Alanya Turistik İşletmeciler Derneği’nin de desteğiyle şu anda 75 bin depremzedenin Antalya’daki otel ve pansiyonlarda ağırlandığını belirten Kavaloğlu, “Burada herkes taşın altına elini, kolunu, gövdesini koydu” dedi.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma yol açan, 43 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremlerden etkilenen afetzedelere kucak açan Antalya’da evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlar otellere yerleştirildi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği’nin de desteğiyle şu anda 75 bin depremzedenin gerek kentteki pansiyonlarda, gerekse beş yıldızlı otellerde ağırlandığını kaydetti.
Herkes sisteme oda tanımladı
“Burada herkes taşın altına elini, kolunu, gövdesini koydu. İnanılmaz derecede iyi bir niyetle.. Kemer’den Alanya’ya kadar bütün otelciler pansiyondan beş yıldıza kadar herkes sisteme oda tanımladı” diyen Kavaloğlu yapılan çalışmaları Milliyet’e şöyle anlattı:
“Alanya, Manavgat, Serik, Kemer ve Antalya merkezde afet merkezleri kuruldu. Afet merkezlerinin içerisine il turizm müdürlüğüyle birlikte birer konaklama alanları oluşturduk. Oraya İl Turizm Müdürlüğü ekip verdi. Biz de STK’lardan arkadaşlarımızı il turizm müdürlüğü içerisinde açılan koordinasyon merkezine verdik. Oradan uçakla ve otobüslerle gelemeyip, münferit bazlı gelenleri o ekip aldı, nerelere yerleştirileceği konusunda koordine etti. Buradan deprem bölgelerine otobüsler yardımlarla gitti, gelirken depremzedeleri getirdiler. İlk planlamaya göre biz Malatya, Diyarbakır ve Kahramanmaraş’taki depremzedeleri ağırlayacaktık. Fakat Hatay’dan o kadar çok kişi geldi ki... Kendi almamız gereken bölgenin dışında Hatay’dan çok ciddi bir depremzede ağırlıyoruz şu anda otellerde.”
‘Lojmanları da kullandık’
Antalya’da otellerin kış döneminde yüzde 15’inin açık olduğuna dikkat çeken Kavaloğlu, “Antalya’nın en doğusunda ve en batısında minumum seviyede oteller açık. Bizde 1 Nisan’da turizm sezonu başlar. 15 Mart gibi de bütün ön hazırlıklar biter. Otel işletmecilerinden renovasyon ve restorasyonda olmayan, hazırlıklı olan açılabilir otelleri önce rica ettik. Sonra açık otellerin lojmanlarını. Kemer’deki depremzedeleri ağırlayabileceğimiz çok fazla yer olmayınca orada hem lojmanları hem de açık otelleri kullanmaya başladık. Pansiyonlar, apart oteller, küçük ve orta ölçekli bütün oteller gönül birliği yapmışçasına çalıştık” diye konuştu.
Yapılan yardımı suistimal etmek isteyenlerin de çıktığını belirten Kavaloğlu, “Cipiyle gelenden, depremzede olmayıp da depremzede gibi davrananlar oldu mu? Oldu. Ama bu yüz tane de bir taneye bunu yaparken diğer doksan dokuz depremzedeye ihtiyacı olan, bize ihtiyacı olan insanlara ilave mağduriyet yaratmamak için bunu sineye çektik” şeklinde konuştu.
Termal oteller değerlendirilebilir
Oteller yeni sezon hazırlıklarının başlayacağı 15 Mart’a kadar depremzedeleri ücretsiz olarak ağırlamaya devam edecek. Mağduriyetin devam etmemesi için kapalı olan oteller depremzedelere hizmet vermeye devam edecek. Kaan Kaşif Kavaloğlu’nun verdiği bilgiye göre 22 Şubat itibariyle otellere yerleşen depremzede sayısı 73 bin 848 kişi. Yurtlarda, kamu misafirhanelerinde konaklayan afetzedeler de var. Toplamda gelen kişi sayısı 148 bin kişi olmuş. 148 bin kişinin içinde kendi imkanlarıyla kalan yaklaşık 58 bin kişi daha var. Kış ve kayak otelleri ile bazı termal otelleri için sezonun kapanacağını hatırlatan Kavaloğlu, 15 Mart’a kadar barınacak yer bulup ayrılan misafirlerin dışındaki afetzedelerin buralara yönlendirilebileceğini söyledi.