Ekonomimize yönelik birçok araştırmalar yapılmış bulunmaktadır. Sektörel bazda ağırlıklı olarak birçok konu incelenmiştir. Bunlar içinde 6 sektör vardır ki bugüne kadar az incelenmiştir.
1 - Kültür ekonomisi
Türkiye’de Kültür ekonomisinin boyutları ilk defa TAVAK Vakfı tarafından geçtiğimiz yıl yapılmış ve kültür ekonomisinde 53 ana sektör bazında kültür ekonomisinin ekonomideki yeri değerlendirilmiş ve GSMH yüzde 6.4’ünün kültür ekonomisinde oluştuğu ortaya çıkarılmıştır. Bu AB ülkelerini ortalaması olan 4.2’den çok daha yüksektir. Buna karşılık Almanya’da bu pay 8.9’dur.
2 - Gastronomi ekonomisi
Türkiye’nin el atılması gereken sektörlerin arasında yer almaktadır. Gastronomide tahmini sayılar ile 17 milyar ile 21 milyar dolar arasındadır. Gastronomi ekonomisinde böyle bir meblağın döndüğünden yola çıkılarak hareket edilmektedir. Buna karşılık son yıllarda terör olaylarının etkisi, yabancı turistlerin azlığı, Türk halkının fakirleşmesinin gastronomi ekonomisinde nasıl bir boyut kattığı ortaya çıkarılmamıştır.
3 - Futbol ekonomisi
Futbol ekonomisi son zamanlarda değer kazanan ekonomilerin başında yer almaktadır. Futbol ekonomisinin özellikle dört büyük kulübün ekonomik harcamalarına bakıp Türkiye’deki yayın haklarını da ele aldığımız zaman çok büyük boyutlara geldiği ortaya çıkmaktadır.
4 - Turizm ekonomisinin 60 sektöre olan etkisi
Turizm konusunda Türkiye’de anlaşılan yılda ne kadar turist gelip, ne kadar para harcadığı ve kişi başına harcanan para tutarına yönelmektedir. Buna karşılık Türkiye’de turizmden etkilenen ve yararlanan, bunlarla düşüp kalkan 60 ayrı sektör vardır. Turizm ekonomisinde o yıl 1 milyon kişinin az gelmesi bu 60 sektöre büyük etki yapmaktadır. Bu konuda da kapsamlı hiç bir araştırma yer almamaktadır.
5 - Lojistik sektör
Lojistikte Türkiye özellikle kara taşımacılığında Avrupa ülkeleri arasında eskiden birinci sırada yer almaktaydı. Avrupa Birliği, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkeleri alıp bu ülkelere yeteri kadar para yardımı yapamaması nedeniyle başta Bulgaristan olmak üzere lojistik sektörünü desteklemiştir. Türk tırlarının önünü kesmeye çalışılmaktadır ve Türk tırlarının Avrupa’daki birinciliği tehlikeye girmiştir. Lojistiğe tabii ki deniz ve hava, kargo taşımacılığını da ilave edersek Türkiye’nin güçlü havayolu filosuyla buradaki konumu ortaya çıkmaktadır.
6 -Sokak ekonomisi
Türkiye’de ele alınmamış konulardan biri de sokak ekonomisidir. Çin, Hindistan, Tayland gibi ülkelerde bu konularda araştırmalar yapılmakta ve AB ülkeleri bile sokak ekonomisi dediğimiz sokakta indirekt dönen ekonomik değerleri tespit etmektedirler. Bu konuda Türkiye’de yapılan tek çalışma, Giresun Üniversitesi ile Malta arasında yapılan bir ön çalışmadır. Türkiye’de sokak ekonomisinin boyutlarına baktığımız zaman en azından 400 bin kişinin bu ekonomiden yararlandığı ve aileleri ile birlikte büyük kitlelere olanak sağladığı ortaya çıkmaktadır.
Genel olarak Türkiye’nin bu 6 sektörde ciddi araştırmalar yapması ve değerlerini ortaya çıkarmasında yarar vardır.