Efe TANAY
PhD, Avukat, Seyahat Yazarı
@efetanay
Büyük bir ilgiyle yayılan engelli parkur yarışları Türkiye’de pek bilinmese de, bu etkileyici sporla tanışan birçok Türk, yarışmak için yurtdışına seyahat ediyor. İngilizcesi Obstacle Course Race olan bu spor koşudan biraz farklı. Zorlu alanlarda yapılan koşuya ek olarak, düzinelerce engelden de geçiyorsunuz. Duvardan atlama, tırmanma, sürünme ve birçok kol engelinin olduğu yorucu engellerden birkaç düzine var. Yani sadece hızlı bacaklara değil güçlü kollara ve dayanıklı bir vücuda da sahip olmanız gerekli.
Engelli Parkur Yarışlarının en büyük temsilcisi Spartan, bu sene dünya şampiyonasını Birleşik Arap Emirlikleri’nin eşsiz alanlarından birinde gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanından insanların akın ettiği bu çöl yarışı için Türkiye’yi temsilen katılan tek kişi olduğumu sonradan fark ettim. Aslında orada yaşayan bir Türk daha katılmış ama BAE adına kayıt olduğu için, sistemde görünen tek Türk bendim. Gerçi keşke daha fazla Türk olsaydı da takım olarak da yarışabilseydik. Bu yarışların bireysel kategorileri çok eğlenceli olsa da takım yarışlarının ruhu bir başka oluyor gerçekten. Türkiye’de iyi bir hayran kitlesi olsa da sadece yarışmak için dünyanın bir ucuna gitmek herkese kolay gelmiyor elbette ve engelli parkur yarışlarının hala Türkiye’de düzgün bir örneği yapılmadı, ne yazık ki.
Bu zorlu parkurları bitirmek bile çoğu yarışmacı için büyük başarı kabul ediliyor aslında ve çoğu kişi rakiplerinden çok kendisiyle yarışıyor bu heyecan dolu yarışmalarda. Dikenli tellerin altından geçtiğiniz, 40 kilo civarı ağırlıkları taşıdığınız, mızrak attığınız ve birçok kere tırmanma gerektiren zorlu engellerden geçtiğiniz bu yarışmalarda yaş sınırı da yok üstelik. 60 Yaş üzerindekilerin bile ayrı kategoride yarışabildiği bu heyecan dolu yeni spor dalı yaklaşık 10 yıldır bir tutku haline gelmiş durumda ve bende bu çılgın sporla Moskova’da tanıştım. Doktora yapmak için geldiğim Rusya’da eski bir milli sporcu olarak spora devam ederken bir heyecanla katıldığım bu yarışlar daha sonra hayatımın bir parçası haline geldi ve son dönemde başka ülkelere de giderek her yerde bu yarışlara katılmaya başladım.
Türkiye’ye de geliyor
İçinde spor ve eğlence ruhu olan herkesin daha görür görmez tutkunu haline geldiği engelli parkur yarışları artık Türkiye’de de olmalı diye düşünüyorum uzun zamandır. Bütün dünyada 50’den fazla kez bu dalda mücadele etmiş bir Türk olarak bu güzel sporu Türkiye’ye getirmek için büyük bir çaba içerisindeyim uzun zamandır. Büyük bir sürpriz olmazsa Vahşi Kurt Yarışı (Wild Wolf Race) formatıyla Türk tarih ve kültüründen öğeler taşıyan çok özel bir yarış formatıyla Türk spor severlerle tanıştırmak istiyorum bu macera dolu formatı.
Üstelik bu yarışlar profesyonel sporcu olmanızı gerektiren organizasyonlar da değil. Herkesin kendini denediği, heyecan dolu bir parkurda eğlenerek ter attığı bir spor dalı. Gencinden yaşlısına, kadın erkek herkesin sevdiği bu sporla 2022 yazında Türkler de tanışacak.