geçirmek istedik. İlk gidişimiz değil elbet Akhisar’a. Biraz bilirim yani! Ancak karavanla nerede kalırız, güvenli bir yer bulur muyuz, kalacağımız yerde ihtiyaçlarımızı giderebilir miyiz bilmiyordum. Eh karavancılık da biraz risk öyle değil mi? Artık karavanı kullanırken daha rahatım, ama hâlâ büyüklüğünden ürküyorum. Zamanla alışacağız birbirimize yapılacak bir şey yok!

Haberin Devamı

Öğlen lezzet turu

Akhisar’da karavanınızı park edecek alan çok. İnsanlar misafirperver ve her konuda yardımcı. Merkezde belediye civarına bırakabilirsiniz karavanı ve yürüyüş mesafesinde her yere ulaşabilirsiniz. Sabah, öğle, akşam, her an şahane lezzetlere ulaşabileceğiniz tam anlamıyla bir gastronomi şehri Akhisar. Elbette bu konuda önereceğim yerler olacak; ama gözünüz kapalı girdiğiniz bir mekândan memnuniyetsiz ayrılmanız imkânsız. Çorba, kokoreç, dondurma, katmer ve tabii ki köfte… Belki denizi yok Akhisar’ın ama şahane bir mutfak kültürü, muhteşem tarihi zenginlikleri var. Mesela dünyanın belki de ilk çocuk kütüphanesi Akhisar’da. Hâlâ da bu hizmetini sürdürüyor. Şehir müzesindeki “Kehanet taşı” da görülmeye değer enteresan eserlerden biri.

Gölet şahane

Akşama doğru artık konaklayacağımız alana gitme zamanı. Akhisar Belediyesi’nde görevli arkadaşım Oğuz Kağan, sağ olsun bu konuda bize çok yardım etti. Akhisar Gölet’i önerdi akşam için. Duyduğumda biraz garipsedim, ancak lokasyona gelince şapka çıkardım. Karavanlar için özel bir alan yok, ama güvenli, ihtiyaçlarınız için hemen her şeyin bulunduğu; tuvaleti, parkları, mangal alanları olan şahane bir yer. Biz, çamlık bir alana yerleştik. Alanda masa, sandalye mevcut. Hiç vakit kaybetmeden masamızı kurmaya başladık ki, kıymetli kardeşim Baraka Restoran’ın sahibi Sergen geldi motosikletle. “Abi madem restorana gelmiyorsunuz, restoran size geldi” diyerek elleriyle yaptığı mezelerle, ara sıcaklarla donattı masayı. Ardından Dayıoğlu Kasabı Muhtar amcanın oğlu Okan, “Abi çocukluğunun köftesi olmadan olmaz bu sofra” diyerek şahane köfteler getirdi.

Haberin Devamı

Takipçisi olacağım

Onlar gitti. E hadi o zaman günü batıralım derken, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu geldi. Ayaküstü karavan sohbeti ettik. Bu arada itiraf etmeliyim, bugüne kadar karavan işini bu kadar pürdikkat dinleyen bi başkan görmedim. Kendisinden, Akhisar Gölet’e bir karavan konaklama alanı oluşturulması için söz aldık. Ayrıntıları bende; söylediklerinin yarısını yapsa efsane bir park alanı olur. Bunun takipçisi olacağım.

Ve işte artık dört kafadar yalnızız. Koca park boşaldı. Etrafta sadece köpek sesleri, altında konakladığımız çamların kokusu ve derin muhabbetimizin eşlikçileri var. Sizlere önerim hep bir geçiş güzergâhı olarak gördüğünüz yerlere vakit ayırmanız. Akhisar bunlardan sadece biri. İnanın Akhisar’da bir mola buna değecek. Yarın yine yol var. Şimdi dinlenme zamanı. Yeni yolculuklarda ve yollarda görüşmek üzere. Kalın sağlıcakla...

Haberin Devamı

Akhisar’da molaya değer

Nerede ne yemeli?

Baraka Restoran: Akşam yemeği için biçilmiş kaftan. Kemik suyunda hazırlanmış favası, efsane kokoreci, fırın kellesi, şakşukası şahane.

Dayıoğlu Kasabı: Evet Akhisar’ın köftesi özel, ama ben Dayıoğlu’nun köftesinin de nevi şahsına münhasır olduğunu düşünüyorum. Pişirtip dolabınızda da saklayabilirsiniz. Mutlaka tadılmalı.

Köfte Ahmet: Akhisar köftesinin eski ustalarından Ahmet usta. Mütevazı küçük dükkânında oğlu ile geleneksel Akhisar köfte yapıyor.

Şenkardeşler Çorba: Akhisar ve civarına özgü doğrama pideli paçayı burada yiyebilirsiniz. Ayrıca kuzu kokoreç ve Akhisar’a özel dalakla fırında pişen dana kokoreç de yiyebilirsiniz.

Lokantacı Hüseyin: Bir esnaf lokantası burası. Dükkâna özel bir işkembe yahnileri var ki, dillere destan. Sadece cuma günleri yaptıkları işkembe yahni, lokantanın kuruluşundan beri geleneği olmuş. Diğer yemeklerinin de şahane olduğunu söylemeliyim.

Yıldız Katmer: 88 yıllık dükkân, sahibi Erdoğan Öncü ile yaşıt. Babası o doğduğu gün açmış lokantayı ve hep katmer yapılmış dükkânda. Bugün o da kendi oğullarına el vermiş. Akhisar’a gidildiğinde Yıldız Katmer ve Erdoğan amca illaki ziyaret edilmeli. Katmerin yanında bir Akhisar gazozu içilmeli.

Akhisar’da molaya değer

Akhisar’da molaya değer

Tarihi kütüphane

Tarihi Zeynelzade Kütüphanesi: İlçenin Has Hoca Mahallesi’nde bulunan kütüphane, yapısının girişindeki yazıta göre, “1212 Hicri/1797-1798 Miladi” yılında, Zeynelzade Hacı Ali Efendi tarafından yaptırılmış. Belki de dünyanın ilk çocuk kütüphanesi olan bu şahane yer kesinlikle görülmeli.

Akhisar’da molaya değer

Akhisar’da molaya değer