İÇİNDEKİLER:
100 gram pirinç
80 gram konserve ton balığı
4 yumurta
300 gram un
300 gram panko
1 litre ayçiçek yağı
Herkese merhabalar arkadaşlar. Bugüne kadar ana yemek tarifleri, tatlılar, ara sıcaklar ve araştırma yazıları paylaştım fakat bir eksiklik fark ettim. Oda kahvaltı. Evet kahvaltı, malum kültürümüzde kahvaltı en önemli öğünümüz.
Dünyada kahvaltı denilince akla gelen ilk ülkeyiz ve bunun hakkını fazlasıyla da veriyoruz. Kahvaltılık soslardan tutun bal kaymağa, börek çeşitlerinden hamur işlerine, yumurta türevlerinden peynir çeşitlerine say say bitmeyen sofra zenginliğimiz var. Fakat bu kadar çeşit yetmezmiş gibi farklı lezzetler de üretmekten geri kalmıyoruz.
İşte tam da bu nokta da ben de üretmekten geri kalmadım ve bu tarifimde size nefis bir el yapımı lavaşla yapmış olduğum ürün hazırladım.
Özellikle Pazar kahvaltılarınızın assolisti olacağını düşündüğüm bu tarifim hem pratik hem de çok lezzetli. Bu arada bu tarifimin yapılışını youtube kanalımdan izleyebilirsiniz.
Şimdi tarife geçelim.
Herkese merhabalar arkadaşlar.,
Hafif ama çok çok lezzetli çıtır mı çıtır nefis bir tatlı ile sizinleyim.
Milföy hamuru benim için mucize bir üründür. Tatlı istersen tatlı oluyor tuzlu istersen tuzlu. Fransızların mutfak konusunda dünyaya kazandırdıkları en önemli tariflerden birisidir bence. Her ne kadar Fransızların olsa da Türk mutfağında da çok önemli bir yere sahiptir.
Ben de bu tarifimde size harika bir milföy tatlısını anlatacağım. Fransa’da klasikler arasında yer alan bu tatlı, ülkemizde de son birkaç senedir trendler arasında.
Aslında çok pratik bir tatlı ama bir o kadar da estetik bir görüntüye sahip. Bu tatlı 3 aşamadan oluşuyor; milföy, pastacı kreması ve çilek. İşte bu kadar basit aslında. Burada önemli olan pastacı kremasının kıvamı.
Herkese merhabalar. Kısa bir aradan sonra tekrar karşınızdayım. Fark ettim ki hiç balık tarifi vermemişim. İşte bu yüzden tam da mevsimini yakalamışken harika bir palamut tarifi vermek istiyorum. Kendi reçetem olan bu tarif birkaç aşamadan oluşmaktadır ama evinizde tam bir şef sunumu yapmanızı sağlayacak.
Gelelim balığımıza. Palamut balığı hemen hemen bütün denizlerimizde bulunmasına karşın en lezzetlileri Karadeniz ve Marmara’da avlananlardır. Eylül ve Şubat ayları arasında tam mevsimi olan palamut bu dönemle yağlanır ve bu lezzetini daha da arttıran bir durumdur. Fakat size küçük bir dipnot vermek istiyorum; palamut bazen tezgahlarda, Ege’de yaşayan yakın akrabası benekli orkinos ile karıştırılır ama lezzet olarak hiç alakaları yoktur. Palamudun orijinal olup olmadığını üzerinde bulunan başından kuyruğuna uzanan 7 adet şeritten anlayabilirsiniz.
Bu mevsimde fazla yağlanan palamut fırında ya da ızgarada çok daha lezzetli oluyor. Ben de bu tarifimde palamudu fırında değerlendirdim.
Söylediğim gibi çok aşamalı olan tarifim 8 ayrı adımdan oluşuyor. Aşamaların çok olması
Herkese merhabalar,
Yeni yılın bu ilk yazısında karşınıza çok farklı bir evrenin mutfağı ile çıkmak istedim. Bambaşka bir dünya orası. Müthiş bir yazar ve dil bilimcinin eseri; John Ronald Reuel Tolkien’in Orta Dünya’sından olan asil bir ırkın kültüründen, Elf’lerin mutfağından nefis bir lezzeti sizlerle paylaşmak istiyorum.
Derler ki ‘’ Bir ısırığı koca bir adamı tüm gün tok tutar’’ (one bite is enough to fill the stomach of a grown man). Bu sözü ile Yüzüklerin Efendisi serisini sevenler neden bahsettiğimi çok iyi biliyorlardır.
Lembas yani namı diğer Elf Peksimeti. Uzun süredir, bir Orta Dünya ve Tolkien hayranı olarak bu tarifi denemek ve yazmak istiyordum aslında ama kısmet yeni yılaymış. Tarifi biraz kendi damak zevkime göre revize etmiş olabilirim fakat tadını o kadar çok sevdim ki yemeklerimde bile kullanmaya başladım.
Aslında tam anlamıyla bir joker tariften bahsediyorum. İster kahvaltıda ister akşam yemeğinde günün hangi öğününde olursa olsun afiyetle kullanabilirsiniz.
Bu arada bu yazıyı yazarken fonda Y&uum
Herkese merhabalar,
Havalar soğudu ve kış meyveleri sahneye çıktılar. Bu tarifimde saray mutfağının göz bebeği olan Sultanların tatlı Ayva Tatlısını anlatmak istiyorum. Meyve tatlıları Türk mutfağı kültürümüzün vazgeçilmez lezzetlerindendir. Meyveleri hem ana yemeklerimizde hem de tatlılarımızda çok kullanırız.
Ayva tatlısını pişirmek için farklı yöntemler izlenebilmektedir. İster sadece tencerede başlayıp tencerede bitirebilirsiniz, ister sadece fırında pişirebilirsiniz, isterseniz de şimdi size anlatacağım gibi tencerede başlayıp fırında bitirebilirsiniz.
Herkese tekrardan merhabalar. Kısa bir aranın ardından tekrar nefis bir tarifle karşınızdayım. Bu sefer yöresel bir lezzet olan güveç kapamayı anlatmak istedim. Normalde büyük bir güveç ile masanın assolisti olarak ortaya servis edilir fakat ben bunu kişi başı porsiyon olarak yaptım. Bu yemeğin en sevdiğim yanı; misafirin önüne gizemli bir sürpriz gibi gelmesidir. Üzerini lavaş gibi açtığımız ekmek hamuru ile kaplayıp öyle pişiriyoruz. Servis edip yemeği yiyecek kişi üzerindeki ekmeği açana kadar da o şekilde kapalı kalıyor.
Etleri öncesinde mühürlemekte ve sebzelerle bir iki tur kavurmakta fayda var çünkü fırında geçirdiği süre 15 dakika kadar.
Hadi tarife geçelim.
İÇİNDEKİLER:
Not: Tek porsiyonluk
- Dana bonfile 150gr
- Domates 1 adet
Benim için çikolata denince akan sular duruyor. Her şeye hayır diyebilirim fakat çikolataya asla. Size de bu yazımda çikolata ile aslında kolaylıkla yapabileceğiniz harika görsele sahip nefis bir tatlı tarifi vermek istiyorum. Benim için çikolata denince akan sular duruyor. Her şeye hayır diyebilirim fakat çikolataya asla. Size de bu yazımda çikolata ile aslında kolaylıkla yapabileceğiniz harika görsele sahip nefis bir tatlı tarifi vermek istiyorum.
Son yıllarda başta benim de katılmış olduğum MasterChef yarışması olmak üzere yemek programları sayesinde adına aşina olduğumuz hatta yarışmada yapmasını çok sevdiğim için bana lakap olarak da takılan MOUSSE (Mus)’u en çok layık olduğu ürün olan çikolata ile hem de 3 farklı çikolata ile anlatacağım. Mousse Fransız kökenli bir kelime olup anlamı da Köpük demektir. Aslında tam da adına yakışır bir tatlı. Çünkü içinde barındırdığı küçük hava kabarcıkları sayesinde kabarık duran yapısı sayesinde köpüğe benzer. Bu sefer tarifi verirken