1992’de zabıta memuru olarak girdiği belediyede, sırasıyla zabıta ve insan kaynakları müdürü, sonra başkan yardımcısı seçildi Çetin Akın. 2019 seçimlerinde de Turgutlu’nun yeni belediye başkanı oldu.
1992 ylında zabıta memuru olarak girdiği Turgutlu Belediyesi’nde başarı basamaklarını teker teker tırmanıp önce Zabıta Müdürü, ardından İnsan Kaynakları Müdürü, sonra Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Çetin Akın, 31 Mart yerel seçimlerinde, yani belediyedeki 27’nci yılında başkan seçildi. CHP’nin 2014’te ilçede 8 bin oy aldığını ve ilçe barajını aşamadığı için meclis üyesi çıkaramadığını belirten Akın, “Sonuç kanıma dokunmuştu. Gençlik yıllarımdan itibaren partinin her kademesinde görev aldım, herkese destek oldum. Ben de siyasetin sunduğu imkanları kullandım ve çalıştığım iki başkana rakip oldum. 38 bin oy aldım, Cumhur İttifakı’na 400 oy fark attım” dedi. Başkan seçilir seçilmez ilk işinin aksaklıkları tespit etmek olduğunu kaydeden Başkan Akın, maaş ve borçların ödenemediği bir belediyeyi devraldığını, ciddi tasarruf süreci başlattıklarını ifade etti, “Dokuz aylık süreçte yaklaşık 5 milyar liralık tasarruf yaptık. 2020 yılı bütçemiz ise 80 milyon lirayı bulacak” diye konuştu. Akın, Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur Ağır’ın sorularını yanıtladı.
Soruna kökten çözüm
- İlçede yıllardır bozuk olan yol ve sürekli devam eden kazı çalışmaları bölge sakinlerinin tepkisini çekiyordu, son durum nedir?
Seçim döneminde ilçenin köstebek yuvası gibi olduğunu dile getiriyorduk. Dokuz ayda 100 bin metrekarelik yol döşeme çalışması yaptık ve sorunu kökten çözdük. Ana arterlerin tamamı yenilendi. Çıkan hafriyatı da kurduğumuz tesiste eleyip temizledik. Bu taşları, sorunlu olan çarşı bölgesine döşeyeceğiz. 3.45 liraya ihaleyi alan firma, ikinci el taşla işi tamamlayacak, böylece malzeme masrafımız da olmadı.
‘Göç dalgası olabilir’
- Kentsel dönüşüm projeleriniz var mı?
İmar planını revize ettik, ciddi çalışma yaptık. Mart ayında da Yıldız Teknik Üniversitesi’nden akademisyenler gelip iki ay boyunca çalışacak. Hazırladıkları rapora göre ne kadar konut ve ticari alana ihtiyacımız var, ilçe ne yönde ve nasıl büyümeli hepsinin yanıtını alacağız. Kapsamlı fizibilite çalışmasının ardından, dönüşümde izleyeceğimiz yol netleşecek.
- Turgutlu’ya göç ne durumda?
Geçmişte tuğla toprak fabrikalarımız vardı ve insan gücü gerekiyordu. Bu nedenle çoğunluğu doğu bölgelerinden olmak üzere, yoğun göç aldık. Teknoloji geliştikçe ve maliyet arttıkça sayıları 130’u bulan fabrika sayısı 20’lere kadar düştü. Yoğun göç artık durdu. 90’lı yıllarda 60 bin civarında olan nüfus, şu an 165 bin. Şimdi orta ölçekli sanayi planı üzerinde çalışıyoruz. Bir kooperatif aracılığıyla yan sanayi bölgesi kuruyoruz. Yaklaşık 200 bin işyeri olacak. OSB’miz de doldu ve yeni alanlar açmak için bakanlığa başvurduk, işlemler çok yakında tamamlanacak. Yeni bir göç dalgası olabilir. Volkswagen’in Manisa’da fabrika kurması gerçekleşirse, OSB’mizi daha da genişleteceğiz.
- Önceki dönemden gençlik merkezi projesi vardı, ne aşamada?
Alan tamamlandı ama havuzun olduğu taraftaki binada göçme var. Çatlaklar oluşmuştu. İhaleyi Büyükşehir yapmıştı, bizde Büyükşehir Başkanımız Cengiz Ergün’le görüştük ve protokol imzaladık. Bina güçlendirilecek ya da yeniden yapılacak.
‘Coğrafya bizi zorluyor’
- Vizyon projeniz, hayaliniz nedir?
Büyükşehir kanunuyla ilçelerin eli kolu bağlı, ekonomik olarak felç olmuş durumdayız. Şu an için en büyük isteğim, ele güne muhtaç olmadan işleri yürütmek. Şeffaf yönetimi çok önemsiyorum, kapımız hep açık. Bunların dışında ciddi trafik ve otopark problemi var. Bunu çözersek ilçe çok rahatlayacak. Gediz Nehri hala kirleniyor. Çoğu mahallenin atığı Gediz’e akıyor. Keşke kırsal mahallelerdeki atıkları toparlayacak bir arıtma tesisi yapabilsek. Mahalle sayımız fazla. Örneğin biri Bayındır sınırında, oraya gidip çöp toplayıp dönmek bir gün sürüyor. Coğrafya bizi zorluyor, büyük paralara, devletin desteğine ihtiyacımız var. Ben geldiğimde geçen yılki bütçenin yüzde 63’ü personel gideriydi. Yatırıma 20 milyon lira kalmıştı. Şimdi yüzde 43 personel gideriyle çalışıyoruz.
Her gün 600 kişi sıcak yemek yiyor
- Çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve engellilere yönelik projeleriniz neler?
Göreve gelir gelmez Engelli Masası kurduk. Belediyede işi olan engelli vatandaşın işlerini biz takip ediyoruz, o çayını içiyor. Bir engelsiz yaşam aracımız var. Gün boyunca hizmet veriyor. Hastaneye gitmesi gerekiyorsa ulaşımını sağlıyoruz. Kendine bakamayacak durumda olan herkese aş evimizden yiyecek taşıyoruz. 289 aile, toplam 600 kişiye her gün sıcak yemek sunuyoruz. Whatsapp ihbar hattımız var. Her türlü sorun ve talebi anında öğrenip müdahale ediyoruz. Dost Eli projemiz var. İki şubemizle geçen ay 8 bin aileye giyim yardımı yaptık. Telefonum 24 saat açık, tabii ki odamın da kapısı hep açık. Seçimden önce öyle söz vermiştim.
- Yoğun tempoda çalışıyorsunuz. Bir gün nasıl geçiyor. Kendinize, aile ve çocuklara zaman ayırabiliyor musunuz?
Açıkçası kendime zaman ayıramıyorum. Hayatımızı Turgutlu’ya adadık. İstediklerimizi hayata geçirene kadar tatil yapmak yok. Nikahlara ve cenazelere kesinlikle katılıyorum. Hem mutluluğu hem acıyı paylaşıyoruz. Her işin bedeli var, hizmet etmek çok kutsal. Makam şöforüm yok, kendi aracımı kendim kullanıyorum. Yanımda güvenlik de yok.
Dokuz ayda hayata geçirilen çalışmalar
- Yaklaşık 5 yıl aradan sonra Bağ Bozumu ve Kurtuluş şenlikleri hayata geçirildi.
- Eski belediye binasında kültür sanat etkinlikleri, bahçesinde de kitap fuarı düzenlendi.
- İlçe geleneklerinden rahvan at yarışları gerçekleştirildi.
- Yağlı güreşler yeniden hayata geçirildi.
- 3 yıldır toplanmayan Kent Konseyi’nin genel kurulu yapıldı.
- Whatsapp hattı açıldı.
- İlçede ilk kez üniversite tercih merkezi oluşturuldu.
- Atatürk Kültür Sanat Merkezi projesi hayata geçirildi.
- Belediye tarihinde ilk kez kadın basketbol ve erkek voleybol takımları bölgesel ligde mücadele etmeye başladı.
- Down sendromlu çocuklardan oluşan engelli basketbol takımı turnuvalara katılacak.
- Engelsiz Masa ile Gazi ve Şehit Aileleri Çözüm Masası oluşturuldu.
- Her ay 8 bin kişiye kıyafet yardımı yapılıyor.
- 9 ayda 14 tiyatro oyunu sahnelendi.
- Sokak hayvanları için sığınma yuvaları yapıldı.
- Turgutlu Belediyesi Dağcılık Akademisi kuruldu.
- Cenazelere gönderilen çiçek ve pide uygulaması iptal edildi, sabit çelenk yapıldı.
- Bebek paketi uygulaması kaldırıldı, makam arabası kullanılmıyor ve makam şoförü bulunmuyor.
- İhaleleler canlı yayınlanıyor.
- Dokuz ayda 5 milyon liraya yakın tasarruf sağlandı.
‘Kasabalı gençlerimiz harikalar yaratıyor’
- Sporla aranız nasıl?
Turgutlu’ya spor yaptırıyoruz. Hem geleneksel sporlara hem gençlere destek veriyoruz. Yaz spor okullarında bin 800 öğenciye hizmet verdik. Basketbol, yüzme, uzakdoğu sporları gibi birçok branş açtık. Kadın basketbol takımı kurduk. Bölgesel ligde oynuyorlar. Erkek voleybol takımımız var, onlar da 2. Lig’e yükseldi. Amatör ruhla mücadele ediyoruz. İki takımda da transfer yok, hepsi Turgutlulu gençlerden oluşuyor. Turgutluspor da ciddi bir başarı yakaladı. Hedefimiz şampiyonluk. İlk yarıda şampiyonluk adaylarıyla deplasmanda oynadık. İyi de sonuçlar aldık. Ayrıca güreş ve rahvan at yarışı yaptık. Cirit etkinliği ile deve güreşi de düzenleyeceğiz.
- Kültür-sanat faaliyetleriniz var mı?
Atatürk Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi açtık. Tiyatro, bağlama, müzik, halk oyunları, el işi kurslarımız var. İki bilgisayar laboratuvarı kurduk, üniversiteli gençler için gece 24.00’e kadar açık. Üniversiteli gençlerimiz de binada kütüphane kurdu, adı da Yara Bandı Kütüphanesi.