Ordu’nun Perşembe ilçesinde güzel şeyler oluyor… Sakin şehir unvanlı Perşembe’de, Gelecek Turizm’de projesi desteği ile ev kadınları yaptıkları yemeklerle bölge turizmine destek veriyor
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) başkanı ve kendisi de Perşembeli olan Celal Toprak: ‘‘Bölgenin gelir olarak sadece fındığa bağlı olmaması için çabalıyoruz. Turizm, bölgedeki göçü durduracak ve gençlere iş imkanı sağlayabilecek en önemli kaynak. Hesaplarımıza göre her ay gelecek olan 100 turist bölgenin kaderini değiştirebilir” diyerek bizim için ufak görünen rakamların adeta bir kelebek etkisiyle pek çok kişinin hayatını nasıl etkileyebileceğini çarpıcı bir şekilde belirtiyor.
2018 projelerinden biri olan Perşembe’nin Işıklarını Kadınlar Yakacak’ın en önemli ayaklarından biri yenilenen Pembe Hanım Konağı. Konak, hem yöresel lezzetlerin sunulduğu bir eğitim merkezi hem de dört odası ile konaklama hizmeti sunan bir pansiyon olarak misafirlerini ağırlamaya başladı. Sadece burada değil projelerin genelinde kadınlar önemli bir yer tutuyor. Nitekim Gelecek Turizmde’nin gizli meleği de iki kadın: Simge Baybalaban ve Zümre Yıldırım.
Farklı teknikler kullanılarak pişirilmiş ve lezzetiyle boyut atlamış sebzelere bayılıyorum. Son günlerdeki favorim ise Radisson Blu Tuzla’nın şefi Yavuz Yiğit’in patlıcanı oldu. Otel, içinde kendi hamamı bulunan odaları ve SPA’sıyla ünlü. Mutfağı ise saklı kahraman. Zira Yavuz şefin tabakları hem görsel hem de lezzet olarak inanılmaz etkileyici. Şef, aromatik otlar ve baharatlarla sürpriz kombinasyonlar yapmayı seviyor. Mesela somon ve köz patlıcanlı ravioli’yi mercan köşklü bir sosla veriyor, keçi peynirli brule’ye nane pestoyu yakıştırıyor ve kuzu confit’nin yanındaki patlıcanı Uzak Doğu soslarıyla glaze ediyor.
Buyrun şeften size
harika bir tarif: Patlıcanı (havuç, kabak da olabilir) soyup bütün halde kızartın. Çıkarır çıkarmaz da yarım çay bardağı tavuk suyu, birer tatlı kaşığı soya sosu, miso ve 1.5 tatlı kaşığı kajun baharatı (marketlerde satılıyor) ile birlikte tavada çevirin. Tereyağı ekleyin, karıştırıp servis edin.