Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

- Önce yapının zemin etüd araştırması yapılıyor. - Proje ve ruhsat onayından sonra inşaat başlıyor. Dökülen betonun dayanıklılığının artırılması ise yaklaşık 15 beş gün sürüyor. - Bu süreçte betonun buharlaşmaması için sürekli olarak ıslatılması gerekiyor...

Kahramanmaraş merkezli depremler yapıların güvenliğini bir kez daha en acı şekliyle hatırlattı. İki büyük ve yüzlerce artçının yaşandığı depremde sapasağlam kalan binalar ise ders niteliğinde. Yıkım karşısında zarar görmeyen yapılar bir binanın hangi aşamalardan geçerek nasıl yapılması gerektiği konusunu bir kez daha hatırlattı. Peki bir binanın güvenli inşası ve afetler karşısında zarar görmemesi için neler yapılmalı? Konunun muhatabı müteahhitler nelere dikkat etmeli?

Haberin Devamı

İnşaat öncesine dikkat!

Bir bina yapılmadan önce teknik projeleri hazırlanıyor. Zemin etüdünün sonucuna göre inşaatın alanının statik projeleri çıkarılıyor. Etüd onaylandıktan ve ilgili meslek odalarından onay alındıktan sonra belediyeye ruhsat için başvuruluyor. Ve inşaat süreci başlıyor.İlk olarak harfiyat alınırken yandaki binalara zarar gelmemesi için püskürtme beton isteniyor. İnşaata başlayınca haritacı çağrılarak evin yapılacağı köşeler tespit ediliyor. Yapı denetimi onaylandıktan sonra zemin değerlendirmesi tamamlanıyor. Dökülen betonun mukavemetinin sağlanması ise yaklaşık 15 beş gün sürüyor. Bu süreçte betonun buharlaşmaması için sürekli olarak ıslatılması gerek. Bir inşaatın yapımındaki en önemli husus bu.

Yıkılan binaların çoğunun bu işlemde geçmemiş olduğu öngörülüyor. Statik projeyle birlikte atılan her beton için yetkililer örnek alıyor. Betondan alınan numuneler 28 gün sonra kırılarak firmanın dosyasına konuluyor. Zeminle ilgili sonuçlar gelince temel üstü vizeyi belediye onaylıyor.

Dökülen beton sürekli ıslatılmalı

% 60 seviye müracaatı

Sonra da %60 seviye müracaatı yapılıyor. Her beton döküldüğünde numune alma işlemi devam ediyor. Örneklerin sonucunda bir sorun çıkarsa inşaat devam etmiyor. İnşaat sorunsuz olarak bitirildiğinde ise iskân istemek için başvuru yapılıyor. Yapılan denetimlerde beton, çimonto ve diğer değerlerde bir sorun varsa zaten inşaata devam edilmiyor. Projede her şey düzgün ve eksiksiz ise iskân çıkıyor. İskân çıktıktan sonrasında müteahhittin sorumluluğu bitiyor.

Haberin Devamı

Nelere dikkat edilmeli?

1999’dan sonra yapılan binalar için; inşaat iskanı alınmış mı? İnşaatın dosyasından projelerine ve vizelerine bakılmalı dosyada mevcut mu? Dökülen betondan numuneler alınmış mı? Numunelerin değerleri dosyada var mı? Kötü sonuç var ise binanın yapımı durdurulup gerekli işlem yapılmış mı? gibi konulara dikkat edilmesi öneriliyor. Kiracıların evinin güvenli olup olmadığına dair örnek alıp işlem yaptırması yasal olarak mümkün değil. Bu sorgulama ancak ev sahibinin vekaletinde yaptırılabiliyor.

50 bin 576 bina için yıkım kararı

7,7 ve 7,6’lık depremin bilançosu yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Kayseri, Niğde ve Kilis’in de yer aldığı 13 ilde yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında şu ana kadar 387 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Yürütülen çalışmalar kapsamında 50 bin 576 binanın yıkılması gerektiği tespit edildi.